Născut în anul 1948, Frank Abagnale este cunoscut la nivel mondial pentru ingeniozitatea cu care, în trecut, a pregătit cele mai mari infracţiuni din lume.

În anii ’60, tânărul Abagnale a falsificat cecuri cu ajutorul cărora a sustras din bănci aproximativ cinci milioane de dolari. Acesta avea să devină unul dintre cei mai mari escroci din istorie.

În plus, deşi nu avea nicio pregătire în domeniu, Frank a lucrat ca pediatru la un spital din statul Georgia, timp de 11 luni, fără ca cineva să îşi dea seama că nu era medic. Mai târziu, folosindu-se de o diplomă falsă de absolvent al Universităţii Harvard, a primit un post chiar la oficiul procurorului general al statului Lousiana.

Povestea lui Frank Abagnale

povestea lui frank abagnale
Cec falsificat de Frank Abagnale

Povestea lui Frank Abagnale începe în 1965, încă de la vârsta adolescenţei. Dacă alţi puştani sunt preocupaţi de fete, petreceri şi distracţie, Frank a avut alte planuri pentru viaţa sa.

Teribilismul l-a împins pe Frank, care avea o inteligenţă excepţională, să ajungă să falsifice cărţi de identintate, permise de conducere sau cecuri bancare.

Prima victimă a fost chiar tatăl său, care la vârsta de 14 ani i-a dat un card pentru benzină. Frank a reuşit cu ajutorul acelui card să-i convingă pe angajaţii benzinăriilor să îi ofere bani, în schimbul obiectelor auto pe care el cumpăra de la ei. Tulburat de lipsa de armonie din familie: mama şi tatăl său au divorţat când el avea 12 ani, Frank îşi găsea refugiu în punerea la cale a acestor înşelătorii.

• CITEŞTE ŞI:  De cât timp există rechinii? Au apărut pe Pământ înaintea copacilor

Şi-a pus cel mai bine talentul în practică însă în cazul cecurilor pe care le falsifica într-un mod excepţional. Apoi încasa sume uriaşe de la bănci din întreaga Americă. Ajunsese astfel ca până la împlinirea vârstei de 17 ani să păgubească statul cu peste 1,5 milioane de dolari.

Cariera de pilot a lui Frank Abagnale

povestea lui frank abagnale
Frank Abagnale interpretat de Leonardo DiCaprio în filmul „Prinde-mă dacă poţi”

Dorinţa lui Frank de a călători în întreaga lume l-a împins să creeze şi mai multe necazuri şi chiar să rişte vieţile oamenilor.

Acesta s-a gândit să se dea drept pilot, aşa că a sunat la compania PanAm, una dintre cele mai tari din America la momentul respectiv. Abagnale le-a spus că este angajat ca pilot la ei, dar că şi-a pierdut uniforma, cerând una nou în schimb. Astfel, Frank a obţinut nu doar un costum, dar şi o legitimaţie falsă, pe baza unui permis de pilot, falsificat şi acesta.

A călătorit în toată lumea, beneficiind de cazare şi mese gratuite la hoteluri de lux. S-a distrat împreună cu piloţii şi a avut relaţii cu stewardesele. Dar pentru Frank Abagnale nu era de ajuns.

Carierele de doctor şi avocat

Falsificându-şi diploma, Frank Abagnale ajunge să se dea drept medic rezident, la un spital din Georgia. Din fericire, poziţia pe care o ocupa nu implica proceduri medicale propriu-zise. Frank se ocupa cu supervizarea asistentelor şi aplicarea corectă a tratamentelor. Totuşi, era s-o dea în bară, iar cariera sa de medic s-a încheiat.

Publicitate

Un copil era cât pe ce să se sufoce din lipsă de oxigen, deoarece Frank habar nu a avut la ce s-a referit o asistentă când a exclamat: „Blue baby!” (trad. bebeluș vânăt).

• CITEŞTE ŞI:  Japonezii dorm în timpul serviciului. Ce este "inemuri"

În timp ce activa în persoana lui Robert Black, comandant PanAm, Abagnale a falsificat o diplomă a Universității Harvard. A reuşit să treacă să ia examenul pentru intrarea în baroul de avocatură din Louisiana. De asemenea, a primit un loc de muncă în biroul Procurorului General al Louisianei, la vârsta de nouăsprezece ani.

În anul 1969, Abagnale a fost prins, în Franţa, după ce o fostă iubită l-a recunoscut şi l-a denunţat. Atunci, peste 12 state în care acesta comisese infracţiuni au cerut extrădarea sa. Însă, în timp ce era adus în SUA, escrocul a reuşit să scape, pe aeroportul din New York. De acolo, a luat o rezervă de bani pe care o ţinea ascunsă într-o cutie de valori şi a pornit spre Mexic, ţară cu care Statele Unite nu aveau relaţii de extrădare.

A fost însă prins, închis şi…angajat la stat

povestea lui frank abagnale
Frank Abagnale

Doi ani mai târziu, Abagnale a reuşit să evadeze, însă a fost prins şi aruncat din nou în puşcărie. Un rol important l-a avut Joe Shea, unul dintre cei mai bine pregătiţi agenţi FBI, care a intrat pe fir, şi a început să-i urmărească pas cu pas mişcările lui Frank.

Guvernul american şi-a dat seama că acesta ar putea fi de mare ajutor în prinderea infractorilor. Agentul Joe Shea i-a propus lui Frank Abagnale un post de consultant în cazurile de fraudă bancară.

De asemenea, Frank a acceptat să se ocupe de securitatea cecurilor bancare şi să predea la Academia FBI cursuri pe teme de securitate în acest domeniu.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, Frank şi-a deschis propria firma de consultanţă financiară.

Povestea lui Frank Abagnale transformată în film

Viaţa sa a fost şi subiectul filmului „Catch Me If You Can” / „Prinde-mă dacă poţi”.[imdb] Filmul a fost regizat de Steven Spielberg, iar personajul escrocului interpretat de Leonardo DiCaprio.

• CITEŞTE ŞI:  Get ready to party! 4 sfaturi pentru seara cea mare
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele