Regina Amina a oraşului-stat Zazzau, din Africa, a rămas în istorie ca o figură războinică, care a domnit în secolul al XVI-lea, pe când societăţile erau predominant patriarhale.

Amina s-a născut în anul 1533, fiind fiica regelui Nikitau şi a reginei Bakwa Turunku. Aceştia din urmă au fost conducătorii unui oraş-stat Hausa, numit Kaduna, care în prezent este provincia Zaria, din Nigeria.

Amina avea un frate pe nume Karama şi o soră pe nume Zaria. După aceasta a fost redenumit statul Kaduna de către colonialiştii britanici. Amina a crescut în curtea bunicului ei și a fost favorizată de acesta. Bătrânul a fost cel care a purtat-o ​​în jurul instanțelor și a instruit-o cu atenție în probleme politice și militare.

Încă de la o vârstă fragedă, Amina a fost curtată de mai mulţi pretendenţi. Aceştia îi ofereau sclavi şi diverse cadouri pentru a o cuceri, însă tânăra nu s-a arătat interesată.[sursa]

În anul 1566, când regele Bakwa a murit, fratele mai mic al Aminei, Karama, a devenit rege. În acest moment, Amina se distinsese ca „războinic principal în cavaleria fratelui ei” și câștigase notorietate pentru abilitățile sale militare.

În anul 1576, când a murit şi noul rege Karama, Amina, care avea în jur de 43 de ani pe atunci, a devenit Regina Zazzaului. Ea și-a folosit priceperea militară pentru a extinde teritoriul Zazzau până la gura Nigerului din sud și inclusiv Kano și Katsina în nord. Aceste cuceriri militare au dus la o bogăție mare a statului său. A deschis mai multe rute comerciale, dar bunăstarea provenea și din faptul că noile teritorii cucerite trebuiau să plătească tribut. De asemenea, se spune că a stabilit anumite relații diplomatice cu europenii, în special cu portughezii. A permis portughezilor să construiască o bază comercială în Zazzau, ceea ce a dus la creșterea economiei locale.

• CITEŞTE ŞI:  Femeia din Mongolia condamnată la moarte pentru adulter, în anul 1913

Aminei i se atribuie construirea zidurilor în jurul taberelor sale în timpul expediţiilor militare și construirea unui zid în jurul orașului Zaria. Zidurile de noroi din jurul orașelor au devenit cunoscute sub numele de „zidurile Aminei”.

regina războinică

Regina Amina îşi ucidea amanţii după aventuri de o noapte

Regina Amina nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. Se spune că Amina o admira şi o imita pe regina Elisabeta I a Angliei, care a domnit în aceeaşi perioadă.

Mai mult decât atât, legendele spun despre faptul că după bătălii poruncea să i se aducă câte un bărbat capturat din rândul inamicilor. Îşi petrecea noaptea cu acesta, apoi ordona să fie decapitat în dimineaţa următoare. Astfel, amanţii săi nu puteau spune nicio poveste şi nu se puteau lăuda cu faptul că au avut-o pe regina războinică Amina.

Amina a condus Zazzau timp de 34 de ani înainte de moarte. Regina Amina a fost ucisă în anul 1610, într-o campanie militară lângă Bida, Nigeria. A rămas în istorie drept una dintre cele mai remarcabile şi puternice conducătoare din Africa.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.