Poon Lim s-a născut în anul 1918, în insula chineză Hainan. A fost singurul dintre fraţii săi care a făcut şcoală, fiind susţinut de aceştia şi de părinţi. Aşadar, părea să aibă un viitor mai bun decât cel al multora dintre copiii de vârsta sa.

Deşi viaţa de marinar nu era deloc pentru el, în anul 1942 a ajuns să lucreze ca steward pe vaporul comercial britanic SS Benlomond.

Vasul se deplasa dinspre Cape Town, Africa de Sud, în direcţia New York, via Paramaribo, Surinam. Nava era echipată cu armament, însă nu se deplasa cu viteză şi în loc să facă parte dintr-un convoi, se deplasa neînsoţită.

În data de 23 noiembrie 1942, în largul coastei Braziliei, vasul SS Benlomond a fost interceptat şi atacat cu două torpile lansate de un submarin nazist U-172.

Vasul s-a scufundat în aproximativ două minute.[New York Times]

ss benlomond
Nava SS Benlomond

Poon Lim a supravieţuit pe o plută timp de 133 de zile

Înainte ca nava să se scufunde, Poon Lim a tras pe el o vestă de salvare. Acest lucru l-a ajutat decisiv, întrucât nu era un înotător foarte bun.

Şase persoane au reuşit să sară în apă, printre care se afla şi Lim. Acesta avea să fie însă singurul supravieţuitor dintre cei 54 de membri ai echipajului.

Norocul său a fost să ajungă la o plută de salvare care a rămas la suprafaţa apei după ce vasul SS Benlomond s-a scufundat.

Pluta din lemn avea o suprafaţă de doar 2,5 m2, însă era dotată cu unele provizii salvatoare. Acestea erau un bidon de 40 de litri de apă, câteva cutii cu biscuiți, bucăți de zahăr și niște ciocolată. De asemenea, între aceste provizii se mai aflau două fumigene şi o lanternă.

• CITEŞTE ŞI:  Jean Thurel, cel mai bătrân soldat din istorie

La început, Poon Lim spera că va fi salvat rapid. Şi-a raţionalizat mâncarea pentru a-i ajunge pe o perioadă de 30 de zile.

Dar pe măsură ce timpul trecea, tânărul şi-a dat seama că şansele de a fi găsit în viaţă sunt destul de mici. Faptul că lumea se afla în plin război, nu permitea astfel de misiuni de căutare.

Publicitate
poon lim

Tehnici de supravieţuire

Poon a confecţionat un recipient în care strângea apa de ploaie. De asemenea, a reuşit să improvizeze un cârlig dintr-o sârmă, cu care pescuia peşti.

Văzând că pescăruşii dau târcoale peştilor pe care îi prindea şi îi lăsa la uscat în razele soarelui, Poon Lim s-a gândit să prină şi o pasăre. A reuşit acest lucru făcând un cuib din algele strânse de la fundul plutei. Când pescăruşul s-a aventurat către plută, tânărul chinez l-a prins imediat.

Cum disperarea te face să realizezi lucruri la care nu te-ai fi gâdit în condiţii normale, Poon a decis să se transforme din pradă în prădător. Astfel, observând că rechinii îi dau târcoale din cauza sângelui provenit de la peştii pe care i-a prins, Poon s-a hotârât să prindă unul.

Folosind ca momeală resturile păsării pe care o mâncase, în jurul plutei deja se învârtea un rechin, care nu părea de mari dimensiuni. Lim a prins rechinul şi l-a tras pe plută. Evident, rechinul a atacat, însă Poon a reuşit să-l omoare folosind un cuţit improvizat.

Tânărul a despicat rechinul şi i-a scos organele. A băut sânge din ficatul rechinului, lucru care i-a potolit setea, întrucât nu plouase în ultimele zile. Chinezul a tăiat bucăţi din carnea rechinului, pe care le-a lăsat la uscat la soare. Astfel, a avut mâncare timp de câteva zile.

• CITEŞTE ŞI:  De ce a murit Maria Tănase: "Pasărea Măiastră" s-a stins la doar 50 de ani

Şanse de salvare

În perioada în care a plutit în derivă, tânărul Lim putea fi salvat în mai multe rânduri.

Prima dată a fost găsit de un cargobot. Cu toate că a fost văzut de membrii echipajului, iar Poon Lim a strigat în engleză către ei, aceştia nu au vrut să-l salveze şi nici măcar nu au comunicat cu el.

În alte ocazii au trecut câteva avioane americane pe deasupra sa, însă piloţii nu l-au observat. De câteva ori submarinele germane au ieșit la suprafață în apropiere, dar în aceste cazuri, chiar Poon Lim a preferat să rămână neobservat.

Pe 5 aprilie 1943, după 133 de zile în care a plutit în derivă, Lim s-a apropiat de ţărm. Cu câteva zile înainte, chinezul bănuia că va ajunge la uscat, întrucât culoarea apei se schimbase. Se afla la circa 1.100 de kilometri de locul în care vasul SS Benlomond a fost scufundat.

Trei pescari brazilieni l-au zărit pe Poon Lim, care se afla într-o stare destul de precară. Pescarii l-au transportat în oraşul brazilian Belem.

Viaţa lui Poon Lim după ce a fost salvat

În mod surprinzător, în cele 133 de zile în care a plutit în apele Atlanticului, tânărul chinez a slăbit doar 9 kilograme. Poon Lim a stat în spital timp de patru săptămâni, însă în cele din urmă și-a revenit complet.

Povestea marinarului chinez s-a răspândit cu rapiditate. A ajuns şi la urechile regelui britanic George al VI-lea, care l-a invitat la Londra, unde i-a oferit Medalia Imperiului Britanic.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Poon Lim a decis să emigreze în SUA, unde locuia deja fratele său.

• CITEŞTE ŞI:  Sfânta Bernadette, al cărei trup este expus la 140 de ani de la moartea sa

Deşi cota pentru emigranţii chinezi era deja atinsă, faima l-a ajutat. Senatorul Warren Magnuson a făcut toate formalităţile şi în cele din urmă s-a dat o derogare în cazul lui Poon Lim, care a fost numit erou. Astfel, chinezul a fost lăsat să trăiască și să lucreze în Statele Unite.

Când jurnaliştii i-au adus la cunoştinţă că a stabilit un record mondial în ceea ce priveşte timpul petrecut în derivă pe o plută, Poon Lim a declarat: „Sper că nimeni nu o să fie pus în situația de a doborî acest record”.

Poon Lim a murit pe 4 ianuarie 1991, la vârsta de 72 de ani, în Brooklyn, SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.