Este în firea noastră să ne întrebăm cum au fost create cele mai uzuale lucruri. Unele răspunsuri s-ar putea să ne uimească.

Cu toţii am mâncat pâine. Dar te-ai întrebat vreodată de când datează cea mai veche pâine din lume?

Cea mai veche pâine din lume

Arheologii au descoperit recent cea mai veche pâine din lume. Fragmente carbonizate dintr-o pâine coaptă acum 14.500 de ani într-un cuptor din piatră au fost găsite într-un sit preistoric din nord-estul Iordaniei.

Această descoperire le oferă cercetătorilor o ipoteză surprinzătoare: oamenii făceau pâine, unul dintre alimentele de bază, cu mii de ani înainte de a se apuca de agricultură, potrivit Reuters.

cea mai veche pâine din lume

Descoperirea făcută publică luni demonstrează că populaţia de vânători din Mediterana de Est deţinea tehnica fabricării pâinii mult mai devreme decât se crezuse până acum.

Mai exact, cu circa 4.000 de ani înainte de a dezvolta creşterea organizată a plantelor.

Pâinea descoperită, cel mai probabil coaptă fără drojdie şi asemănătoare unei lipii, era realizată din cereale sălbatice precum orzul, alacul (o plantă asemănătoare grâului) sau ovăzul, precum şi din tuberculi de la un strămoş al papirusului de apă.

Aceste cereale au fost măcinate şi transformate în făină, după care a urmat procesul cunoscut până la coacerea pâinii.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Pascaline, calculatorul lui Pascal, inventat în urmă cu 380 de ani

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele