În timp ce majoritatea oamenilor nu sunt interesaţi de mediul înconjurător, un bătrân de 70 de ani, fără picioare, ne oferă o lecție incredibilă.

Rămas fără picioare din cauza unei boli teribile, bătrânul a decis să lase o moștenire admirabilă locului în care a trăit.

Astfel, omul a plantat mii de copaci pentru generaţiile care vor urma.[1]

a plantat mii de copaci

Boala care l-a lăsat fără picioare

19 ani au trecut de la momentul în care bătrânul a plantat primul copac pe dealurile sterpe ale sătucului în care locuiește de când s-a născut.

Ma Sanxiao, un chinez care a ajuns pe prima pagină a ziarelor din propria sa țară, dar și din alte colțuri ale planetei a avut o viață demnă de un scenariu de film.

În anul 1974 a primit o veste cruntă din partea medicilor.

Suferea de o boală rară de sânge, boală care l-a lăsat fără picioare.

Încă de la stabilirea diagnosticului, medicii i-au spus că lucrurile se vor agrava odată cu trecerea timpului.

În anul 1985 a fost pus să aleagă: viața sau amputarea piciorului drept.

A ales să trăiască și a acceptat că viața i se va schimba de-atunci înainte.

Rămas fără unul dintre picioare, Ma Sanxiao a continuat să lupte pentru a-și întreține familia. A făcut-o demn, fără să lase senzația că infirmitatea i-a știrbit cu ceva dorința de a munci.

Publicitate

Douăzeci de ani mai târziu, boala l-a lovit din nou și medicii l-au pus din nou în fața unei alegeri crunte.

A decis să-și continue viața și fără piciorul stâng.

La 15 ani distanță, trecut prin grele încercări pricinuite de aceeași problemă de sănătate a luat decizia să lase ceva în urmă, ceva pentru comunitatea în care trăise până atunci.

• CITEŞTE ŞI:  Jaycee Dugard, copila ţinută captivă timp de 18 ani, născând doi copii celui care a răpit-o

Ambiţie

a plantat mii de copaci

S-a inspirat din poveștile altora și a hotărât că trebuie să transforme locurile lipsite de vegetație din împrejurimi.

Cu problemele locomotorii amintite, Ma și-a luat inima-n dinți și a început să planteze câte un copac, iar fiecare zi din viața sa a căpătat un alt sens. 

Gândul că fiecare moment al existenței sale poate însemna un bun prilej de a planta copaci, l-a menținut în viață, iar acum a ajuns să se poată lăuda că a transformat definitiv zona din care se trage.

Locurile fără culoare și viață au devenit un adevărat paradis. Peste 17.000 de copaci au fost plantați de către bătrânul temerar.

Putea să-i vândă, dar nu a făcut-o

Pentru că problemele de sănătate nu-i mai permiteau să muncească într-o uzină sau în alt domeniu de activitate, Sanxiao s-a gândit că acei copaci care creșteau văzând cu ochii îi pot aduce și un beneficiu financiar.

Mai ales că pensia nu-i era suficientă pentru un trai decent.

Numai că odată cu trecerea timpului între bătrân și copaci s-a născut o legătură strânsă. O legătură în urma căreia bărbatul a descoperit frumusețea și importanța naturii: 

„Nu am să vând vreodată un copac. Au fost momente când nu știam cum să salvez unii puieți de la moarte. Am suferit pentru ei, m-am bucurat când i-am văzut prinși de pământ. Sunt atât de mulțumit… Sunt precum copiii mei”, a spus septuagenarul într-un interviu acordat presei chineze.

Ajuns la o vârstă venerabilă, asiaticul nu se gândește să se oprească.

“Atâta timp cât voi trăi, voi continua să plantez copaci pentru generațiile viitoare”, a declarat bătrânul care a plantat mii de copaci.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele