Sonda spațială ExoMars a surprins o imagine de aproape a unui crater uriaș de pe Marte. De fapt, acesta ar putea fi cel mai mare crater de impact din sistemul solar.

Rezultat al impactului unui asteroid antic, craterul este situat în zona Utopia Planitia de pe Marte. Acesta este cel mai mare bazin de impact cunoscut din întregul sistem solar, cu un diametru de aproximativ 3.300 de kilometri, sau de două ori mai mare decât deșertul Sahara de pe Pământ, de la nord la sud.

Cel mai mare crater descoperit până în prezent

Caracteristicile interesante legate de gheață de pe și de sub suprafața craterului oferă informații despre trecutul acvatic al Planetei Roșii, potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).[sursa]

cel mai mare crater
Cel mai mare crater descoperit până în prezent în sistemul solar

„Această rămășiță a unui impact străvechi este doar una dintre numeroasele cicatrici pe care asteroizii le-au provocat pe Planeta Roșie. Apa, vulcanii și impactul cu asteroizi au modelat suprafața marțiană în trecutul antic. În prezent, Marte este un deșert rece și uscat.”, au declarat oficialii ESA în comunicat.

Imaginea recentă a fost realizată de instrumentul CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System) al sondei ExoMars de la o distanță de numai 400 km deasupra craterului. Din acest punct de observație, craterul aproape că umple întregul câmp vizual al camerei.

Se știe că regiunea Utopia Planitia prezintă caracteristici specifice înghețului pe suprafața sa în timpul iernii marțiene. Craterul, care se întinde pe o lungime de aproximativ 8 km, prezintă, de asemenea, semne de material ejectat într-un mod care sugerează că era prezentă gheața atunci când asteroidul a lovit regiunea în trecutul îndepărtat. Căldura imensă generată de impact ar fi topit gheața și ar fi forțat amestecul rezultat de apă lichidă și praf în sus.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai urâte tatuaje din Univers | 14 tatuaje oribile

„Aspectul neted al craterului este în concordanță cu alte caracteristici din regiune care au dovezi ale unui trecut de gheață de apă. Făcând zoom în interiorul craterului este posibil să se vadă dungi pe pereții craterului, care arată dovezi de alunecări de teren, și ondulații sculptate de vânt.”, au declarat oficialii ESA.

Pe lângă realizarea unor fotografii uimitoare precum aceasta, sonda orbitală are misiunea de a studia gazele atmosferice ale planetei și de a cartografia suprafața lui Marte pentru a găsi locuri bogate în apă. La rândul lor, aceste date pot fi folosite pentru a înțelege mai bine istoria apei pe Marte și posibila existență a vieții străvechi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: