În anul 2016, un caz fără precedent se petrecea la bordul unui avion al companiei aeriene Daallo Airlines din Somalia. Dosarul a fost numit sugestiv „Bomba din laptop”.

Potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere date publicităţii de către autorităţi, un bărbat pe nume Abdullahi Abdisalam Borleh a primit ceea ce arată ca un laptop, de la doi bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme de angajaţi ai aeroportului.[sursa]

Atentatorul ştia exact unde trebuie să se aşeze pentru ca explozia să provoace pagube maxime.

Autorităţile au arestat douăzeci de oameni, din care cinci lucrează pe aeroport, inclusiv la manipularea bagajelor.

Momentul în care autorul atentatului primeşte laptopul de la cei doi angajaţi

Bomba din laptop

La circa 20 de minute de la decolare, la o altitudine de aproximativ 4.300 m, o explozie s-a produs în apropiere de uşa din mijloc, din dreptul aripii drepte a avionului.

bomba din laptop
Avariile provocate în urma exploziei

Atentatorul sinucigaş a fost aruncat din avion de suflul exploziei.

Dacă deflagraţia ar fi afectat rezervoarele avionului aflate în aripi, sau dacă aparatul de zbor ar fi atins altitudinea şi viteza de croazieră, s-ar fi prăbuşit.

Bărbatul a fost practic expulzat din avion printr-o gaură de un metru provocată de explozia bombei pe care o avea asupra sa.

Pilotul a fost obligat să aterizeze de urgenţă pe aeroportul din Mogadiscio, de unde decolase cu puţin timp mai devreme.

Vizionaţi în materialul de mai jos imagini din avion, de după momentul exploziei

Publicitate

Potrivit lui Mohamed Yassin, directorul executiv al Daallo Airlines, majoritatea pasagerilor care se aflau la bord ar fi trebuit să zboare cu Turkish Airlines, dar au fost transportaţi cu unul din avioanele companiei sale după ce compania turcă a anulat cursa, invocând vremea nefavorabilă.

• CITEŞTE ŞI:  Mugur Călinescu, elevul de 17 ani torturat de Securitate pentru libertate

„Respectivul pasager (care a provocat explozia) s-a îmbarcat cu un tichet al Turkish Airlines şi se afla pe lista pasagerilor Turkish Airlines.“, a declarat Yassin pentru Reuters.

Daallo Airlines a preluat cei 70 de pasageri ai Turkish Airlines, printre care şi atentatorul, pentru a-i transporta spre Djibouti.

În total, în avion se aflau 77 de persoane. Din fericire, în afară de atentator, nimeni nu a fost rănit în urma acestui atentat.

Un tribunal militar din Somalia a condamnat la închisoare pe viaţă doi bărbaţi care s-au aflat în spatele atentatului.

De asemenea, alte opt persoane, inclusiv o femeie, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 6 luni şi 4 ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele