Phineas Gage nu a fost doctor sau vreun om de ştiinţă, însă a reuşit, involuntar, să influenţeze dezvoltarea medicinei, mai exact a neurologiei.

În urmă cu peste un secol şi jumătate a avut loc un eveniment curios, care avea să rămână în analele medicinei drept prima dovadă a faptului că regiunile creierului influenţează personalitatea umană.

Protagonistul acestei descoperiri a fost Phineas Gage, un tânăr în vârstă de 25 de ani, care lucra la o cale ferată la periferia unui oraș din Vermont, SUA.

Phineas făcea parte dintr-o echipă care arunca în aer stâncile din calea șinelor de tren care urmau să fie construite. Sarcina lui era să plaseze explozibili în rocile de pe traseu, pentru a le degaja. Pentru asta, folosea o bară de fier lungă de 1 metru, cu un diametru de 3 centimetri, cu care compacta încărcătura de explozibil.[sursa]

Accidentul care i-a schimbat viaţa lui Phineas Gage

În data de 13 septembrie 1848, în jurul orelor 16:00, în urma unui moment de neatenţie, bara lui Gage a provocat o scânteie după o lovitură în stâncă. Explozibilul s-a aprins instant.

Phineas Gage
Phineas Gage şi craniul său perforat

Bara pe care Gage o avea în mână a fost proiectată din stâncă, i-a intrat în faţă, străpungându-i creierul şi apoi a ieşit prin partea superioară a craniului.

Evident, Gage a căzut la pământ, iar cu toţii au crezut că acela i-a fost sfârşitul. Explozia a fost atât de puternică, încât bara a căzut la circa 25 de metri distanţă.

Contrar tuturor aşteptărilor, Phineas Gage nu doar că nu a murit, ci nici măcar nu şi-a pierdut cunoştinţa. A început să vorbească şi a decis să meargă pe propriile picioare până la căruţa cu care a fost transporat în oraş, pentru a primi îngrijiri medicale.

• CITEŞTE ŞI:  Cirus cel Mare și nașterea Imperiului Persan: o poveste despre ambiție și putere

Primul doctor care l-a consultat pe Phineas a fost Edward Williams, care a fost adus la circa 30 de minute după accident. Gage stătea de vorbă pe un scaun în faţa hotelului, vorbind cu cei din jur. Creierul îi pulsa prin rana deschisă, iar toţi erau înmărmuriţi.

Doctorul a înţeles gravitatea situaţiei abia după ce Gage a vomitat. În materia expulzată s-a regăsit şi o parte din creierul său. Mai exact, „echivalentul a jumătate de ceaşcă”, conform relatărilor vremii.

Perioadele de îngrijire şi convalescenţă

Un al doilea medic a sosit pentru acest caz, efectuând una dintre primele operaţii pe creier documentate din istorie. Phineas a supravieţuit, iar în următoarele săptămâni a rămas sub tratament, într-o stare de semi-comă.

Publicitate

Prietenii şi familia nu credeau că va supravieţui şi i-au pregătit coşciugul şi hainele pentru înmormântare.

În mod surprinzător însă, el şi-a revenit. Mai mult decât atât, la o lună după accident, Phineas s-a ridicat din pat şi a mers pentru prima dată după operaţie. După alte câteva săptămâni se plimba deja în mod regulat.

Schimbările de personalitate şi importanţa cazului

În primă fază, Phineas Gage a devenit celebru pentru faptul că a supravieţuit acestei experienţe traumatizante. Deşi îşi pierduse ochiul stâng, recuperarea sa s-a desfăşurat extrem de rapid. La două luni după accident, Gage relata că se simte foarte bine şi că nu simte nicio durere în zona capului. Cu timpul, însă, un alt aspect a dat şi mai multă notorietate cazului. Gage părea cu totul schimbat.

Dacă înainte de accident era considerat drept unul dintre cei mai serioşi şi harnici membri ai echipei de muncitori, acum prietenii săi nu-l mai recunoşteau. „Nu mai este cu adevărat Gage.”, afirmau aceştia. Phineas se comporta într-un mod absolut bizar. Înjura ca la uşa cortului. Acest lucru nu-i stătea în fire înainte de accident. Avea toane, părea complet lipsit de respect faţă de cei din jur, comportându-se adeseori precum un copil.

• CITEŞTE ŞI:  Samoilă Mârza - fotograful Marii Uniri. Singurele poze de la Marea Unire

După ce cazul lui Gage a căpătat notorietate, doctorii au început să observe un comportament similar în cazul altor pacienţi ce au suferit traume la nivelul lobului frontal.

Până la accidentul lui Gage, nu se ştia că anumite părţi ale creierului îndeplinesc diferite funcţii. Distrugerea lobului prefrontal a dus la o schimbare radicală în personalitatea lui Phineas Gage. Ulterior, specialiştii în neuroştiinţă au ajuns să înţeleagă rolul esenţial pe care cortexul prefrontal îl are în raţiunea umană.

Moartea lui Phineas Gage

Pentru că nu a putut să-şi recapete vechiul loc de muncă, Gage s-a angajat la un grajd din New Hampshire, apoi a fost birjar în Chile, pentru ca în cele din urmă să se întoarcă la rudele sale, în San Francisco.

După ce a locuit cu mama sa pentru o scurtă perioadă de timp, Phineas Gage a murit la vârsta de 36 de ani, în anul 1860. Cauza a fost o criză epileptică.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele