Gregor MacGregor este omul care a dezvoltat fraudele financiare la scară mare.

Un loc de vis, cu pământul atât de fertil, încât poate oferi și trei recolte de porumb pe an, cu apa atât de pură, încât poate potoli imediat setea, și cu livezi întregi de copaci ale căror crengi se rup de atâta rod.

Asta vindea, în anul 1822, unul dintre cei mai mari escroci din istorie.

Scoțianul Gregor MacGregor și-a folosit puterea de convingere pentru a face 250 de oameni plini de speranțe, care şi-au dat agoniseala de o viaţă, să meargă într-un loc pustiu.[1]

Înainte de a discuta despre imperiul fabulos al scoţianului, să vedem cum a ajuns MacGregor în această poziţie.

Povestea lui Gregor MacGregor

gregor macgregor

Gregor MacGregor (1786-1845) a fost un militar, un aventurier și un colonizator scoțian intrat în istorie drept unul dintre cei mai mari farsori ai lumii, dacă nu chiar cel mai mare.

MacGregor s-a născut în Ajunul Crăciunului, ca descendent al faimosului erou popular Rob Roy. Tatăl lui Gregor a fost căpitan de navă, iar mama sa, fiică de doctor. Despre copilăria lui Gregor nu se știu prea multe, dar se pare că a avut cel puțin o soră.

În anul 1803, tânărul scoțian s-a înrolat în marina regală, servind în flota de război britanică aflată în Marea Caraibelor.

În anul 1805, s-a întors în Anglia și s-a căsătorit cu Mary Bowater, fiica unui amiral. Cei doi şi-au construit o casă și s-au stabilit la Londra. Căsnicia lor a durat, însă, doar șase ani, Mary MacGregor murind în decembrie 1811.

Călătoria spre Lumea Nouă

În acelaşi an în care soţia sa a murit, a dorit să scape de amintirea ei. Astfel, la 25 de ani, MacGregor porneşte spre Lumea Nouă – America.

Destinul carierei militare îl poartă pe MacGregor apoi prin Războiul de Independență al Venezuelei.

Publicitate

Curajul şi calităţile de lider, dar şi faptul că a câştigat încrederea legendarului Simon Bolivar, l-au făcut să ajungă general de divizie. Mai mult decât atât, MacGregor a capătat statutul de erou în Venezuela.

• CITEŞTE ŞI:  Ibn Battuta, cel mai mare explorator din istorie? Mulţi nu au auzit despre acest personaj fascinant

Descoperirea unui tărâm de vis

În anul 1820, scoţianul s-a decis să-şi caute un rost pe alte meleaguri. Călătorind spre o nouă viaţă, MacGregor a dat peste un tărâm nelocuit, în apropierea statului Honduras.

Se presupune că a convins un şef indian să-i ofere suveranitatea pământului, pe care l-a numit pe loc „Poyais”. Astfel s-a născut ţara condusă de MacGregor.

Revenirea Prinţului Gregor MacGregor

În anul 1821, Gregor MacGregor a revinit în Anglia.

S-a prezentat drept Prinț de Poyais, cunoscut și ca Principatul Poyais sau Republica Poyais. Poyas era prezentat ca un stat independent din America Centrală, fondat de marele George Frederic Augustus I, rege al Țărmului Moskito.

Acest monarh i-ar fi acordat lui MacGregor titlul nobiliar și l-a însărcinat să atragă în Poyais cât mai mulți coloniști englezi. Toate erau minciuni sfruntate.

MacGregor inventase pur și simplu o țară în Golful Hondurasului, un ținut imaginar în al cărui CV intrau pământuri mănoase, clima perfectă pentru agricultură, păduri întinse și multe zăcăminte de metale prețioase.

poyais
Tablou care prezenta un peisaj din Poyais

În plus o mână de coloniști englezi care se aflau deja acolo și își așteptau compatrioții ca să urnească economia Poyaisului.

Un tărâm al făgăduinţei

Poyaisienii, la rândul lor, se bucurau şi ei de o imagine perfectă. Erau cumsecade și prietenoși cu străinii, dar fără fonduri pentru a investi în dezvoltarea și industrializarea țării lor.

Neajuns pe care samariteanul MacGregor încerca să îl corijeze printr-o infuzie de capital britanic. Figura pitorească a colonelului lui Bolivar a fost primită cu interes de high life-ul londonez. Lumea bună a capitalei britanice a fost sedusă de existența și splendoarea Poyaisului, mai ales după apariția, în anul 1822, a unei monografii care prezenta pe larg atracțiile ținutului.

Autorul, un oarecare Thomas Strangeways, căpitan de navă și cel care descoperise, în anul 1730, râvnitul loc, a luat legătura cu băștinașii și a fondat capitala statului.

Strangeways, bineînțeles, nu era nimeni altul decât Gregor MacGregor însuși. Anglia anilor 1820 era un teren numai bun pentru farsa de proporții pusă la cale de MacGregor.

Napoleon fusese înfrânt, pacea domnea peste Europa iar economia britanică se dezvolta ca niciodată până atunci. Veniturile creșteau iar costurile traiului de zi cu zi erau tot mai mici.

• CITEŞTE ŞI:  Carl Emil Pettersson, marinarul care a naufragiat pe o insulă de canibali, devenind rege

Dobânda titlurilor de stat ajunsese la 3%. În urma destrămării imperiului spaniol, statele Americii Latine își câștigau independența unul câte unul, după principiul dominoului.

Brazilia, Columbia, Mexic, Guatemala emiseseră titluri de stat cu dobânzi și mai mari, de 5-6 procente. Până la urmă, de ce ar fi pus la îndoială cineva existenţa acestui tărâm?

MacGregor a urmat trendul

gregor macgregor
„Bancnotă” adusă de MacGregor din Poyais

Astfel, titlurile emise și vândute de el în numele guvernului poyaisian au ajuns la o valoare totală de 200.000 de lire sterline.

Succesul i-a dat scoțianului aripi.

În numele domnitorului din Poyais, MacGregor a deschis birouri în Londra, Glasgow și Edinburgh, unde, pe lângă titluri de stat, a început să vândă terenuri și mine, dar și funcții administrative și titluri nobiliare.

Calculat la valoarea de azi, MacGregor adunase circa 3,6 miliarde de lire sterline. Apăruseră hărţi care includeau Poyais în America Centrală, iar în cărţi se povestea despre fabulosul tărâm.

gregor macgregor
Unde ar fi fost situat Poyais

Călătoria spre Poyais

Afacerea a înflorit până când primele vapoare cu coloniști păcăliți au luat-o spre Poyais.

Pe 21 sau 22 noiembrie 1822, un prim vas a plecat cu circa 70 de potențiali coloniști, printre ei aflându-se și un doctor, și un bancher care urma să lucreze pentru inexistenta Bancă a Poyaisului.

Pe 22 ianuarie 1823 a plecat spre America Centrală și un al doilea vas. La bord se aflau 200 de viitori latifundiari, proprietari de mine și nobili din Poyais, cu provizii suficiente pentru un an de zile.

Când au ajuns la destinație, coloniștii n-au dat însă decât de o junglă virgină, de câteva ruine și de o mână de sihaștri americani care își făcuseră casele acolo.

Nici vorbă de lapte sau miere. Muncitorii s-au apucat și și-au construit adăposturi rudimentare, în timp ce ofițerii și funcționarii își băteau capul cum să iasă din impas.

Aflarea adevărului

În aprilie 1823, echipajul navei britanice Mexican Eagle a fost trimis să investigheze condițiile noii colonii. Situația coloniștilor era deplorabilă: molima și foamea făcuseră ravagii printre ei.

După ce au aflat că nu există niciun loc cu numele de Poyais și că toată povestea cu George Frederic Augustus I și ospitalierul său popor a fost o farsă, partenerii de afaceri ai lui MacGregor au fost de acord să fie transportați la Belize.

• CITEŞTE ŞI:  Există un mod surprinzător de simplu de a elimina microplasticele din apa de la robinet. Se reduc cu 90%

Până ce au ajuns acolo, însă, au mai murit câțiva dintre ei.

Supraviețuitorii care n-au vrut să rămână în America au plecat spre Londra la 1 august 1823. Pe drum au mai murit câțiva, așa că acasă au ajuns mai puțin de cincizeci.

Toată povestea a fost publicată de ziarele locale iar viața lui Gregor MacGregor devenea tot mai plină de provocări.

Între timp, mai plecaseră spre Poyais alte cinci vase, dar după ce vestea farsei a ajuns la urechile mai marilor Londrei, ele au fost întoarse din drum de flota regală britanică.

Când au făcut cale întoarsă, vasele se aflau în mijlocul Atlanticului. MacGregor era însă deja departe, cu banii coloniștilor păcăliți în buzunar.

Afacere de succes

MacGregor a fost convins că poate aplica schema în orice loc din lume. Astfel, a ajuns în Franța, unde a mai încercat o dată trucul.

Statului francez, însă, ceva mai cu picioarele pe pământ decât cel britanic, i s-a părut suspect că cetățenii săi solicitau cu zecile pașapoarte pentru a intra într-o țară despre a cărei existență nu știa nicio autoritate de stat.

MacGregor a trebuit din nu să își salveze pielea. S-a întors la Londra, dar dușmanii i-au dat și acolo de urmă.

A fost arestat şi aruncat după gratii.

Dar norocul său uriaş şi-a spus încă o dată cuvântul. Fie că încă avea prieteni influenţi, fie că nume mai grele erau implicate în fraudă, oricare a fost motivul, MacGregor a fost eliberat.

Într-un final, ajunge din nou în Venezuela, unde, pentru faptele de arme dovedite odinioară, i se acordă cetățenia şi primeşte o pensie.

În anul 1845, la vârsta de 58 de ani, a pleacat spre veșnicele plaiuri ale Poyaisului.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele