Baba Anujka, pe numele ei de botez Ana Draxin, s-a născut pe teritoriul României de azi, în anul 1836 sau 1837.

A fost fiica unui negustor de vite înstărit. Încă din copilărie, familia ei a locuit în Petrovasâla, în Banatul sârbesc.

Despre Baba Anujka se spune că ar fi fost una dintre cele mai temute asasine din Europa de Est. Însă această teamă nu era generată de violenţă, ci de „leacurile” acesteia.

Aceasta a fost un vraci recunoscut la sfârșitul secolului XIX pentru leacurile sale făcute din plante medicinale.

Timp de jumătate de secol se crede că Baba Anujka a ucis până la 150 de bărbați prin otrăvire cu ”apă magică” sau cu ”poțiuni de dragoste”, așa cum le spunea ea amestecurilor otrăvitoare.[sursa]

Oameni din ţinuturi îndepărtate apelau la Baba Anujka pentru poțiunile pe care le prepara. Îi plăcea să se laude că tratamentele ei nu dădeau greş niciodată, că până şi aristocraţii o căutau pentru tămăduirea micilor neplăceri zilnice.

Şi tocmai aici era problema. Pentru o sumă suficientă, baba Anujka prepara şi leacul pentru a îndepărta din cale câte o persoană devenită incomodă.

Victimele ei au fost mereu doar bărbaţi, care părăseau această lume cumva pe neobservate, la mai multe zile de la administrarea otrăvii.

Baba Anujka avea un leac care nu dădea greş

Cel mai cunoscut leac al Babei Anujka era o combinaţie de arsenic, mercur şi seminţe din plante etnobotanice, despre care afirma că rezolvă toate grijile clientului, fie ca erau materiale ori în căsnicie.

• CITEŞTE ŞI:  Japonezii dorm în timpul serviciului. Ce este "inemuri"

Îşi întreba de fiecare dată clienţii cât de gravă e problema care se cere a fi rezolvată. Se referea prin aceasta la greutatea celui care urma să fie lichidat, pentru ca vrăjitoarea să poată adapta astfel doza ingredientelor.

Ea le promitea clienţilor îndepărtarea grijilor în maximum opt zile şi cerea 5.000 de dinari pentru o sticluţă din leacul miraculos.

Publicitate

Uneori oferea tratamentul în formă diluată, care să provoace doar îmbolnăvirea celor care voiau să scape de serviciul militar. Nu se ştie exact câţi oameni a trimis pe lumea cealaltă vrăjitoarea Banatului.

De multe ori, familiile care au apelat la ajutorul ei au refuzat autopsia, pentru ca otrăvirea să nu poată fi demonstrată.

Arestarea vrăjitoarei

Baba Anujka a fost arestat prima dată în anul 1914, dar a scăpat în lipsă de probe. Nu a avut acelaşi noroc 14 ani mai târziu. Atunci, autorităţile i-au putut dovedi pentru prima oară implicarea în moartea unui bărbat.

Greşeala a fost faptul că în acel caz anume, băutura nu a fost preparată de însăşi Baba Anujka, ci de o asistentă. Întrucât leacul nu a fost la fel de puternic, victima a apucat să consulte un medic înainte de moarte.

”În viaţa mea nu am văzut otravă. Eu am pregătit doar leacuri, dar acelea erau complet inofensive.”, declara vrăjitoarea în faţa instanţei.

baba anujka
Baba Anujka la procesul din anul 1928

În faţa instanţei a depus mărturie o femeie care a recunoscut plata a 5.000 de dinari pentru sticluţa ucigaşă.

Baba Anujka, pe atunci în vârstă de 90-91 de ani, s-a ridicat şi a pălmuit martorul. Atunci judecătorul a ameninţat că o va îndepărta în lanţuri din sală.

În jurul procesului s-a creat o mare vâlvă, ziarele din Europa şi Statele Unite publicând toate detaliile.

• CITEŞTE ŞI:  De ce unii copii învaţă să vorbească mai devreme. Motivul simplu, explicat de cercetători

Baba Anujka a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru crimele sale. Totuşi, nu şi-a executat întreaga pedeapsă, fiind graţiată în anul 1936, după opt de detenție, la vârsta de 98-99 de ani. Ea a murit doi ani mai târziu, în anul 1938.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele