în data de 19 februarie 1913, Pedro Lascuráin a devenit Preşedintele Mexicului. Dar acest mandat de preşedinte avea să fie cel mai scurt pe care politica modernă l-a văzut până în prezent.

Lascuráin a ocupat biroul prezidenţial timp de circa 45 de minute. Practic, omul nici n-a avut timp să realizeze că este preşedintele unei ţări.

În data de 13 februarie, generalul mexican Victoriano Huerta l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Francisco I. Madero printr-o lovitură de stat. La momentul respectiv, Pedro Lascuráin era ministrul Afacerilor Externe mexicane, pozând într-un susţinător al lui Madero. Înainte de a fi ministru al afacerilor externe, Lascuráin a fost primar al oraşului Mexico City.

Lascuráin a fost unul dintre cei care l-a convins pe preşedintele Madero să-şi dea demisia, în timp ce era ţinut prizonier în Palatul Naţional. I-a explicat lui Madero că viaţa sa era în pericol dacă nu făcea acest lucru. Şi Preşedintele a acceptat.

cel mai scurt mandat de preşedinte
Pedro Lascuráin şi Palatul Naţional

Pe lângă înlăturarea Preşedintelui Madero, Huerta i-a făcut şi pe vice-preşedinte şi pe procurorul general să demisioneze.[Medium.com]

Cel mai scurt mandat de preşedinte din istorie

Pentru ca lovitura de stat să aibă o oarecare legitimitate, legile au fost respectate, iar Pedro Lascuráin a devenit preşedinte, întrucât ministrul de externe era următorul la rând în ordinea succesiunii prevăzută de Constituţia Mexicului din anul 1857.

Huerta i-a ordonat apoi proaspătului preşedinte Lascuráin să-l numească ministru de interne. Această funcţie era următoarea pe lista succesiunii, conform Constituţiei.

Lascuráin a fost forţat apoi să demisioneze din funcţia de Preşedinte al Mexicului, pentru ca Huerta să ocupe poziţia pe care şi-o dorea atât de mult.

• CITEŞTE ŞI:  Primul transplant de cap ar putea fi realizat în următorii doi ani

Mandatul lui Pedro Lascuráin s-a terminat în mai puţin de o oră, devenind astfel cel mai scurt mandat de preşedinte din istorie. Câteva zile mai târziu, noul Preşedinte Victoriano Huerta a ordonat uciderea fostului preşedinte Francisco I. Madero şi a vice-preşedintelui Pino Suárez.

Această perioadă a rămas cunoscută în istorie drept „La Decena Trágica” adică Cele 10 Zile Tragice. Ulterior, Huerta i-a oferit o funcţie în administraţie lui Pedro Lascuráin, însă acesta a refuzat. S-a delimitat de Huerta şi a redevenit avocat.

Pedro Lascuráin a murit în anul 1952, la vârsta de 96 de ani.

Publicitate

Între timp, Victoriano Huerta a fost numit Şacalul sau Uzurpatorul. A fost preşedinte al Mexicului până în anul 1914, după care a fost înlăturat de la putere. Huerta a mai încercat să pună mâna pe putere printr-o altă lovitură de stat, însă planul a eşuat.

În cele din urmă, Huerta a ajuns în închisoarea Fort Bliss, din SUA, unde a murit în anul 1916. Deşi diagnosticul a fost de ciroză hepatică, s-a suspectat o otrăvire din partea americanilor.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele