Pasărea Phoenix este o creatură mitică fascinantă, prezentă în folclorul și mitologia multor culturi din lume. Legenda spune că aceasta este o pasăre de o frumusețe extraordinară, care trăiește sute de ani, la finalul cărora moare în flăcări, renascând din nou tânără și viguroasă, din propria cenuşă.

Vechii greci și egipteni au descris-o ca fiind o creatură magnifică, un simbol al reînnoirii și al renașterii. Pasărea Phoenix a avut un uriaș impact asupra culturilor, religiilor și civilizațiilor din întreaga lume și din toate timpurile.

Pasărea Phoenix, o fiinţă legendară

Pasărea Phoenix este cunoscută sub diferite forme și sub diferite nume, din Orientul Mijlociu și îndepărtata Asie, până la Marea Mediterană și Europa. Numele acestei creaturi fabuloase îşi are originea în Grecia antică. El provine din cuvântul „phoinix” care înseamnă purpuriu sau violet, și ar avea, se pare, legătură cu un alt cuvânt, și anume „phoinos”, care înseamnă roșu ca sângele.

pasărea phoenix
Pasărea Phoenix este mentionată în mai multe culturi de-a lungul istoriei

Cea mai cunoscută legendă a Păsării Phoenix spune că aceasta a apărut dintr-un ou de aur, care plutea în apele oceanului primordial.

Fiind prima din specia ei, ea nu putea să se reproducă. Pasărea respectivă trăia în deşerturile Arabiei timp de 500 de ani, potrivit unor referințe, și chiar 700 de ani dacă este să ne luăm după alte scrieri. Atunci când îşi simțea sfârşitul, zbura în Fenicia unde alegea cel mai înalt palmier și își făcea un cuib din ramuri de plante din smirnă, laudanum, mir de nard si cassia.

La următorul răsărit de soare, pasărea se așeza cu fața către spre Soare și începea să cânte. Se spune că atât de frumos era cântecul, încât zeul soarelui, Apollo, și-a oprit carul ca să îl asculte. Când acesta și-a reluat călătoria, o scânteie a căzut din cer și a aprins cuibul, iar pasărea a ars o dată cu el. Trei zile mai târziu, Phoenix a renăscut din propria cenuşă pentru a trăi încă 500 de ani. Noua Pasăre Phoenix o îngropa pe precedenta, punându-i rămăşiţele într-un înveliş făcut din smirnă şi tămâie în formă de ou.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre apă, care îţi vor face ziua mai interesantă

Ulterior, împreună cu un cortegiu format din alte păsări ce zboară împrejurul său le ducea la sanctuarul din Heliopolis. Tânăra pasăre se întorcea în Arabia unde îşi trăia viaţa solitară. Pentru a nu răni alte viețuitoare, Pasărea Phoenix se hrănea cu aer sau cu perle de tămâie, dacă este să dăm crezare altor scrieri, până când regenera din propria cenuşă o altă pasăre.[sursa]

Ce simbolizează Pasărea Phoenix

Pasărea Phoenix este un simbol puternic al speranței, al renașterii și al vieții veșnice. Capacitatea sa de a se reinventa din propria cenușă a inspirat omenirea de secole, oferind o imagine a capacității de a depăși obstacolele și de a ne reface după pierderi și tragedii.

În tradiția creștină, se crede că Phoenix simbolizează răstignirea și învierea Lui Iisus Hristos. S-a crezut că și Phoenix reprezintă creația și eventuala distrugere a Pământului ca urmare a focului cosmic.

Pe lângă nemurire, se credea că Parărea Phoenix are și alte puteri. Se spunea că lacrimile Phoenix au proprietăți de vindecare și că este imposibil să spui o minciună în prezența ei.

Prezența Phoenix în diverse culturi

Publicitate
  • Egipt: În mitologia egipteană, Phoenix era denumită Bennu, fiind asociată cu zeul Soarelui Ra. Se credea că pasărea renască zilnic din cenușa rugului său, simbolizând ciclul zilnic al soarelui care apune și răsare din nou;
  • Evrei: Mitologia evreiască are o pasăre cunsocută sub numele de Milcham, una dintre creaturile care au trăit în Grădina Edenului alături de Adam și Eva. Legenda spune că, după ce Eva a cedat ispitei de a mânca mărul, ea a oferit fructul interzis multor animale din grădină, iar Milcham a fost unul dintre creaturile care au rezistat tentației. Pentru a-i răsplăti credința, Dumnezeu a făcut-o pe Milcham imună la atingerea Îngerului Morții și i-a oferit un oraș cu ziduri pentru eternitate. Se spune că ciclul renașterii se întâmplă o dată la 1.000 de ani;
  • Grecia: În mitologia greacă, Phoenix era o pasărea sacră dedicată zeului Apollo. Se spunea că trăia 500 de ani, după care se ardea pe un rug de smirnă și nard, renascând din propria cenușă;
  • China: În cultura chineză, Phoenix este cunoscută ca Fenghuang și este un simbol al armoniei, al prosperității și al norocului. Se crede că aduce pace și bunăstare în lume;
  • India: Mitologia hindusă are o versiune a sa a Păsării Phoenix, denumită Garuda. Este descrisă ca fiind o creatură gigantică asemănătoare unei păsări, care era stăpână peste toate păsările. În același timp, această pasăre este cunoscută ca protectoare împotriva răului, simbolizând, eventual, asocierea sa cu soarele.
  • Japonia: În mitologia japoneză, Phoenix este numită Ho-o și este considerată o pasărea mesageră a zeilor. Se spune că apariția sa anunță o epocă de pace și prosperitate;
  • Nativii americani: În mitologia nativilor americani, Pasărea Phoenix este cunoscută sub numele de Thunderbird. Asemenea altor versiuni ale Phoenix-ului, și în acest caz este vorba despre o creatură gigantică asemănătoare unei păsări. Se spune că Thunderbird protejează împotriva răului și este descris frecvent în artă, în cântecele și în istoria multor culturi de pe coasta de nord-vest a Pacificului.
• CITEŞTE ŞI:  De ce este Universul întunecat dacă este plin de miliarde de stele?

Pasărea Phoenix a fost o sursă de inspirație pentru artiști și scriitori de-a lungul timpului. A fost reprezentată în picturi, sculpturi, muzică și literatură, simbolizând speranța, renașterea și triumful vieții asupra morții.

Oricare ar fi originea sa, această pasăre legendară ne inspiră să credem în posibilitatea de a depăși obstacolele și de a ne construi o viață mai bună, indiferent de greutăţi.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: