Gemenii Kray, Reggie şi Ronnie, s-au născut în data de 24 octombrie 1933, primul cu zece minute înaintea celuilalt. Aceştia aveau să fie ultimii prizonieri care au fost ţinuţi în Turnul Londrei, unul dintre simbolurile acestui oraş, construit în secolul al XI-lea, în care au fost ţinute, de-a lungul timpului, personaje extrem de cunoscute.
Ce este Turnul Londrei
Turnul Londrei, denumit şi Palatul Regal sau Cetatea Majestății Sale, este un castel istoric aflat pe malul nordic al Tamisei, chiar în centrul Londrei.
Construcția sa a început spre sfârșitul anului 1066, în contextul cuceririi normande a Angliei. Turnul Alb, de la care își trage numele întreg castelul, a fost construit de către William Cuceritorul, în anul 1078.
Iniţial, construcţia nu a fost apreciată de popor, căci era văzută ca simbol al oprimării locuitorilor Londrei de către noua elită conducătoare. Castelul a fost utilizat ca închisoare din anul 1100 până în anul 1952. Acesta nu era scopul său principal, palatul servind drept reședință regală la începutul istoriei sale.
În ansamblu, Turnul este un complex de mai multe clădiri aranjate în două inele concentrice de ziduri de apărare, cu șanț.
Turnul Londrei a jucat un rol proeminent în istoria Angliei. A fost asediat de mai multe ori și controlul asupra sa era important pentru dominația asupra țării.
Prizonieri celebri
Perioada de apogeu a utilizării castelului ca închisoare a fost în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. În această perioadă, numeroase personalități căzute în dizgrație, cum ar fi Elisabeta I, în anul 1554, înainte de a deveni regină, au fost închise între zidurile sale. Această utilizare a dus la expresia „sent to the Tower” („a fi trimis în Turn”).
În ciuda îndelungatei reputații ca loc de tortură și moarte, popularizată de propagandiștii religioși ai secolului al XVI-lea și de scriitorii secolului al XIX-lea, doar șapte oameni au fost executați în Turn. Execuțiile se țineau mai frecvent pe celebrul Deal al Turnului aflat la nord de castel. 112 execuţii au avut loc acolo în 400 de ani.
Mama Elisabetei I, celebra Anne Boleyn, a fost, de asemenea, închisă în Turnul Londrei. Aceasta a fost cea de-a doua soţie a regelui Henric al VIII-lea şi a fost închisă în Turn în două rânduri. Prima dată a fost închisă înainte de căsătorie, iar a doua oară în calitate de prizonieră condamnată, înainte de a fi executată la ordinul regelui.
Lady Jane Grey este o altă faimoasă prizonieră a Turnului Londrei. Ascensiunea sa uriaşă şi decăderea sa abruptă au avut loc în puţin mai mult de o săptămână. Aceasta a fost regină a Angliei timp de 9 zile.
În data de 9 iulie 1553 regina Jane I a fost acuzată de trădare și, împreună cu soțul ei, a fost întemnițată în Turnul Londrei. Pe 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată.
Prinţul Edward al V-lea şi Prinţul Richard, cei doi fii ai regelui Eduard al IV-lea au fost alţi doi cunoscuţi prizonieri ai Turnului Londrei. Când tatăl lor a murit, în anul 1483, unchiul acestora, Richard al III-lea, i-a închis în Turnul Londrei în perioada în care a fost regent.
Dispariția celor doi prinți și presupusa lor asasinare din anul 1483 au constituit subiectul faimosului mister al „Prinților din Turn”. Mulți istorici cred că Richard al III-lea i-a ucis pe Eduard, de 12 ani, și pe Richard, de 9 ani, pentru a se putea înscăuna el însuși ca rege.
Guy Fawkes a fost un alt prizonier celebru, întemniţat în Turnul Londrei în anul 1605.
Acesta avea să devină cunoscut în întreaga lume după ce s-a alăturat unui grup de restauraționiști catolici, al căror scop era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului, în timp ce înăuntru se aflau regele James I și întreaga nobilime protestantă.
Planul său a fost dejucat, iar Guy Fawkes a fost executat pentru complot.
Rudolf Hess, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler a fost, de asemenea, închis în Turnul Londrei. Acesta a luat o decizie bizară, în anul 1941, în dorinţa sa de a pune capăt, de unul singur, conflictului militar dintre Germania și Marea Britanie.
Hess s-a urcat în avionul său şi a decolat în secret către Marea Britanie, paraşutându-se după ce avionul său a rămas fără combustibil. A fost prins şi închis în Turnul Londrei, fiind predat germanilor după război.
Gemenii Kray, ultimii prizonieri din Turnul Londrei
Gemenii Reggie şi Ronnie Kray au fost printre cei mai cunoscuți și influenți gangsteri englezi în anii ’60. Afacerile lor au adus împreună scena politică locală, celebrități dar și infractori, punându-i pe toți în aceeași oală și învățându-i să lucreze unul pentru celălalt.
Gemenii erau membri ai unei familii de boxeri. Dorinţa de a face bani a gemenilor avea să se vadă încă de la vârste fragede. Primii bani i-au câştigat din lupte, devenind luptători profesionişti pe când aveau 17 ani.
Cei doi au renunţat la sport, în favoarea mafiei. Gemenii Kray au ajuns după gratii, întrucât au dezertat din armată după ce au fost recrutaţi. Aceştia au fost închişi, în anul 1952, în Turnul Londrei, fiind ultimii prizonieri întemniţaţi acolo. Ulterior, au fost transferaţi într-o închisoare militară, iar după sentinţă au fost încarceraţi la Penitenciarul din Canterbury.
La închisoare au cunoscut mai mulţi gangsteri, acela fiind locul în care s-au format pentru această lume.
Repuşi în libertate, cei doi fraţi au început să perceapă taxe de protecţie şi să achiziţioneze unele baruri din cartierul londonez East End. Aceste localuri au fost, nu de puţine ori, scene ale unor bătăi între bandele rivale.
În scurt timp, gemenii Kray au trecut la deturnarea camioanelor care transportau marfă înspre şi dinspre port. Actele de violenţă s-au diversificat, ameninţările s-au înmulţit, iar Reggie şi Ronnie au ajuns de mai multe ori la temniţă, împreună sau separat.
Cu toate acestea, gemenii Kray erau văzuţi ca nişte celebrităţi. Erau oameni de afaceri prosperi, deţinători de cluburi de noapte frecventate de vedete şi oameni cu influenţă. Aşadar, faima lor era bazată în principal pe activităţile legitime. Au fost fotografiaţi împreună cu lorzi, prim-miniştri, oameni de afaceri şi celebrităţi precum Frank Sinatra, Liza Minnelli sau Jayne Mansfield.
În anul 1969, gemenii Kray au ajuns din nou după gratii, de această dată fiind închişi împreună.
O echipă complexă de cercetare trimisă de Scotland Yard şi condusă de către Leonard “Nipper” Read, a reuşit, după ani de încercări, să pună capăt bandei mafiote a gemenilor Kray. Cei doi au fost închişi pentru treizeci de ani. Alţi 16 membri ai grupării lor au fost arestaţi şi condamnaţi.
Gemenii Kray s-au stins din viaţă. Ronnie a murit în martie 1995, în urma unui infarct. Reggie a murit în somn, în anul 2000, după ce fusese eliberat din închisoare.
Povestea lor a fost transpusă în filmul „Gangsteri de legendă”/”Legend”[imdb] (2015), în care actorul Tom Hardy îi interpretează pe gemenii Kray.