Ellen Sadler a avut o poveste de viaţă foarte ciudată. Fata, care a dormit timp de 9 ani din cauza unei afecţiuni necunoscute la vremea sa, a atras interesul întregii ţări. Nimeni nu a putut explica de ce a adormit atât de mult și cum a supraviețuit fără să mănânce sau să bea. Unii au crezut că era vorba despre o minune, alții au considerat că era o farsă sau o boală mintală.

Ellen Sadler s-a născut pe 15 mai 1859, fiind a zecea dintr-o familie cu doisprezece copii. Familia sa a locuit în satul Turville, în valea Hambleden, între Oxford şi Buckinghamshire, Marea Britanie.

Tatăl Ellenei, William Sadler era fermier, însă a murit de tânăr. Mama ei, Anne, s-a căsătorit ulterior cu Thomas Frewen, un muncitor care a îngrijit copiii familiei ca şi cum erau ai lui.

În apropiere de vechea şcoală din Turville, se află o casă la fel de veche, ce încă este în picioare şi în ziua de azi. Este casa în care au copilărit Ellen şi fraţii săi şi în care micuţa a dormit un timp îndelungat.[sursa]

fata care a dormit 9 ani
Ellen Sadler, fata care a dormit timp de nouă ani, iar în partea dreaptă se vede casa în care a crescut micuţa alături de familie

Ellen Sadler, fata care a dormit vreme de 9 ani

Pe când avea 11 ani, întrucât familia sa nu era foarte înstărită, Ellen a fost nevoită să-şi găsească ceva de muncă. Astfel, părinţii săi au trimis-o să lucreze ca bonă pentru o familie cu doi copii, în oraşul Marlow.

Ellen nu a lucrat pentru mult timp. Avea episoade de somnolenţă, care au devenit din ce în ce mai dese, iar fata a devenit prea „proastă şi nefolositoare”, după cum spunea stăpâna casei în care lucra, încât a fost concediată.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri uriaşe, care au fost furate de hoţi inventivi

După ce şi-a pierdut locul de muncă, Ellen a început să se plângă de o durere constantă în zona capului. În mod clar, era ceva mai mult decât o simplă durere de cap.

Părinţii săi au trimis-o la un doctor, care a diagnosticat-o cu…abces. Micuţa a fost internată într-un spital din oraşul Reading, unde a stat timp de 17 săptămâni. După ce a început să se simtă puţin mai bine, a fost trimisă acasă. Era 27 martie 1871.

Două zile mai târziu, Ellen a căzut într-un somn profund, din care nimic, dar nimic nu a putut să o trezească.

Producea bani în timp ce dormea

Letargia fetei a adus mai mulţi bani familiei decât ar fi produs ca bonă.

Vestea despre starea Ellenei s-a răspândit rapid, devenind cunoscută în toată ţara. Ziarul „The Times” a numit somul fetiţei drept „Unul dintre cele mai uluitoare, inexplicabile, fenomene fiziologice cunoscute vreodată.”

Publicitate

Specialişti şi curioşi din întreaga ţară au mers în Turville pentru a se convinge cu propriii ochi de starea copilei. Mulţi dintre ei donau bani pentru fetiţă, în timp ce alţii plăteau pentru şuviţe din părul Ellenei. Părinţii au încetat să mai ofere păr din capul fetei drept suvenir, când au constatat că podoaba capilară se consumă rapid.

Au fost oameni care au încercat să o trezească. Unii chiar o pişcau şi o înţepau pentru a încerca să obţină o reacţie, ori să demonstreze că totul era o făcătură de pe urma căreia familia producea bani.

Corpul fetei era cald până la jumătate. Avea puls, respira cu regularitate şi era flexibilă, însă picioarele îi erau reci ca gheaţa. Mama sa obişnuia să-i pună sticle cu apă caldă la picioare pentru a i le încălzi.

• CITEŞTE ŞI:  Frane Selak: adevărata poveste a celui mai norocos ghinionist din lume

Au apărut suspiciunile

An după an, oamenii o vizitau pe micuţa Ellen, lăsându-i donaţii în continuare. Suspiciunile au început, însă, să apară. În principal, oamenii se întrebau cum reuşea micuţa să rămână în viaţă dacă nu mânca.

Mama sa folosea un ceainic pentru a o hrăni pe Ellen cu terci, lapte şi mici cantităţi de vin cu zahăr. După circa un an, maxilarul fetei se blocase, iar mama sa folosea ceainicul pentru a-i turna „mâncarea” prin colţul gurii, unde avea un canin lipsă.

Au existat chiar şi cereri de anchetă, întrucât unele persoane au considerat că familia obţine bani în mod nejustificat. Nimic nu s-a concretizat, întrucât autorităţile au considerat că familia nu obligă pe nimeni să plătească pentru o vedea pe fată, banii fiind consideraţi simple donaţii.

Oricum ar fi fost, scandalul s-a încheiat subit în luna mai a anului 1880. După o furtună puternică, mama Ellenei a venit de la câmp, unde muncea, simţindu-se înspăimântată şi foarte agitată. Femeia a suferit un atac de cord şi a murit înainte ca doctorul să ajungă la ea.

Trează după 9 ani

La 5 luni după moartea mamei sale, Ellen a dat semne de revenire. Pe atunci, era în grija surorii sale, Elizabeth.

Vestea că fata care a dormit vreme de 9 ani s-a trezit a fost dată de Anul Nou de multe ziare din Marea Britanie. Era conştientă şi putea vorbi.

Ellen Sadler avea 21 de ani, însă vorbea şi se comporta precum un copil. De asemenea, nu avea nicio memorie despre cei 9 ani pe care i-a petrecut dormind.

Ulterior, Ellen a mers să locuiască împreună cu mătuşa sa, Grace Blackall, câştigându-şi existenţa din prelucrarea mărgelelor.

• CITEŞTE ŞI:  Conspiraționiștii cred că CERN are planuri nebunești pentru eclipsa de Soare din 2024

Mai târziu, s-a măritat cu un fermier din oraşul Reading, care îi era şi rudă îndepărtată. Cei doi au avut 6 copii. Mai târziu, după anul 1901, Ellen a murit, fără a se cunoaşte mai multe detalii despre ultimii ani din viaţa sa.

Doctorii vremurilor nu dispuneau de cunoştinţele şi resursele pe care specialiştii de azi le au. Deşi nici în prezent ştiinţa modernă nu poate explica ce s-a întâmplat cu Ellen, este posibil ca aceasta să fi suferit de o formă bizară de narcolepsie, o tulburare de somn cronică.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele