Au trecut mai bine de patru decenii de la tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea, însă această poveste continuă să impresioneze şi în ziua de azi.

Papa Ioan Paul al II-lea, a fost un suveran pontif extrem de apreciat şi iubit în lumea întreagă. Karol Józef Wojtyła, cum se numea înainte de a ocupa cea mai înaltă funcţie în cadrul Bisericii Catolice, a fost un om cu origini modeste, fiind primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din anul 1522.

Karol Wojtyła s-a născut într-o familie modestă de polonezi, fiind fiul unui ofițer în retragere. Când avea aproape 9 ani și-a pierdut mama. După absolvirea liceului Marcin Wadowita, s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultății de Litere și Filozofie a Universității Jagiellone din Cracovia. Și-a pierdut şi tatăl în anul 1941.

Din anul 1942 a urmat studii universitare de teologie la Cracovia. La 1 noiembrie 1946 a fost hirotonit preot, la Cracovia. La scurt timp după aceea, a fost trimis la Roma, unde a studiat la Universitatea Papală Angelicum. Pe 26 iunie 1967 a fost făcut cardinal. Imediat după decesul papei Ioan Paul I, a fost ales papă. Pe 16 octombrie 1978 a devenit cel de-al 264-lea urmaș al Sfântului Petru, luând numele de Papa Ioan Paul al II-lea.

Tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea

În data de 13 mai 1981, Papa se afla în Piaţa Sf. Petru din Vatican. Era ora 17:19 când Papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul obișnuitului tur printre credincioșii adunați în piaţă pentru audiența generală de miercuri, a luat în brațe o fetiță pe care a încredințat-o din nou părinților săi.

• CITEŞTE ŞI:  Naziştii i-au ucis soţul, iar Maria Oktyabrskaya şi-a dat toate economiile pe un tanc şi s-a răzbunat

La câteva clipe de la acel moment s-a auzit zgomotul unei împuşcături. Au urmat alte trei focuri. Papa, împușcat în abdomen, braţul drept şi un deget, s-a prăbuşit în papa-mobilul cu care parcurgea Piața Sf. Petru. Iniţial, nu s-a înțeles. Apoi, oamenii au rămas consternaţi. Credincioşilor nu le venea să creadă ce tocmai se întâmplase în faţa lor. Pentru prima dată în istorie, se vorbea de terorism în Vatican.[sursa]

Vizionaţi în materialul video de mai jos tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea

Mulți dintre pelerini au izbucnit în lacrimi, în timp ce alţii au îngenuncheat şi au început să se roage pentru viaţa suveranului ponif.

Tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea a fost comisă de către Mehmet Ali Ağca, un turc fanatic extremist de dreapta. Complicele acestuia, Oral Çelik, trebuia să cauzeze o explozie pentru a distrage atenţia, iar criminalul să poată fugi. În schimb, Oral Çelik şi-a pierdut cumpătul şi a fugit de la faţa locului.

Mehmet Ali Ağca a fost arestat în timp ce papa era dus la spital, fiind grav rănit de cele trei gloanţe care l-au lovit.

asasinat asupra papei

Papa Ioan Paul al II-lea l-a iertat pe asasin

Presupușii organizatori ai atentatului ar fi fost serviciul secret rus KGB, în colaborare cu mafia din Turcia. Însă aceste lucruri nu au fost declarate de către extremistul turc.

Publicitate

Mehmet Ali Ağca a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Italia pentru tentativa de asasinat asupra papei.

În anul 1983, Papa Ioan Paul al II-lea a decis să-l viziteze pe atacatorul său în închisoare. Cei doi au avut o conversaţie privată, după care s-au despărţit ca doi vechi prieteni.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul Interzis, locul în care oamenii de rând nu au intrat vreme de 500 de ani

Ulterior, papa a declarat în mod public că l-a iertat pe agresorul său pentru faptele comise.

Mai mult decât atât, papa a ţinut legătura cu familia lui Ağca, în timp ce acesta era în închisoare. În anul 2000 a trimis o petiţie către autorităţile italiene, prin care a cerut clemenţă pentru Mehmet Ali Ağca. După 19 ani de închisoare în Italia, Mehmet Ali Ağca a fost eliberat şi deportat în Turcia.

Ajuns în ţara natală, Ağca a fost din nou condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea, în anul 1979, a lui Abdi İpekç. Acesta din urmă a fost un jurnalist de stânga, redactorul-șef al ziarului Milliyet.

Pe 2 mai 2008, Ağca a cerut cetăţenie poloneză, dorind să-şi petreacă ultimii ani din viaţă în Polonia, ţara de provenienţă a Papei Ioan Paul al II-lea.

Mehmet Ali Ağca înainte de a depune flori la mormântul papei

Pe 18 ianuarie 2010, Ağca a fost eliberat din închisoare, după aproape 29 de ani petrecuţi în spatele gratiilor.

În decembrie 2014, Mehmet Ali Ağca a mers la Roma, unde a depus trandafiri albi la mormântul papei, care se stinsese din viaţă în anul 2005.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele