NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) se pregătesc pentru apropierea obiectului apropiat de Pământ, asteroidul 99942 Apophis, cunoscut şi ca Zeul Haosului, considerat a fi cel mai periculos asteroid pentru planeta noastră.

În anul 2029, Apophis, numit după zeul egiptean al haosului, ar putea cauza mari probleme omenirii. Se va apropia la mai puțin de 32.000 de kilometri de suprafața Pământului, oferindu-le oamenilor de știință posibilitatea de a studia obiectul de aproape. În punctul maxim, va fi mai aproape decât unii dintre sateliții noștri artificiali, şi la mai puţin de 1/10 din distanţa la care se află Luna faţă de Pământ, asteroidul ar trebui să fie vizibil din emisfera estică fără ajutorul unui telescop sau al unui binoclu.

Aphophis, cunoscut şi ca Zeul Haosului, este observat de mult timp de agenţiile spaţiale

Cu cinci ani înainte de această apropiere, oamenii de știință au propus potențiale misiuni de studiere a asteroidului la Apophis T-5 Years: Knowledge Opportunity for the Science of Planetary Defense (Oportunitate de cunoaștere pentru știința apărării planetare), un atelier organizat sub egida Agenției Spațiale Europene (ESA).

NASA are deja planificată o vizită pe asteroid, denumită OSIRIS APEX. Misiunea va refolosi prelevatorul de probe de asteroizi cunoscut anterior sub numele de OSIRIS-REx, trimițându-l să întâmpine asteroidul la scurt timp după survolul său.[sursa]

apophis zeul haosului
Reprezentare grafică a asteroidului Apophis, numit şi Zeul Haosului

„Se așteaptă ca atracția gravitațională a planetei noastre să modifice orbita asteroidului, să schimbe modul și viteza cu care se rotește pe axa sa și, eventual, să provoace cutremure sau alunecări de teren care îi vor modifica suprafața.”, explică NASA despre misiunea planificată.

• CITEŞTE ŞI:  Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ

„OSIRIS-APEX va permite oamenilor de știință de pe Pământ să observe aceste schimbări. În plus, nava spațială OSIRIS-APEX se va scufunda spre suprafața lui Apophis – un asteroid «pietros», alcătuit din materiale silicat (sau rocă) și un amestec de nichel și fier metalic – și își va porni motoarele pentru a ridica roci și praf în vrac. Această manevră le va permite oamenilor de știință să arunce o privire asupra compoziției materialului aflat chiar sub suprafața asteroidului.”, a mai arătat NASA.[sursa]

În cadrul reuniunii Agenției Spațiale Europene (ESA), companiile private au propus și alte misiuni către asteroid.

Ideea celor de la Blue Origin este de a folosi nava sa spațială Blue Ring pentru a livra până la 13 încărcături utile totalizând până la 2 tone metrice pe asteroid, lansate în anul 2027 și care să se apropie de asteroid cu puțin timp înainte de cea mai mare apropiere a acestuia față de Pământ. Între timp, Laboratorul Jet Propulsion (JPL) al NASA și-a prezentat misiunea Distributed Radar Observations of Interior Distributions (DROID).

„Arhitectura DROID prevede o lansare dedicată a trei nave spațiale: o navă-mamă de clasă ESPA Grande și două CubeSats.”, a explicat JPL într-o astfel de propunere.

„Nava mamă transportă CubeSats către Apophis, realizează traiectoria de croazieră de întâlnire, realizează imagini de înaltă rezoluție cu o cameră cu unghi îngust și acționează ca nod direct pe Pământ (DTE) pentru constelație. Odată ce caracteristicile fizice ale lui Apophis (formă, rotație, câmp gravitațional) sunt suficient de bine caracterizate, nava-mamă desfășoară ambele CubeSats, care transportă fiecare o cameră cu unghi larg și un radar de joasă frecvență (60 MHz, bazat pe JuRa) și se inserează pe orbite joase coordonate pentru a efectua observații radar monostatice și bistatice.”, a mai arătat Laboratorul Jet Propulsion (JPL) al NASA.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Pasta de dinţi, din Egiptul Antic până în ziua de azi

Deși se speră că survolul ne va ajuta să învățăm mai multe despre apărarea planetară de la astfel de obiecte, nu avem de ce să ne temem de Apophis.

Publicitate

În anul 2021, Apophis a efectuat un survol al Pământului, moment în care astronomii au făcut observații radar puternice pentru a-i defini mai bine orbita. Înainte de asta, NASA credea că are șanse de impact mai târziu în acest secol, dar observațiile au exclus acest lucru.

„Un impact în anul 2068 nu mai face parte din sfera posibilităților”, a declarat Davide Farnocchia de la Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ al NASA, referitor la asteroid, „iar calculele noastre nu indică niciun risc de impact pentru cel puțin următorii 100 de ani”.

Astfel ar trebui să arate traiectoria asteroidului Apophis dacă nu va fi influenţată de un alt eveniment

Ar putea, totuşi, asteroidul Zeul Haosului să lovească Pământul?

Un astfel de obiect cosmic, cu un diametru de 335 de metri, precum asteroidul Apophis, nu ne-ar trimite pe calea dinozaurilor. Totuși, un impact ar crea o devastare vastă și, din acest motiv, oamenii de știință au rămas în alertă și, totodată, curioși cu privire la aceste posibilități.

După cum am precizat, traiectoria actuală a asteroidului Apophis nu reprezintă un pericol pentru Pământ, în ciuda distanţei mici la care se va apropia de Terra. Totuşi, după cum arată cercetătorii, există un posibil risc ca o deviere de la traiectoria sa actuală să îl apropie pe Apophis de impactul cu noi. Ipotetic vorbind, un alt asteroid care se ciocnește cu Apophis ar putea provoca o astfel de deviere, schimbându-i traiectoria.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: