Pâinea este un aliment de bază care se obține prin coacerea unui aluat din făină și apă. Pâinea este considerată unul dintre cele mai vechi alimente create de om. Există dovezi care susțin că oamenii făceau pâine cel puțin acum 30.000 de ani. Pâinea este considerată a fi jucat un rol important în evoluția agriculturii în antichitate. Dar cine a inventat pâinea şi care este originea acestui aliment atât de răspândit?

Originea pâinii

Deşi se crede că oamenii făceau pâine în urmă cu mult mai mult timp, cele mai vechi dovezi de pâine aşa cum o ştim noi au fost găsite într-un sit natufian vechi de 14.500 de ani în deșertul negru din Iordania. În acest loc, cercetătorii au descoperit firimituri carbonizate de o pâine plată (turte) făcută de vânători-culegători din grâu sălbatic, orz sălbatic și rădăcini de plante într-o perioadă cuprinsă între 14.600 și 11.600 de ani în urmă. Acestea preced cele mai vechi dovezi cunoscute de pâine făcută din grâu cultivat cu mii de ani.

O analiză a reziduurilor de pe unelte de piatră a indicat prezența glutenului, o proteină găsită în grâu și alte cereale utilizate la fabricarea pâinii.

cea mai veche pâine din lume
Cea mai veche pâine a fost descoperită în situl arheologic Azraq din Iordania

Pietre de măcinat datate la 30.000 de ani vechime, posibil folosite pentru a măcina cereale și semințe în făină, au fost descoperite în ultimii ani în Australia și Europa, dar nu există dovezi definitive că aceste unelte sau produsele lor au fost folosite pentru a face pâine.

Pâinea este altfel puternic asociată cu agricultura. Grâul a fost domesticit în Semiluna Fertilă, pe teritoriul Mesopotamiei. Această regiune, denumită şi Cornul Abundenţei, este o regiune fertilă din orientul apropiat, are formă de semilună și un climat relativ umed, delimitată de climatul secetos al Deșertului Sirian la sud și de ținutul muntos din Anatolia la nord. A fost creată de inundațiile râurilor Eufrat, Tigru și Nil. Regiunea este considerată „leagănul civilizației”, având în vedere dezvoltarea primelor civilizații umane și este locul nașterii scrisului și roții.

• CITEŞTE ŞI:  Ciuma lui Caragea, epidemia care ucidea 300 de români pe zi

Cine a inventat pâinea

Nu se poate atribui inventarea pâinii unei singure persoane sau culturi. După cum am arătat, este mai probabil ca aceasta să fi apărut independent în diferite regiuni ale lumii, pe măsură ce oamenii au început să cultive cereale și să experimenteze cu diverse metode de preparare a alimentelor.

Primele forme de pâine au fost probabil turtele plate, făcute din cereale măcinate grosier amestecate cu apă și coapte pe pietre fierbinți. Se crede că pâinea a apărut accidental, când cereale umede s-au lipit de pietre fierbinți și s-au copt. Oamenii au observat probabil gustul plăcut al rezultatului și au început să experimenteze cu diferite metode de preparare a pâinii.

Descoperirea drojdiei a permis fermentarea aluatului, rezultând o pâine mai pufoasă și mai gustoasă. De-a lungul timpului, tehnicile de preparare a pâinii s-au perfecționat, iar varietatea tipurilor de pâine a crescut semnificativ.[sursa]

cine a inventat pâinea

Pâinea în Egiptul Antic

Există dovezi extinse ale fabricării pâinii în Egiptul Antic în perioada neolitică, cu peste 5.000 de ani în urmă, sub forma unor reprezentări artistice, rămășițe ale structurilor și obiectelor folosite în fabricarea pâinii și rămășițe ale aluatului și pâinii în sine.

Egiptenii au descoperit aparent că lăsând aluatul de grâu să fermenteze, formând astfel gaze, se produce o pâine ușoară și crescută, și au dezvoltat și cuptoare de copt. Sursa cea mai comună de dospire în antichitate era să se păstreze o bucată de aluat (cu zahăr și apă în el) din ziua precedentă pentru a fi folosită ca o formă de maia.

Pliniu cel Bătrân a raportat că galii și iberii foloseau spuma scursă din bere pentru a produce „un fel de pâine mai ușoară decât a altor popoare”. Părți ale lumii antice care beau vin în loc de bere foloseau o pastă compusă din must de struguri și făină care era lăsată să înceapă fermentarea, sau tărâțe de grâu înmuiate în vin, ca o sursă de drojdie.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Gregor MacGregor - Omul care a inventat şi a vândut o ţară

Pâinea în alte culturi

Pâinea plată, adică turtele, cea mai veche formă de pâine, se consumă încă, mai ales în multe părți ale Orientului Mijlociu, Asiei și Africii. Principalele cereale folosite pentru astfel de pâini sunt porumbul (mălaiul), orzul, meiul și hrișca – toate lipsind gluten suficient (proteină elastică) pentru a face pâini crescute – și grâul și secara.

Plăcinte de mei, naan și roti (plăcinte crocante din făină integrală) sunt tipuri populare în India. Teff, grâu sau sorg este folosit pentru a face injera, o pâine spongioasă comună în Etiopia și Eritreea. Chapati este o pâine plată populară din grâu în multe părți ale Africii de Est, iar pâinea pita din grâu este servită în multe părți ale regiunii mediteraneene și Orientului Mijlociu. Porumbul este folosit pentru a face tortilla, plăcinte mici plate importante în multe părți ale Americii Latine, iar în Brazilia se fac plăcinte mici din manioc.

Deși în cea mai mare parte a Asiei preferința tradițională a fost pentru consumul de orez, ca o cereală, pâinile occidentale au devenit din ce în ce mai populare în a doua jumătate a secolului XX. De exemplu, în Japonia, industria de copt pâine, folosind procese dezvoltate în Statele Unite, s-a extins rapid după cel de-al doilea război mondial, iar baghetele sunt populare în Vietnam.

Lucruri interesante despre pâine

Iată câteva lucruri interesante despre pâine:

  • O bucată de pâine albă înfășurată a fost folosită pentru a șterge grafitul înainte ca radierile din cauciuc să fie inventate;
  • În 5 ani de la inventarea mașinii pentru făcut pâine feliată, 80% din pâinea vândută în SUA era feliată;
  • În Evul Mediu, pâinea era folosită ca o farfurie absorbantă;
  • Sandwich-ul, făcut cu felii de pâine, este numit după Earl of Sandwich. Earl of Sandwich, un nobil englez, a cerut ca mesele sale să fie servite între două felii de pâine, astfel încât să poată mânca fără să întrerupă jocurile sale de cărți;
  • Pâinea este profund înrădăcinată în practicile religioase și culturale. În multe tradiții religioase, pâinea are o semnificație simbolică, reprezentând hrana și susținerea spirituală;
  • Pâinea are o valoare nutritivă ridicată și este o sursă importantă de carbohidrați, proteine și fibre;
  • Pâinea este considerată un aliment sacru în multe culturi;
  • Există peste 10.000 de tipuri diferite de pâine, fiecare cu propriul său gust, textură și aromă;
  • Pâinea a inspirat diverse expresii. Fraze precum „pâinea lui Dumnezeu” sau „ca pâinea caldă” au devenit parte din limbajul nostru de zi cu zi.
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele