Eleonora Zugun, o botoşăneancă născută acum 110 ani, a fost numită de săteni „fata diavol“.

Aceasta a fost considerată responsabilă pentru fenomene paranormale terifiante. De asemenea, Eleonora a stârnit şi interesul cercetătorilor din afara României, care au numit-o „Romanian poltergeist“.

Eleonora Zugun s-a născut pe 24 mai 1913, într-o familie de ţărani din satul Talpa, comuna Cândeşti, judeţul Botoşani.[1]

În satul ei natal, puţini dintre bătrânii care au mai auzit poveşti despre ea au curaj să deschidă subiectul. Îl consideră de rău augur şi preferă să nu discute despre Eleonora. Singurul care vorbeşte nestingherit despre „fata diavol” este un nepot al Eleonorei Zugun, care încă mai trăieşte în satul Talpa. Bărbatul se numeşte Marcel Zugun, are 60 de ani şi este fiul fratelui mai mic al Eleonorei. Omul şi-o aminteşte bine şi spune despre ea că a fost o femeie cuminte şi bună la suflet.

eleonora zugun fata diavol
Eleonora Zugun

Dar, copil fiind, Marcel a apucat să audă poveşti de la bătrânii care au copilărit cu ea, dar mai ales de la Eleonora însăşi.

„Când am mai crescut, am devenit curios. Şi am întrebat-o. Nu a vrut să vorbească despre aşa ceva. Era o suferinţă prea mare. Până la urmă mi-a spus ea câte ceva…“, spune Marcel Zugun.

Fenomenele stranii din copilăria Eleonorei

Nepotul Eleonorei Zugun precizează că totul a început când Eleonora avea 7 ani. Tot felul de fenomene paranormale s-au dezlănţuit în Talpa din acel moment. Oamenii erau înfricoşaţi.

„Mi s-a povestit că, atunci când era mică, mergea pe drum şi pietrele de pe marginea drumului se aliniau şi mergeau paralel cu ea. Apoi s-a întâmplat că săreau şi veneau în casă tot felul de lucruri, inclusiv pietre de la râu şi spărgeau prin casă. Odată, un vânător a fost chemat de bunicu’ să vadă ce se aude în pod. Când a urcat, omul s-a trezit lovit şi bătut de tot felul de obiecte, de cartofi, de tot ce era pe acolo“, povesteşte Marcel Zugun.

• CITEŞTE ŞI:  Satul cu un singur locuitor. De 10 ani este singur în localitate

Eleonora a început sa-şi controleze puterile, răzbunându-se pe cei care o umileau prin sat.

„Se spune că vărul ei o bătea când era mică. Şi ea îi tot spusese: «Nu mă mai bate, că am să te fac să umbli în fundul gol prin sat». Şi el nu a băgat-o în seamă şi i-a tras o palmă. Nu au trecut zece minute şi vărul ei umbla gol-puşcă prin mijlocul satului, rătăcit tot“, spune Marcel Zugun din ce i s-a transmis din familie.

Renumele de „fata diavol” şi exorcizarea la mănăstire

Oamenii s-au speriat de povestea Eleonorei. Şuşoteau şi spuneau că este posedată de diavol. În speranţa de a scăpa de acest diavol, părinţii au dus-o pe Eleonora la un preot. Au însoţit-o nu mai puţin de 40 de săteni.

Publicitate

Au dus-o la preotul Măcărescu din satul Zamostea, un preot cunoscut pentru harul său de a lupta cu demonii. Întâlnirea Eleonorei cu preotul Măcărescu a decurs într-un mod extrem de bizar. Imediat ce a intrat Eleonora în cameră, un platou din metal aşezat pe un suport s-a spart brusc.

Nici bine nu şi-au revenit oamenii din şoc, că ferestrele interioare s-au spart în timp ce ferestrele exterioare au rămas intacte. În timp ce toate acestea se întâmplau, bătrânul preot, fiul său şi învăţătorul Teodorescu erau prezenţi. Imediat, aceştia au luat-o la fugă.

Cercetată de oameni de ştiinţă

A fost dusă în Londra pentru a fi studiată de specialiştii englezi de la Laboratorul Naţional de Cercetare Psihică, după ce îi uimise pe savanţii vienezi, care au cercetat-o la rândul lor.

Interesaţi de cazul ei au fost nu numai specialiştii în fenomene paranormale, ci şi trei membri ai Societăţii Regale din Marea Britanie. A stat 11 luni în Londra, iar fenomenele paranormale din laboratoarele institutului britanic se înmulţeau. Presa britanică dezbătea cu lux de amănunte cazul şi vorbea aproape zilnic despre „fata poltergeist“ din România.

• CITEŞTE ŞI:  16 imagini foarte ciudate, care te vor lăsa cu gura căscată

„Un grup de persoane servea ceaiul în laborator, când Eleonora a ridicat ceaşca de pe masă, după care a ţipat şi a tras repede mâneca hainei de pe antebraţ. Brusc, îi apăruseră urme de dinţi adânc înfipţi în carne, ca şi cum cineva ar fi muşcat-o cu sălbăticie. Urmele dinţilor s-au colorat din roşu în alb, transformându-se în umflături uriaşe. Într-o oră dispăruseră fără urmă“, se preciza în articolul „Fenomene uluitoare: fată posedată de diavol“, scrie în publicaţia „Sunday Mail“ din Brisbane, Australia.

eleonora zugun fata diavol semne
Stigmate pe corpul Eleonorei

Salvarea Eleonorei

În cele din urmă, Eleonora Zugun s-a întors acasă şi nu a mai vrut să părăsească satul natal. Tânăra a fost căutată de oameni de ştiinţă, pasionaţi de paranormal, dar şi de jurnalişti. Cu toate acestea, după ce a împlinit 13 ani, sătulă, probabil, să mai fie numită „drac“ în sat, a preferat liniştea sanatoriului din Cernăuţi.

Tânăra a fost salvată din sanatoriu de contesa austriacă Zoe Wassilko-Serecki, preocupată şi ea de fenomenele paranormale. Aceasta a reuşit să o ia în custodie pe Eleonora. A dus-o în Austria şi i-a amenajat o cameră spaţioasă în locuinţa sa din Viena.

Mai mulţi oameni de ştiinţă austrieci au fost invitaţi să o studieze. Fenomenele paranormale au început să se manifeste în mod violent. Au început să apară stigmatele, adică muşcături, umflături şi zgârieturi pe mâinile şi faţa Eleonorei.

Specialiştii vremurilor nu au găsit prea multe explicaţii.

Totul a revenit brusc la normal

În 1928, când fata diavol a împlinit 15 ani, fără niciun eveniment marcant sau tratament, a devenit o adolescentă normală. Pur şi simplu nu-i mai apăreau semne şi nici nu mai părea „posedată“ de vreun duh.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Zeng Jinlian, cea mai înaltă femeie din istorie, care avea 2,48 metri

A fost trimisă în România întrucât nu mai avea nimeni ce studia la ea.

A devenit confecţioneră la Bucureşti, iar după o perioadă a revenit în satul natal din capătul Moldovei. Acolo s-a căsătorit, a divorţat şi s-a recăsătorit tot acolo, fără a avea copii.

Eleonora Zugun s-a stins din viaţa în anul 1996, la Dorohoi, în judeţul Botoşani. Tot acolo este şi înmormântată.

Fata diavol a trăit 83 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele