Nadia Grey, pe numele său real Nadia Kujnir, s-a născut în București, în data de 23 noiembrie 1923, dintr-un tată rus și o mamă basarabeancă. Faimoasă pentru rolul său din filmul „La Dolce Vita”, al lui Federico Fellini, Nadia a ajuns să joace alături de monștrii sacri ai ecranului din acea vreme. A jucat alături de numeroși actori cunoscuți, printre care și Frank Sinatra.

Deşi numele său nu este foarte cunoscut pentru publicul român, din cauza originilor sale evreieşti şi a contextului rasial care a lovit toată Europa în perioada de tristă amintire din secolul trecut, Nadia Grey a impresionat prin frumuseţea sa, remarcându-se pe alte tărâmuri, lipsite de comunism și constrângerile specifice unui regim politic mult prea greu de suportat pentru un artist.

Ionel Teodoreanu, îndrăgostit de Nadia Grey

În anul 1938, Nadia avea doar 15 ani, dar deja atrăgea privirile celor care o vedeau. În acel an, a debutat ca actriță la Teatrul Majestic, loc în care scriitorul Ionel Teodoreanu s-a îndrăgostit iremediabil de ea, în urma vizionării unei piese de teatru.

Se pare că, pentru Teodoreanu, nu a contat nici diferența de vârstă, el având pe atunci 41 de ani, și nici faptul că era deja căsătorit cu Ștefana Velisar Teodoreanu. A început să îi trimită tinerei actrițe flori, desfăşurând o adevărată campanie de curtare, plină de bilețele de dragoste și mici cadouri.

Evident, Ionel Teodoreanu nu lipsea de la piesele de teatru în care juca tânăra. Mai mult decât atât, a început să se folosească de relațiile sale pentru a favoriza întâlniri private cu actriţa. S-a ajuns chiar până în momentul în care scriitorul a cerut-o în căsătorie pe Nadia, dar tânăra l-a refuzat. De supărare, Teodoreanu s-a refugiat în alcool.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai bogată actriţă din lume are o avere de miliarde, însă nu este foarte cunoscută: Jami Gertz

Totuşi, în mod ironic, la vârsta de 26 de ani, Nadia s-a căsătorit cu omul de afaceri Nicolae Herescu, un afacerist evreu cu 30 de ani mai în vârstă decât ea. La scurt timp, Nadia şi-a dat seama că acel mariaj era unul nefast, fapt pentru care a divorţat.

A fugit atât de comunişti, cât şi de nazişti

De teama amenințării din ce în ce mai evidente a regimurilor totalitare, Nadia a decis să plece în străinătate. În anul 1940, a plecat la Paris, pentru a-și continua studiile în actorie. Atunci şi-a schimbat numele, devenind Nadia Grey. Deşi primise recomandări din partea lui Lewis Milestone, celebrul regizor american originar din România, împrejurările nu erau deloc favorabile pentru a debuta pe marele ecran, astfel că Nadia s-a întors în ţară.

Făcând des naveta între București şi Paris, Nadia l-a cunoscut pe prințul Constantin Cantacuzino, zis Bâzu. Acesta avea să-i devină cel de-al doilea soț, fiind, de asemenea, cu 18 ani mai în vârstă decât ea. Această căsătorie ar putea fi foarte ușor transpusă într-un film regizat la Hollywood.

nadia grey

Dincolo de rangul său nobiliar, prinţul Bâzu Cantacuzino era pilot de avion, erou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, devenit pilot de linie. Într-o zi, motoarele avionului de pasageri pe care îl pilota au luat foc, urmând o aterizare de urgență. Toată lumea a scapat teafără și nevătămată. Imediat, pilotul a mers să verifice starea pasagerilor, pentru a-i asigura că totul va fi bine. Atunci a văzut-o pe Nadia, de care s-a îndrăgostit pe loc.

În anul 1941, Ion Antonescu, simpatizant al lui Adolf Hitler, i-a interzis lui Bâzu Cantacuzino să mai lupte pe front, din cauza originilor evreiești ale Nadiei, femeia fiind suspectată că ar fi spion englez. Cu toate astea, situația se reglează rapid, întrucât armata nu-și permitea „să facă mofturi”, piloții fiind și-așa foarte puțini.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul controversat al lui Constantin Tănase, unul dintre cei mai mari actori din istoria României

Nadia şi Bâzu Cantacuzino s-au căsătorit în acelaşi an, iar în anul 1947 au decis să fugă din ţară, pentru a scăpa de odiosul regim comunist. La timpul respectiv, Bâzu era pilotul personal al Anei Pauker, reuşind şă-şi trimită soţia la filmări în Italia. În data de 13 ianuarie 1948, a fost desemnat să efectueze un zbor de pasageri la Milano. Ajuns la destinaţie, a predat avionul secundului său şi a cerut azil politic, stabilindu-se în Italia alături de soţia sa. Oricum prinţul îşi pierduse toate moşiile, naţionalizate de comunişti.

Publicitate

Nadia şi soţul ei s-au stabilit în anii ’50 în Spania. Nici această căsnicie nu a fost una reuşită, căci în anul 1958, prinţul Bâzu Cantacuzino a murit la Madrid, la vârsta de 53 de ani.

Nadia Grey şi debutul pe marele ecran

Debutul în cinematografie a venit pentru Nadia Grey avusese loc în anul 1948, când a fost distribuită în producţia franco-austriacă „L’Inconnu d’un soir”, în care a jucat alături de Claude Dauphin. Nadia a obţinut chiar rolul principal, cel al unei ospătăriţe tinere care viseară să devină mare vedetă.

De atunci, a primit roluri în filme turnate în Franța, Anglia, Germania, dar mai ales în Italia, unde s-a desfășurat cea mai mare parte a carierei sale. În 20 de ani, a jucat în peste 60 de filme, cu regizori cunoscuţi şi unii chiar reputaţi: Terence Young, Carmine Gallone, Michel Boisrond, Henri Decoin, Mario Camerini etc. În cele mai multe dintre ele a avut rol de „leading lady”, adică parteneră a personajului principal şi, fără a ajunge la marea creaţie, a lăsat totdeauna o impresie de agreabilă frumuseţe, de graţie ironică şi de corectitudine profesională.

• CITEŞTE ŞI:  Gătitul metamfetaminei într-o rulotă nu te face Heisenberg

Câteva dintre filmele sale au ajuns şi la Bucureşti, printre acestea numărându-se „Valea plângerii”, „Casa Ricordi” sau „Topaze”.

Nadia Grey în „La dolce vita”

Nadia Grey, celebră pentru dansul din capodopera lui Fellini

Momentul pentru care Nadia Gray a rămas în memoria publicul internaţional este cunoscutul striptease din capodopera lui Federico Fellini, „La dolce vita”. În finalul filmului, Nadia, care interpretează o damă de societate plictisită şi de moravuri uşoare, îşi sărbătoreşte divorţul făcând striptease în timpul unei petreceri date la ea acasă.

Cariera Nadiei a continuat şi peste Ocean, acolo unde s-a stabilit în anii ’60. În anul 1964, Nadia a obţinut cetăţenia franceză, iar trei ani mai târziu s-a măritat cu avocatul american Herbert Silverman, alături de care s-a stabilit în America.

În anul 1976, Nadia s-a retras complet din cinematografie. Cu toate acestea, nu s-a retras din lumina reflectoarelor, devenind cap de afiș ca vedetă de cabaret.

Nadia Grey a murit în urma unui atac cerebral în data de 13 iunie 1994, în Manhattan, New York, la vârstă de numai 70 de ani. A lăsat în urmă un soţ şi doi copii vitregi.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele