Deşi pare mai degrabă o glumă legată de revenirea la muncă şi cât de dificilă este ziua de luni, de fapt, cele mai multe atacuri de cord mortale se petrec în zilele de luni faţă de oricare altă zi a săptămânii, conform unui studiu al Asociației Americane a Inimii.

Atacurile de cord mortale sunt cele care provoacă moartea pacientului sau necesită resuscitare imediată. Există mai multe tipuri de atacuri de cord, dar cel mai grav este cel numit infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI). Acesta se produce atunci când o arteră coronară este complet blocată de un cheag de sânge, oprind fluxul de oxigen către o parte a inimii.

Potrivit experților, se pare că în ziua de luni există cel mai mare risc pentru un infarct miocardic acut. Concluzia se bazează pe un studiu realizat pe 10.528 de pacienți din Irlanda și Irlanda de Nord. Aceștia au fost internați în spital în perioada anilor 2013 – 2018, cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI).[sursa]

Potrivit datelor, exista un risc cu 13% mai ridicat al unui infarct STEMI în ziua de luni, în comparație cu media celorlalte zile. Peste 1.650 dintre pacienți au fost internați luni, cu acest diagnostic.

atacuri de cord mortale
Lunea este ziua în care au loc cele mai multe atacuri de cord mortale

Lunea este ziua din săptămână în care au loc cele mai multe atacuri de cord mortale

Luni au loc cele mai multe atacuri de cord STEMI, una dintre cele mai grave forme, potrivit studiului. Și internările din ziua de duminică erau mai multe decât media săptămânală. Dar nivelul nu era îndeajuns de ridicat pentru a avea semnificație statistică, potrivit calculelor experților.

• CITEŞTE ŞI:  Jason Padgett, petrecăreţul devenit matematician în urma unei bătăi

Unul dintre motivele posibile ar fi stresul asociat cu revenirea la muncă după relaxarea din weekend. De asemenea, schimbările de rutină, de exerciții fizice și de dietă ar putea expune oamenii la un risc mai mare. Totodată, lunea este și ziua în care au loc cele mai multe atacuri de cord în general, nu doar cele mortale.

„Am descoperit o corelație statistică puternică între începutul săptămânii de lucru și incidența cazurilor STEMI. Acest detaliu a mai fost descris, dar rămâne o curiozitate.”, a declarat cardiologul Jack Laffan, din cadrul Belfast Health and Social Care Trust.[sursa]

Studiul mai menționează că atacurile de cord sunt mai frecvente în lunile de iarnă, când temperaturile scad și tensiunea arterială crește. Astfel, sărbătorile sunt cele care pot fi fatale: ultima săptămână din decembrie este perioada în care se înregistrează cel mai mare număr de atacuri de cord în comparație cu orice altă perioadă a anului.

„Acest studiu confirmă ipotezele studiilor anterioare cu privire la perioada în care au loc cele mai multe atacuri de cord grave, dar trebuie să înțelegem de ce aceste vârfuri apar în anumite zile ale săptămânii. Procedând astfel, vom înțelege mai bine această boală mortală și vom putea salva mai multe vieți în viitor.”, concluzionează autorii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele