Zeng Jinlian a fost cea mai înaltă femeie din istorie, al cărei record a fost recunoscut în mod oficial.

S-a născut în data de 26 iunie 1964 în satul Jujiang, provincia Hunan din China, într-o familie de fermieri. Părinţii săi aveau o statură şi o greutate medie, aşadar creşterea sa accelerată avea să fie o surpriză pentru toată familia.

Zeng Jinlian a început să crească anormal de la vârsta de patru luni și a ajuns să măsoare 156 de centimetri înainte de a împlini patru ani. La vârsta de 13 ani deja atinsese incredibila înălțime de 2,17 metri. Creșterea sa neobișnuită a fost cauzată de un nivel ridicat al hormonului uman de creștere (denumit HGH), care a stimulat dezvoltarea oaselor și țesuturilor.

Zeng Jinlian

Zeng Jinlian, cea mai înaltă femeie din istorie

Viața lui Zeng Jinlian nu a fost una ușoară. A suferit de scolioză, diabet și probleme cardiace din cauza dimensiunilor sale neobişnuite. Nu a putut merge la școală sau să se joace cu alți copii.

Zeng a trebuit să poarte de la o vârstă fragedă haine și încălțăminte speciale, confecționate după măsurile sale. A fost supusă multor examinări medicale și a fost vizitată de mulți curioși și jurnaliști din toată lumea. Tânăra a avut puțini prieteni și a fost deseori singură și tristă, însă familia i-a fost mereu alături.

Zeng Jinlian a murit la 13 februarie 1982, la vârsta de doar 17 ani, din cauza unor probleme de sănătate legate de creşterea sa accelerată. La momentul morții sale, era cea mai înaltă persoană din lume, având o înălţime de 248,29 centimetri, depășind recordul englezoaicei Jane Bunford, care măsura 2,41 metri. Recordul lui Zeng nu a fost depășit niciodată de o altă femeie și este recunoscut de Cartea Recordurilor Guinness, care i-a notat înălţimea în mod diferit, respectiv 246,3 m.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Constantin Brâncoveanu, domnitorul care a sfidat Imperiul Otoman

Mai există două femei despre care se spune că ar fi fost chiar mai înalte decât Zeng, însă recordurile lor nu au fost omologate în mod oficial. Una dintre acestea a fost Ella Ewing, din SUA, care ar fi avut o înălţime de 2,54 metri, iar cealaltă Trijntje Keever, din Olanda, care ar fi măsurat 2,55 metri.

Cel mai înalt bărbat din istorie a fost Robert Wadlow, care măsura 2,72 metri și avea o greutate de 199 kg.

Zeng Jinlian a fost o femeie cu o viaţă neobişnuită, care a trăit puţin şi nu s-a bucurat de copilăria sa, dar care a lăsat o amprentă în istoria umanității prin înălțimea sa neobişnuită.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele