În Cimitirul Bellu din Bucureşti este înmormântată Elena Isvoranu, o mamă eroină care a dat naștere la 24 de copii. Din nefericire, majoritatea dintre aceştia ar fi murit striviți de doica lor.

Reprezentanții Cimitirului Bellu din București au demarat o campanie de scoatere la lumină a poveștilor de viață ale celor care au fost înmormântați în acest loc de veci faimos. Una dintre ele este cea a Elenei Isvoranu. Conform pietrei funerare, ea își doarme somnul de veci alături de Angela Isvoranu.

Mama eroină cu 24 de copii

Elena Isvoranu, născută Butculescu, care a trăit între anii 1806 – 1874. Tatăl ei, Marin Butculescu, a fost mare boier în Olt. El a decis să-și dea fata, în anul 1830, lui Alecu Isvoranu.

Cei doi au avut împreună nu mai puţin de 24 copii. Unul dintre copii a fost Aristița Bolliac, soția scriitorului Cezar Bolliac.

Din păcate, doar opt dintre cei 24 de copii au trăit, ceilalți fiind striviți în somn de doica lor, o femeie supraponderală. Nu se cunosc alte detalii despre aceste morţi bizare ale copiilor, ori dacă au fost cercetate de autorităţi şi dacă este adevărat faptul că doica i-ar fi strivit.

elena isvoranu 24 de copii

„Căsnicia Elenei Butculescu poate, cu drept cuvânt, fi numită fericită, căci avu nu mai puțin de 24 de copii și putea s-o plângă de milă pe coana Olympia Lahovary, vecină-sa, care n-avea decât optsprezece. E drept că din atâția copii nu i-au trăit decât opt, ceilalți murind striviți, unul după altul, sub o doică grasă care avea obiceiul de se răsucea în pat. Fiecare din cei opt, la însurătoare, primea câte un loc de casă, pornind de la Podul Mogoșoaei și mergând până în fundul străzii, unde nimeri cu locul fata cea mică.“, aflăm din cartea lui Gheorghe Crutzescu „Podul Mogoşoaei – Povestea unei străzi“. Soțul ei, Alecu Izvoranu, a fost împușcat pe scările Tribunalului București.

• CITEŞTE ŞI:  Khutulun, prinţesa care a promis că se mărită cu bărbatul care o va învinge în luptă

Ionel Izvoranu, crai în Bucureștii de odinioară

Unul dintre fiii lor, Ionel Isvoranu, a rămas în istorie ca fiind un temut duelgiu al Bucureștilor Vechiului Regat. Născut în anul 1845, Ionel era fiul paharnicului Alecu Isvoranu și al Elenei Butculescu. În tinerețe, s-a căsătorit cu Maria Crețeanu. Căsnicia celor doi nu a durat mult, deoarece Ionel era mult mai preocupat să admire de la mesele de pe trotuarul Caii Mogoșoaiei ale cofetăriei Capșa tinerele care circulau pe cea mai populată și populară totodată arteră a vechiului București.[sursa]

Într-o seara, reprezentația de la Opera Italiană a fost oprită după un scandal al bandei de pierde-vară a lui Ionel. Persoană vizată de huiduieli și insulte a fost chiar una dintre primadone. Incidentul a determinat intervenția agenților din subordinea prefectului Poliției Capitalei, Hiotu.

Scandalul a coborât în stradă, acolo unde scandalagiii au fost luați în primire de jandarmii conduși de vestitul maior Fănuță. Fără îndoială, scrie autorul, întâlnirile dintre jandarmii conduși de maiorul Fănuță și bandă lui Ionel înregistrau o frecvența explicabilă pe străzile Bucureștilor.

Fiind ofițer, membru al castei militare atât de respectate în societatea bucureșteană a timpului, posibilele diferende între el și incomodul maior Fanuță nu puteau fi rezolvate decât cavalerește. Nu i-a fost greu lui Ionel să găsească un motiv pentru a-l provoca la duel pe zelosul comandant al jandarmilor. O dispută politică în perioada electorală a fost suficientă pentru a determina ieșirea pe teren a celor doi adversari.

Arma aleasă a fost spada, preferată dueliștilor români de când pe tronul României se află Carol I. Locul ales a fost un pavilion la Băneasa, iar întâlnirea a avut loc într-o zi de iarnă, pe un ger teribil.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Testamentul regelui Ferdinand I al României, un document mişcător

În afară de martori, cei doi adversari erau asistați de doctorul Severeanu, un obișnuit al întâlnirilor de onoare, renumit pentru prudență și tactul cu care știa să evite un sfârșit tragic într-o asemenea situație, oprind lupta la cea mai superficială rănire.

La fel s-a întâmplat și în cazul duelului Isvoranu-Fanuță, deși n-a fost vorba chiar de o leziune superficială. Tăiat la abdomen de sabia lui Ionel, Fanuță a scăpat cu intestinele neatinse numai datorită obezității sale, scrie Emanoil Hagi-Mosco în cartea „Bucureşti, amintirile unui oraş”.

Ionel Isvoranu s-a bucurat în continuare de tristă reputație de scandalagiu, iar maiorul Fanuta s-a ales cu umilință de a nu-l fi putut dovedi pe june nici pe stradă, nici pe teren.

Ionel Isvoranu a murit după ce a intrat în conflict cu ţăranii din Izvoarele.

Tragicul episod a fost relatat de George Poboran: „Ioan Isvoranu a fost ucis de săteni la 1874, cu bâtele, la moşia sa din Izvoarele, judeţul Olt. Dorobanţii din Slatina, care plecaseră să-l scape, au ajuns cu vreo jumătate de oră mai târziu”.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele