Sunt câinii mai deştepţi decât pisicile sau invers? Această dezbatere aprinsă a divizat iubitorii de animale de companie de-a lungul istoriei, iar cercetările științifice au alimentat dezbaterea.

Inteligența este o noțiune complexă și dificil de definit, chiar și pentru oameni. Pentru animale, inteligența poate fi înțeleasă ca fiind capacitatea de a învăța, de a rezolva probleme, de a se adapta la situații noi și de a comunica. Inteligența nu este o caracteristică unică, ci un ansamblu de abilități cognitive, care pot varia în funcție de specie, de mediu și de context.

Nu există un test universal care să evalueze inteligența animalelor, deoarece fiecare specie are propriile sale particularități și nevoi. De exemplu, nu are sens să comparăm memoria unui elefant cu cea a unui pește, sau capacitatea de orientare a unei albine cu cea a unei broaște. În schimb, se pot folosi teste specifice, care să măsoare anumite aspecte ale inteligenței, cum ar fi memoria, atenția, raționamentul, înțelegerea limbajului etc.

sunt câinii mai deştepţi decât pisicile
O dezbatere veche între iubitorii de animale: sunt câinii mai deştepţi decât pisicile?

Sunt câinii mai deştepţi decât pisicile, sau invers?

Unele studii sugerează diferențe biologice în ceea ce privește inteligența între câini și pisici. Cercetările arată că cortexul cerebral, stratul creierului care controlează funcții precum rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, tinde să aibă mult mai mulți neuroni la câini decât la pisici.

În timp ce câinii posedă în medie aproximativ 530 de milioane de neuroni în cortex, pisicile au doar aproximativ 250 de milioane – aproape jumătate din cantitatea găsită la câini. Deși aceste date ar putea părea să sugereze faptul că câinii sunt de două ori mai inteligenți decât pisicile, o corelație directă între dimensiunea mai mare a creierului și inteligența sporită nu a fost dovedită în mod concludent. Cu toate acestea, numărul mai mare de neuroni al câinilor este adesea văzut ca un indicator al inteligenței lor superioare.

• CITEŞTE ŞI:  Delfinul cu botul gros devine unul dintre puținele mamifere cunoscute care au un "al șaptelea simț": poate simţi electricitatea

Câinii tind să demonstreze o inteligență socială puternică, ceea ce atrage comparații cu capacitățile mentale ale copiilor mici umani. Studiile indică faptul că câinii dau dovadă de conștiință de sine și reușesc în sarcinile de comunicare prin cooperare.

Cu toate acestea, cercetările privind inteligența socială a câinilor ar trebui luate cu un grăunte de sare în dezbaterea pisici vs. câini. Deși mulți consideră câinii ca fiind subiecți de primă mână pentru cercetarea cogniției sociale, pisicile sunt rareori studiate în laboratoarele comportamentale.

Oamenii de știință au început să studieze comportamentul pisicilor abia spre începutul secolului XXI și au apărut puține informații despre inteligența felină. Unele cercetări sugerează o inteligență socială puternică atât la câini, cât și la pisici. Într-un studiu, atunci când reprezentanți ai ambelor specii au concurat într-un test pentru a găsi mâncare ascunsă, au obținut scoruri destul de asemănătoare. Cu toate acestea, deficitul de informații despre tendințele comportamentale ale pisicilor înseamnă că cunoștințele despre inteligența socială a felinelor rămân limitate.

De fapt, însăși comparația dintre câini și pisici poate fi lipsită de o bază factuală. Deoarece cele două specii au obiceiuri și roluri atât de diferite, unii oameni de știință concluzionează că comparațiile sunt ilogice.

Câinii și pisicile sunt ambele mamifere carnivore, care au evoluat în moduri diferite. Câinii sunt animale sociale, care trăiesc în haită și au dezvoltat o relație strânsă cu oamenii. Pisicile sunt animale solitare, care vânează singure și au rămas mai independente de oameni. Aceste diferențe se reflectă și în comportamentul și în creierul lor.

Aşadar, câinii și pisicile au evoluat fiecare pentru a reuși să îndeplinească cu succes îndatoririle propriei specii, ceea ce înseamnă că tipurile lor de inteligență ar putea să nu fie comparabile.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Pasărea Phoenix: legenda păsării care renaşte din propria cenușă

În cele din urmă, întrebarea dacă pisicile sau câinii sunt mai inteligenți rămâne neconcludentă. Deși unele date indică faptul că cei care prezintă niveluri mai mari de inteligență socială sunt câinii, sunt necesare mai multe cercetări pentru a tranșa dezbaterea dintre iubitorii de pisici și iubitorii de câini.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele