Guy Fawkes s-a născut (probabil) pe 13 aprilie 1570, în oraşul York, din Anglia, într-o familie protestantă înstărită. Aşadar, ironia sorţii face ca Fawkes să se fi născut protestant, deşi bunicii săi materni erau disidenţi catolici. Străbunicul său a fost primar al oraşului York.

Guy Fawkes avea să devină cunoscut în întreaga lume după ce s-a alăturat unui grup de restauraționiști catolici, al căror scop era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului, în timp ce înăuntru se aflau regele James I și întreaga nobilime protestantă.

Pe când Guy avea 8 ani, tatăl său a murit, iar mama sa s-a recăsătorit câţiva ani mai târziu cu Denis Bainbridge. De la familia acestuia din urmă, Guy a primit o puternică influenţă catolică.

După terminarea şcolii, Guy a ales o carieră militară. În luna octombrie 1591, a vândut o proprietate moştenită de la tatăl său şi a călătorit în Europa. S-a alăturat Armatei Spaniole care lupta contra Republicii Olandeze în cadrul Războiului de 80 de ani, cunoscut şi ca Revoluţia Olandeză. Fawkes a luptat de partea Spaniei din anul 1595 până la Pacea de la Vervins, din anul 1598. În această perioadă, spaniolii l-au numit Guido Fawkes.

În anii următori Guy Fawkes s-a alăturat mai multor cauze care aveau la bază promovarea catolicismului. În anul 1603, a călătorit din nou în Spania pentru a căuta sprijin pentru o rebeliune catolică în Anglia.

guy fawkes
Arestarea lui Guy Fawkes

Guy Fawkes şi Complotul prafului de puşcă din anul 1605

Tronul era ocupat de către regele Iacob I. Acesta a fost rege al Scoției, sub numele de Iacob al VI-lea, din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei, ca Iacob I, de la 24 martie 1603 până la moartea sa.

În anul 1604, Guy Fawkes s-a alăturat unui grup de patru restauraționiști catolici, conduşi de către Robert Catesby. Scopul acestora era uciderea regelui Iacob I, care ducea o politică de persecutare a catolicilor.

• CITEŞTE ŞI:  Eugene Shoemaker, singurul om care a fost înmormântat pe Lună

Prima întâlnire dintre cei cinci conspiratori a avut loc la 20 mai 1604, probabil la Hanul Rața și Rățoiul. Robert Catesby, Thomas Wintour, și John Wright erau prezenți, alături de Guy Fawkes și Thomas Percy. Singuri, într-o cameră privată, cei cinci complotiști au jurat pe o carte de rugăciuni să țină secretul.

După jurământ, complotiștii au plecat din Londra și s-au întors la casele lor. Planul era aruncarea clădirii Parlamentului în aer, prin detonarea unor butoaie cu praf de puşcă plasate la subsol, sub Camera Lorzilor, în timp ce deasupra se aflau regele James I și întreaga nobilime protestantă.

Între timp, alţi 8 complotişti s-au alăturat grupului. Însă Guy Fawkes a câştigat notorietate, căci urma să rămână în urmă să aprindă fitilul și să fugă apoi peste Tamisa. În acelaşi timp, o revoltă avea să contribuie la asigurarea capturării prințesei Elisabeta, fiica regelui Iacob I. Guy Fawkes urma apoi să plece pe continent, pentru a explica evenimentele din Anglia puterilor catolice europene.

Arestarea lui Guy Fawkes

O scrisoare interceptată şi ajunsă în mâinile regelui Iacob I a stârnit suspiciuni. Au urmat mai multe controale, inclusiv în beciurile de sub clădirea Parlamentului. O primă verificare a clădirilor din și din jurul Parlamentului s-a făcut pe 4 noiembrie 1605. În acest timp, complotiștii erau ocupați cu pregătirile finale.

Publicitate

Oamenii regelui au găsit o grămadă mare de lemne de foc, în beciul de sub Camera Lorzilor. În apropiere a fost identificat un slujitor, care le-a spus că lemnele de foc aparțineau stăpânului său, Thomas Percy. Slujitorul era chiar Guy Fawkes. Anchetatorii au plecat să raporteze constatările, moment în care Guy Fawkes a părăsit și el clădirea.

• CITEŞTE ŞI:  "Mâna lui Dumnezeu" fotografiată în spațiu. Astronomii au surprins un fenomen cosmic greu de observat

Amintirea numelui lui Percy a stârnit suspiciuni. Acesta era deja cunoscut de către autorități drept agitator catolic. Regele a insistat să se facă o percheziție mai amănunțită. Târziu în acea noapte, grupul de percheziție s-a întors la beci. Guy Fawkes a fost găsit din nou acolo, îmbrăcat cu pelerină și pălărie, și încălțat cu cizme și pinteni. A fost arestat, prezendându-se drept John Johnson.

O percheziție asupra lui Guy Fawkes a dezvăluit un ceas de buzunar, mai multe fitile și iască. De asemenea, mai multe butoaie cu praf de pușcă au fost descoperite ascunse sub mormane de vreascuri și cărbune. Guy Fawkes a fost dus în fata regelui în dimineața zilei de 5 noiembrie.

La primul interogatoriu, „John Johnson” nu a dezvăluit nimic altceva decât numele mamei sale, și că este din Yorkshire. O scrisoare adresată lui Guy Fawkes a fost descoperită asupra lui, dar el susținea că acesta este unul dintre numele lui false. Departe de a-și nega intențiile, „Johnson” a declarat că fusese scopul lui să-l distrugă pe rege și Parlamentul. Cu toate acestea, el și-a păstrat calmul și a insistat că a acționat de unul singur. Refuzul său de a ceda l-a impresionat într-atât pe rege încât el avea să-l descrie ca având „o hotărâre de roman”.[sursa]

În ziua următoare, Guy Fawkes a fost mutat la Turnul Londrei, unde Regele a hotărât să fie torturat. Regele ar fi transmis „să fie pus mai întâi la caznele cele mai blânde, et sic per gradus ad ima tenditur (și să fie pus încet-încet la cele mai mari), și astfel Dumnezeu să vă grăbească munca cea bună”.

După ce a rezistat torturii timp de aproape două zile, Guy Fawkes a cedat. Pe 7 noiembrie şi-a prezentat adevărata identitate, spunându-le interogatorilor că în total erau cinci oameni implicaţi în complotul împotriva regelui.

• CITEŞTE ŞI:  Topirea gheții polare are un impact semnificativ asupra duratei anului. Timpul se scurtează, dar care este explicaţia?

Procesul, execuţia şi urmările complotului

A urmat o vânătoare a complotiştilor, mulţi dintre ei fiind ucişi înainte de a fi judecaţi.

Guy Fawkes, alături de alţi complotişti care au fost prinşi, au fost spânzurați, târâți și sfârtecați, vizavi de clădirea pe care plănuiseră să o arunce în aer, în Curtea Palatului Vechi de la Westminster. Deși slăbit de tortură, Guy Fawkes a reușit să sară la spânzurătoare și să-și rupă gâtul, evitând astfel agonia îngrozitoare a ultimei părți a execuției.

După descoperirea unei atât de ample conspirații, capturarea celor implicați, și procesele ulterioare, Parlamentul a decis să introducă o nouă legislaţie anticatolică.

Emanciparea catolicilor în Anglia a trebuit să mai aștepte 200 de ani. Cu toate acestea, mulți catolici importanți și loiali și-au păstrat funcțiile înalte în timpul regelui Iacob I.

Dacă Guy Fawkes reuşea să ducă planul la capăt, ar fi urmat o explozie uriaşă, care ar fi distrus Parlamentul. De asemenea, regele Iacob I şi nobilii protestanţi ar fi dispărut între ruine.

Noaptea lui Guy Fawkes se sărbătorește în Regatul Unit și în unele țări ale Commonwealth-ului în ziua de 5 noiembrie. Atunci se comemorează complotul, festivitate în care se arde o păpușă ce-l reprezintă pe Guy Fawkes, adesea însoțită de un foc de artificii.

guy fawkes masca
Masca devenită un simbol răspândit în întreaga lume

Termenul englez guy, care înseamnă tip, om sau bărbat, provine de la numele lui Guy Fawkes. Acesta a devenit unul dintre cei mai admirați rebeli din toate timpurile.

Masca atribuită lui a devenit un simbol al celor care se opun abuzurilor regimurilor politice de pe întreg mapamondul, fiind folosită şi de către membrii grupării Anonymous.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele