Robert Pershing Wadlow, cunoscut și ca Gigantul din Illinois, este cel mai înalt om din istoria recentă a omenirii, care a fost atestat documentar.

Robert Wadlow s-a născut în anul 1918, în orăşelul american Alton, din statul Illinois.

Dacă cei mai mulţi băieţi se opresc din creştere în jurul vârstei de 16 ani, acest lucru nu s-a aplicat şi în cazul lui Robert. Acesta, înainte de a muri, a ajuns la o înălțime de 2,72 m și o greutate de 199 kg.[Guinnes World Records]

Copilăria lui Robert Wadlow

Părinţii săi aveau o înălţime obişnuită. La naştere, Robert a avut o greutate normală, de circa 3,9 kilograme. Dar acest lucru s-a schimbat rapid în anii care au urmat.

Robert Wadlow alături de familia sa

La vârsta de șase luni, cântărea deja 13,6 kilograme. La un an și jumătate, Robert avea deja 28 de kilograme. În mod obişnuit, un copil are circa 10-11 kilograme, la această vârstă.

La 8 ani, avea 1,8 metri înălțime și 88 de kilograme. În acelaşi timp, cei patru fraţi mai mici ai lui Robert, aveau înălţimi şi greutăţi obişnuite.

Norocul lui Robert a fost că s-a născut într-o comunitate de oameni cu bun-simţ şi un spirit empatic dezvoltat. Chiar dacă avea dimensiunile unui adult, băiatul a fost tratat normal, atât de membrii familiei, cât şi de vecini. Cu toţii au dorit să-i ofere o copilărie cât se poate de normală.

Care a fost cauza creşterii excesive

Robert Wadlow suferea de acromegalie. Aceasta este o tulburarea hormonală, care duce la gigantism. Boala este rară, apărând la doar 50-70 de persoane dintr-un milion.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Familia Stermer a trăit 511 zile într-o peşteră, scăpând de Holocaust

În prezent, această afecţiune poate fi tratată. Totuşi, tratamentul este complex şi necesită o echipă de specialiști pentru a obține echilibrul hormonal potrivit pentru fiecare persoană în parte.

Specialiştii acelor vremuri au constatat că glanda pituitară a lui Robert producea prea mulți hormoni de creștere. Pe atunci, singurul tratament disponibil era o intervenție chirurgicală, însă băiatul și familia au refuzat. Au considerat că este prea riscant să facă acest lucru.

robert wadlow cel mai inalt
robert wadlow
Robert discutând cu un prieten în cadrul unui eveniment caritabil, în anul 1937, pe când avea înălţimea de 2,62 m

Boala l-a făcut faimos

Robert îşi dorea să se facă avocat, însă dimensiunile sale neobişnuite s-au dovedit a fi un impediment în viaţa de student. De asemenea, organismul lui Robert avea nevoie de circa 8.000 de calorii în fiecare zi pentru a funcţiona.

Publicitate

Oamenii consideraţi „ciudaţi” au reprezentat mereu o atracţie. Iar astfel de atracţii produceau bani. Astfel, boala de care suferea a fost cea care i-a adus câştiguri financiare lui Robert. Mai întâi a călătorit prin țară ca ambasador pentru International Shoe Company. Aceasta era o firmă producătoare de încălțăminte, care îi oferea gratuit pantofi pe măsura lui Wadlow. Acesta purta echivalentul numărului 75.

O pereche de încălțăminte de o asemenea mărime se vindea cu 100 de dolari. Raportat la rata inflaţiei, în prezent ar fi valorat în jur de 1.600 de dolari.[sursa] Totodată, Robert avea şi cele mai lungi palme din lume, măsurând 32,3 cm.

Ulterior, Wadlow s-a alăturat pentru o perioadă circului Ringling Bros. Este cunoscut faptul că ciudaţii erau un punct forte în lumea circului. Cu toate acestea, curiozitatea oamenilor veniți din toată țara pentru a-l vedea, l-a afectat emoțional.

Moartea lui Robert Wadlow

Întrucât nu se mai oprea din creştere, acest lucru a început să-i afecteze sănătatea. Avea probleme de mobilitate, însă mai grav de atât era faptul că nu-şi mai putea simţi extremităţile. Acest lucru l-a făcut pe Robert să folosească proteze metalice pentru picioare.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Zaharia, fetiţa de 12 ani care murit eroic în bătălia de la Mărășești

De fapt, o proteză de gleznă a fost cea care i-a cauzat moartea. Proteza, pe care o purta pentru mai multă stabilitate, i-a provocat o rană. Această rană s-a infectat, iar corpul său nu a fost capabil să-şi revină. A fost nevoie ca Robert să fie tratat într-o cameră de hotel, căci paturile de spital nu erau suficient de mari pentru asemenea pacienţi.

Robert Wadlow a murit în somn pe 15 iulie 1940, la vârsta de doar 22 de ani. A fost înmormântat în Alton, orașul său natal, într-un sicriu de 450 de kilograme, care a fost dus de 20 de persoane.

Încă din anul 1955, când a fost atestat oficial, recordul de înălţime al lui Robert Wadlow nu a fost întrecut până în prezent şi probabil că nu va fi întrecut nici în viitorul apropiat.[Top 10 cei mai înalţi oameni]

Urmăriţi în materialul video de mai jos câteva secvenţe cu Robert Wadlow

În continuare, puteţi afla mai multe despre viaţa lui Zeng Jinlian, cea mai înaltă femeie din istorie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele