Cimitirul Bellu din Bucureşti ascunde, în spatele monumentelor sale impresionante, poveşti profunde, în special ale unor personalităţi marcante din istoria poporului nostru. Dar există şi poveşti ale unor oameni despre care s-a auzit mai puţin. Unul dintre aceste cazuri îl reprezintă „Doamna cu umbrelă”, o sculptură în mărime naturală, care străjuieşte mormântul unei femei pe nume Katalina Boschott.

Cunoscuta sculptură a fost realizată de italianul Rafaello Romanelli, originar din Florența. Statuia este în mărime naturală și reprezintă o femeie foarte elegantă, care poartă o umbrelă. Trecătorii care observă opera sculptorului italian sunt fascinați de aceasta, dar nu mulți sunt cei care îi cunosc povestea. Potrivit legendei, femeia reprezentată de statuie a fost amanta unui bărbat foarte bogat din București. Unii spun că este vorba despre industriaşul George Assan, în timp ce altele îl indică pe medicul Andrei Popovici.

Katalina Boschott, „Doamna cu umbrelă”

Katalina Boschott a fost o guvernantă de origine belgiană. Dacă e să ne luăm după a doua variantă a poveştii, Katalina a venit în România și s-a stabilit la familia medicului Andrei Popovici pentru a avea grijă de copiii acestuia, după ce soţia îi murise de tânără. Între ea şi medic s-a înfiripat o poveste de dragoste.[sursa]

doamna cu umbrelă

Katalina şi dr. Popovici au mers în anul 1906 la Băile Herculane, într-o vacanţă, pentru a se bucura unul de celălalt. În timp ce se afla la băi, Katalina s-a îmbolnăvit. Ar fi fost operată de urgenţă de peritonită, însă operaţia a fost nereuşită.

Pe patul de moarte, Katalina ar fi spus: „Cet animal de medecin m’a tuee!” (Acest animal de medic m-a ucis!). Aceste cuvinte au fost încrustate în piatra funerară, de granit roșu, care în ziua de azi nu se mai observă.

doamna cu umbrelă
Doamna cu umbrelă: Katalina Boschott

Iubitul îndurerat a înmormântat-o pe Katalina la cimitirul Bellu, însă povestea lor de dragoste a rămas secretă. Asta explică şi de ce celebrul sculptor Raffaelo Romanelli, întrebat cine a comandat o asemenea statuie pentru o simplă guvernantă, a răspuns: „Un domn cu stare dar care a dorit să rămână anonim”.

O altă versiune a poveştii afirmă că guvernanta Katalina ar fi fost otrăvită au arsenic chiar de către soția amantului ei.

• CITEŞTE ŞI:  Sarmiza Bilcescu, românca absolventă la Sorbona, a devenit prima femeie doctor în Drept din lume

Aşadar, povestea reală din spatele misterioasei sculpturi nu este pe deplin cunoscută, iar numele amantului Katalinei Boschott nu a fost aflat cu certitudine nici până în ziua de astăzi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.