Deşi aspectul său este mai degrabă cel al unui om fără adăpost, Grigori Perelman este poate cel mai mare matematician în viaţă din întreaga lume. Acesta este încă un exemplu că oamenii nu trebuie judecaţi după felul în care arată.

Pe numele său complet Grigori Iakovlevici Perelman, Grisha, cum îi spun apropiaţii, este un matematician rus de origini evreiești. A fost născut și trăiește în Sankt Petersburg, Rusia.

Grigori Perelman a arătat înclinaţii deosebite în domeniul matematicii încă de la vârsta de 10 ani. Mama sa l-a înscris la un club de matematică la care preda un alt geniu precoce, Sergei Rukshin, care avea doar 19 ani pe atunci.

Rukshin a reuşit să-l îndrume pe tânărul Grigori, ale cărui abilităţi naturale au fost stimulate intens în cadrul clubului. A devenit evident că Perelman nu era doar pasionat de matematică, ci era un adevărat geniu. Avea o minte sclipitoare, reuşind să rezolve aproape orice problemă matematică fără să scrie ceva pe hârtie.

Dincolo de matematică, Grigori nu era interesat de absolut nimic altceva. Nu putea accepta faptul că lumea şi relaţiile interumane nu erau organizate într-un mod perfect precum logica matematică.

Primul succes internaţional

După căderea Cortinei de Fier, Perelman a călătorit în SUA.

În anul 1994, într-o lucrare de doar 4 pagini, Grigori a reuşit să rezolve Conjectura Sufletului, o problemă formulată în anul 1972 de matematicienii Gromoll şi Cheeger.[sursa]

Grigori Perelman

Ulterior, Perelman a primit oferte de a preda la prestigioasele universităţi Stanford şi Princeton, însă le-a refuzat.

• CITEŞTE ŞI:  Abandonat de mamă, un copil de 7 ani îşi îngrijeşte tatăl paralizat

S-a întors în Sankt Petersburg în anul 1995 şi a întrerupt legăturile cu comunitatea matematicienilor. Dorea să lucreze în linişte pentru a rezolva una dintre cele „7 Probleme ale Mileniului”, respectiv Conjectura lui Poincaré.

Grigori Perelman a rezolvat Conjectura lui Poincaré

Conjectura lui Poincaré este o problemă complexă de topologie. Prima dată a fost enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré, în anul 1904.

Conform teoriei, dacă într-un spațiu tridimensional închis și nemărginit (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate „cercurile” bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o „sferă” tridimensională.

Publicitate

Sună extrem de complex. Totuşi, pentru Grigori Perelman, totul avea o logică.

Între anii 1995-2002, Perelman a lucrat intens. În noiembrie 2002, Perelman a publicat rezolvarea conjecturii lui Poincaré, fără a solicita vreo verificare din partea unei instituţii sau asociaţii din domeniul matematicii. Era convins că rezolvarea sa este cea corectă.[detalii]

În anul 2006, Perelman a fost decorat cu Medalia Fields, pe care însă a refuzat să o accepte. Acesta este este cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalentul Premiului Nobel, care nu se acordă decât matematicienilor. Este singurul om care a refuzat acest premiu.

A refuzat premiul de 1 milion de dolari

Pe 18 martie 2010, Perelman a fost anunțat că întrunește criteriile pentru a primi premiul oferit de Clay Mathematics Institute, din Cambridge, Massachusetts, SUA, pentru rezolvarea conjecturii Poincaré.

La data de 1 iulie 2010, Grigori Perelman a refuzat premiul de 1 milion de dolari.

„Nu sunt interesat de bani sau faimă. Pentru mine este irelevant, pentru că dacă soluţia este cea corectă, nu este nevoie de nicio altă recunoaştere. Nu vreau să fiu un om de ştiinţă prezentat ca un animal de la zoo, ci unul care studiază ştiinţa pentru binele altora.”, a declarat Perelman.

• CITEŞTE ŞI:  Bărbatul care răpea femei doar ca să le elibereze pe o insulă pentru a le putea vâna ulterior: Robert Hansen

În prezent, savantul locuieşte într-un mic apartament din Sankt Petersburg. Stă departe de ochii presei şi caută în linişte soluţii pentru problemele matematice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele