Muntele Sinai, numit şi Muntele lui Moise, este un loc cu o însemnătate profundă pentru toate cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaism, creștinism și islam, fiind locul în care Moise a primit de la Dumnezeu Cele Zece Porunci, conform Cărții Exodului din Biblia ebraică. La fel ca multe cadre din Biblie, se crede că şi acest moment important se bazează pe un loc real, deși locul exact este subiectul unei dezbateri aprinse între cercetători.

Cunoscut și sub numele de Jabal Musa, care înseamnă „Muntele lui Moise” în arabă, Muntele Sinai din Peninsula Sinai din Egipt este unul dintre mai multe locuri despre care se afirmă că ar fi Muntele Sinai biblic.

Muntele lui Moise, străjuit de Mănăstirea Sfânta Ecaterina

Situl abundă în tradiții religioase și istorie. La poalele muntelui înalt de 2.285 de metri se află Mănăstirea Sfânta Ecaterina, cea mai veche mănăstire creștină locuită continuu din lume (și cea mai veche bibliotecă în funcțiune continuă din lume).

Mănăstirea a fost fondată în secolul al VI-lea d.Hr. de către împăratul Iustinian I, în locul unde se presupune că Moise a văzut tufișul aprins. De asemenea, aceasta cuprinde o capelă care înconjoară stânca despre care unii cred că este sursa tăblițelor de piatră biblice pe care le-a primit Moise.[sursa]

muntele lui moise sinai
Muntele lui Moise este străjuit de Mănăstirea Sf. Ecaterina

Jabal Musa este citat în mod obișnuit ca fiind Muntele Sinai biblic, deoarece există unele dovezi care sugerează că muntele în cauză se află în partea de sud a Peninsulei Sinai din Egipt.

• CITEŞTE ŞI:  Imagini filmate de Marina Militară a SUA arată un OZN sferic zburând înainte de a se scufunda în mare

„Mai mulți factori sugerează că israeliții au fugit spre sud în Sinai și că Muntele Sinai ar trebui să fie situat în sectorul sudic al peninsulei. În primul rând, Exodul 13:17 a avertizat împotriva călătoriei pe «drumul din țara filistenilor». Această rută, care îmbrățișa coasta de nord, era principala rută militară folosită de faraoni și era puternic păzită de garnizoane.”, a declarat Dr. Thomas Williams, profesor de teologie la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma.

„În al doilea rând, Deuteronomul 1:2 localizează Muntele Sinai la o distanță de unsprezece zile de călătorie de la Kadesh-barnea, o notă care se potrivește cel mai bine cu un Munte Sinai situat undeva în sudul peninsulei.”, a continuat Williams.

„În al treilea rând, israeliții au pierdut locația exactă a Muntelui Sinai după anul 850 î.Hr. când Ilie a fugit spre Muntele Sfânt. Dacă Muntele Sfânt ar fi fost situat în regiunile mai frecventate din nord, cu siguranță că locația sa ar fi fost reținută.”, a mai spus profesorul.

Dispute privind Muntele Sinai

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că aceasta este adevărata locație a Muntelui Sinai despre care se vorbește în Tora, Biblie și Coran. Cercetătorii religioși au avansat cel puțin 14 posibile locații diferite ale Muntelui Sinai biblic. Aceasta include o serie de munți aflați la sute de kilometri distanță unul de altul în Peninsula Sinai din Egipt, Iordania, Arabia Saudită și Israel.

O parte din această confuzie este alimentată de inconsecvențele din textele biblice. Cartea Exodului afirmă că lui Moise i-au fost înmânate Cele Zece Porunci Dumnezeiești pe Muntele Sinai, în timp ce Cartea Deuteronomului sugerează că respectivul schimb a avut loc pe Muntele Horeb. S-ar putea să fi fost pur și simplu două nume diferite pentru același loc, dar acest lucru nu este perfect clar.

• CITEŞTE ŞI:  Capitalele tuturor ţărilor din lume: fiecare ţară din lume şi capitala sa

Mulți cercetători biblici moderni susțin că Muntele Sinai nu este un singur loc, ci un amalgam de mai multe mituri legendare diferite din jurul Orientului Mijlociu. De-a lungul secolelor, aceste povești au fost transmise, editate, fuzionate cu altele și adăugate, ascunzându-le contextul și conținutul lor original.

Publicitate

„Cei mai mulți cercetători consideră că locația Muntelui Sinai este de necunoscut din dovezile textuale disponibile. În calitate de cercetător al Bibliei și al limbii ebraice, sunt de acord cu ei.”, a scris Jacob F. Love, profesor de studii religioase la Universitatea din Tennessee, într-un articol pentru publicaţia The Conversation.[sursa]

„Pe baza tuturor dovezilor – sau a lipsei lor – susțin că Muntele Sinai nu se află într-un loc anume, ci mai degrabă în inimile și mințile celor care prețuiesc semnificația Bibliei ebraice.”, a adăugat el.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: