Primele două căsătorii ale lui Ştefan cel Mare se spune că au avut la bază alianţe politice, mai puţin sentimentele marelui domnitor. A treia căsătorie, însă, cu Maria Voichiţa, a fost din dragoste.

Ştefan cel Mare[wiki] s-a căsătorit prima dată pe 5 iunie 1463, cu Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion. Evdochia s-a stins din viaţă după patru ani de căsnicie. I-a lăsat voievodului moldovean pe cei doi copii, Alexandru și Elena.

Publicitate

A doua oară, s-a căsătorit în septembrie 1472 cu Maria de Mangop, moştenitoare a familiei imperiale bizantine.

Singura căsătorie din dragoste a domnitorului a fost cea de-a treia şi ultima, cu Maria Voichiţa, mai tânără cu 25 de ani decât el. Când l-a cunoscut, aceasta avea doar 16 ani.

maria voichiţa
Ştefan cel Mare şi Maria Voichiţa

Născută în 1457 la Târgovişte, ea a fost singurul copil al voievodului Radu cel Frumos.

Maria Voichiţa a fost nepoata lui Vlad Dracul şi strănepoata lui Mircea cel Bătrân. Aceasta era foarte frumoasă şi se pare că moştenise frumuseţea tatălui său.

Publicitate

Maria Voichiţa, adolescenta care i-a furat inima lui Ştefan cel Mare

În anul căsătoriei cu Maria de Mangop, oastea lui Ștefan cel Mare l-a învins pe câmpul de luptă pe Radu cel Frumos, alungându-l de pe tronul Țării Românești.

În urma câștigării războiului, Ștefan le-a luat prizoniere pe Maria Despina, soția lui Radu cel Frumos, și pe fiica acestuia, Maria Voichița. Cele două au fost tratate cu cinstea cuvenită.

Domnitorul Moldovei s-a îndrăgostit iremediabil de frumoasa adolescentă, care i-a devenit rapid amantă.

Istoricii spun că Ştefan nu se sfia să se afișeze cu Voichița, iar aceasta, deşi prizonieră, nu îi refuza avansurile. Nici măcar naşterea gemenilor din căsătoria cu Maria de Mangop nu l-a oprit pe voievod să-şi iubească ostatica.

Chinuită de faptul că trăia sub acelaşi acoperiş cu amanta lui Ștefan și de infidelităţile şi aventurile acestuia, Maria de Mangop a suferit foarte mult și, în cele din urmă, s-a stins prematur, în anul 1477.

Publicitate

Se spune că, după căsătoria cu Maria Voichiţă, faima de fustangiu a domnitorului ar fi dispărut.

Mai mult, aceasta a avut o influenţă şi în ceea ce priveşte ctitorirea mai multor biserici: Milișăuți-Bădeuți, Pătrăuți, Voroneţ, Sf. Ilie din Suceava, Bălineşti, Dorohoi. 

Maria Voichiţa i-a fost alături domnitorului Ştefan cel Mare până la moarte acestuia, în anul 1504. Ea a mai trăit până în anul 1511.

Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele