Orcile sunt subiectul improbabil al meme-urilor în această perioadă, după ce o serie de atacuri asupra unor ambarcațiuni din Europa i-au făcut pe experți să creadă că aceste mamifere îşi învață puii cum să țintească la fix cârma și să oprească navele. Dar orcile aveau o modă bizară în urmă cu câteva decenii, anume de a purta drept pălărie un somon mort.

Orcile reperzintă unul dintre cei mai mari prădători de top ai mării (cunoscute și sub numele de balene ucigașe), de care nici măcar rechinii din specia Marele Alb nu scapă. Dar au şi alte comportamente. Recent, acestea au început să se izbească de bărcile cu pânze care plutesc pe apă. Cândva considerat un eveniment aparent rar, aceste atacuri au loc acum aproape zilnic.

Meme-urile s-au concentrat în principal pe jocul de cuvinte „orcanize”, pe ideea că orcile se ridică împotriva oamenilor și că orcile sunt comuniste, dorind să restabilească, în mod utopic, ordinea socială.

Orcile aveau o modă bizară care a dispărut

Se pare că orcile nu sunt imune la meme-uri și tendințe culturale, după cum a demonstrat (printre multe alte lucruri) tendința pălăriilor de somon mort din anul 1987.[sursa]

orcile aveau o modă
Orcile aveau o modă bizară de a purta un somon mort pe cap

În zona Puget Sound din nord-estul Pacificului, o femelă orcă dintr-un grup restrâns a început să poarte pe nas un somon mort. În următoarele 5-6 săptămâni, comportamentul acesteia s-a răspândit, iar până la sfârșitul anului, orcile din grupul său, dar și din alte două grupuri purtau astfel de pălării bizare realizate din somon mort. Apoi, dintr-o dată, moda s-a terminat. Cu excepția câtorva ocazii în vara următoare – întârziate, precum oamenii care abia acum au decis să poarte UGG-uri – moda nu a mai fost văzută niciodată.

• CITEŞTE ŞI:  Discurile 5D pot stoca informaţii până la sfârşitul lumii

Comportamente culturale mai puțin adorabile (ei bine, cel puţin din perspectiva celor care nu sunt somoni) observate la balenele ucigașe din Marea Salish includ hărțuirea marsuinilor și, uneori, uciderea lor.

„Nu mănâncă marsuinii, doar se joacă cu ei până la moarte.”, a declarat directorul științific și de cercetare de la Wild Orca, Deborah Giles. La fel ca un câine jucăuş care nu mănâncă puii de găină.

Chiar în largul coastei de vest a SUA, orci tinere au fost văzute jucându-se cu echipamentul de pescuit, mutând capcane pentru crabi și creveți și înfășurându-se în undițe, poate ca un joc.

„Balenele ucigașe au mode care vin și pleacă, iar acestea sunt adesea mai răspândite în rândul anumitor clase de sex și vârstă din populație. Apoi, în timp, acestea tind să dispară.Cu siguranță sper că asta se întâmplă cu acest comportament. Dar se întâmplă de câțiva ani. Așa că nu suntem foarte siguri la ce să ne așteptăm”, a declarat directorul Bay Cetology, Jared Towers.

Unele dintre aceste comportamente culturale care se dovedesc a fi utile pot fi transmise de generații întregi, în timp ce altele – precum pălăriile de somon mort – se pierd în timp și apoi sunt complet uitate.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: