Lucreţia Borgia a fost una dintre cele mai controversate şi misterioase personaje feminine ale perioadei renascentiste. Lucreția a fost prezentată de-a lungul timpului ca o femeie fatală, rol în care a apărut în numeroase lucrări de artă, romane și filme.

Lucreţia s-a născut în data de 18 aprilie 1480, într-o familie nobiliară de origine spaniolă, fiind fiica lui Rodrigo Borgia, cel care a devenit papă sub numele de Papa Alexandru al VI-lea şi a metresei sale, Vanozza dei Cattanei.

Tânăra era de o frumuseţe rară, având părul blond-roşcat şi ochii căprui, iar acest lucru avea să fie folosit ca o armă mai târziu. De asemenea, era cultă și avea o educație aleasă în arte plastice și muzică. Broda cu măiestrie și purta o corespondență asiduă.

Lucreţia Borgia a devenit încă de la vârsta de 13 ani o jucărie politică a familiei sale, fiind căsătorită cu Giobanni Sforza. Tânăra a fost mereu la cheremul tatălui şi fratelui său Cesare, care îi găseau soţi şi o făceau să divorţeze în funcţie de interesele lor. Mai mult decât atât, o făceau părtaşă la crimele lor. Se spune că Lucreţia ar fi avut un inel cu un compartiment secret pentru otravă, din care picura în cupele cardinalilor incomozi la banchetele organizate de Papa Alexandru al VI-lea şi Cesare Borgia.[sursa]

Pictură a Lucreţiei Borgia şi actriţa Holliday Grainger în rolul acesteia

Lucreţia Borgia, un divorţ şi două căsătorii

Despre Giovanni Sforza se spune că era un presupus spion al Milanului trimis la Roma, iar papa dorea să stingă conflictul dintre cele două familii prin această căsătorie.

Totuşi, căsnicia mergea foarte prost, iar Lucreţiei au început să i se atribuie diverse fapte, din cauza reputaţiei „nesănătoase” a fratelui său, Cesare, şi a tatălui ei. Giovanni Sforza a acuzat-o pe Lucreţia că ar fi întreţinut relaţii extraconjugale atât cu fratele ei, precum şi cu tatăl său, Papa Alexandru al VI-lea.

• CITEŞTE ŞI:  Complotul prafului de puşcă şi povestea uneia dintre cele mai celebre măşti din istorie: Guy Fawkes

Acuzaţiile de incest cu cei doi, acuzaţii care nu au fost dovedite vreodată, s-au răspândit cu repeziciune la Roma mai ales că, de vreme ce soţul ei nu mai era util Papei şi lui Cesare, aceştia plănuiau să scape de el. Astfel, Lucreţia trebuia să divorţeze.

Problema era că Lucreţia fusese cununată de însuşi Papa, aşa că trebuia inventat un motiv foarte puternic pentru despărţire. Astfel, Giovanni a fost convins să semneze o declaraţie conform căreia era impotent, fapt care demonstra că nu se consumase căsătoria lor. Giovanni a fost răsplătit din plin, primind zestrea Lucreţiei. Cu toate acestea, se pare că Lucreţia era însărcinată la momentul anulării căsătoriei, zvonindu-se că ar fi copilul unui băiat de la grajduri, pe nume Pedro Calderon. Acesta a fost găsit mort în apropiere de domeniul familiei.

Iubiţii Lucreţiei au murit în condiţii misterioase

În realitate, se pregătea o nouă căsătorie pentru Lucreţia Borgia, iar opinia publică şi multe alte familii nobiliare începeau să urască familia Borgia pentru maşinaţiunile la care se pretau. Erau notorii lupta pentru favoruri între fraţii Lucreţiei, Cesare, Juan (Giovanni) şi Gioffre şi intrigile lor politico-amoroase.

În acest context, ipoteticii iubiţi ai Lucreţiei au fost, pe rând, găsiţi morţi. De fiecare dată, tânăra femeie era inclusă în cercul suspecţilor. Aşa s-a întâmplat şi la a doua căsătorie făcută din interes, cu Alfonso de Aragon, prinţ de Neapole.

Faptul că înainte de căsătorie ea a născut un băiat din flori a fost ascuns opiniei publice, iar unul dintre pretendenţii ei a fost ucis, probabil, de către Cesare. La fel s-a întâmplat şi cu acest nou soţ, care a fost omorât în condiţii dubioase, când între Roma şi Neapole au apărut divergenţe. Retrasă la o mânăstire, Lucreţia a rămas din nou însărcinată cu un necunoscut, care ulterior a fost şi el ucis.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Gheorghe Coroi, un haiduc venerat de ţărani, temut de boieri, urât de jandarmi şi iubit de femei

După cel de-al treilea mariaj, devenind Ducesa de Ferrara prin căsătoria cu Alfonso d’Este, Lucreţia Borgia, care avea 30 de ani pe atunci, a dat naştere la patru copii. În timpul acestei căsătorii, au fost identificaţi cel puţin trei amanţi. În urma celor trei căsătorii impuse, Lucreţia a născut şase copii, şi încă unul din flori.

Lucreţia Borgia a murit la 39 de ani

Lucrezia Borgia a murit în data de 24 iunie 1519, din cauza unei sarcini nefericite. Avea doar 39 de ani.

Lucreţia era însărcinată cu cel de-al optulea copil al său, care a murit și el la naștere. Nu se știe cine era tatăl copilului, deoarece se spune că Lucreția avea o aventură cu un poet și curtean numit Pietro Bembo.

Înainte de a muri, Lucreția și-a făcut testamentul și și-a împărțit averea între copiii săi. A fost înmormântată la Mănăstirea Corpus Domini din Ferrara, unde se află și astăzi mormântul ei.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele