Dacă te-ai uitat vreodată prin albumele foto vechi ale rudelor tale de când erau tineri sau ai urmărit emisiuni TV vechi, s-ar putea să-ți fi trecut prin minte acest gând: de ce naiba arată acești adolescenți ca și cum ar fi preocupați de datorii și pensii în drum spre examinările semestriale de prostată? Cu siguranţă că ai constatat că în trecut oamenii arătau mai bătrâni decât arată cei de aceeaşi vârstă în prezent. Dar chiar aşa era în realitate?

În timp ce o parte din acest lucru este cu siguranță o prejudecată de selecție (hei, am de gând să vă șochez aici și să spun că nu toată lumea îmbătrânește în același ritm), există vreun adevăr în această idee?

Este adevărat că în trecut oamenii arătau mai bătrâni decât arată cei de aceeaşi vârstă în prezent?

Un videoclip de pe canalul de YouTube Vsauce, pe care îl puteţi urmări mai jos şi care analizează acest subiect spune că da, dar o parte din această prejudecată se referă la modul în care anumite înfățișări din trecut devin asociate cu „bătrânețea” pe măsură ce persoanele care au acele înfățișări îmbătrânesc.[sursa]

în trecut oamenii arătau mai bătrâni
O dovadă că în trecut oamenii arătau mai bătrâni – foto stânga: fotbalistul polonez Grzegorz Lato, la vârsta de 24 de ani, în anul 1974; foto dreapta: actorul Richard Vernon la vârsta de 39 de ani, în anul 1964

După cum explică Michael Stevens de la Vsauce în videoclip, au existat schimbări în ceea ce privește ratele de îmbătrânire de-a lungul timpului, datorită unor factori precum standardele de viață, îmbunătățirea asistenței medicale și alegerea stilului de viață.

Bineînțeles, în părțile mai norocoase ale lumii și chiar și în cadrul regiunilor în care s-au făcut aceste îmbunătățiri, există disparități între diferite grupuri în funcție de venituri și clasă socială.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat care a devenit femeie, a cheltuit 60.000$ pentru a se transforma în dragon

Deși poate că nu este o noutate faptul că standardele de viață mai bune afectează modul în care îmbătrânești (surpriză, dacă lucrezi într-un birou vei îmbătrâni mai bine decât un muncitor la câmp din perioada comunistă, care fumează 20 de țigări pe zi), schimbarea este surprinzător de vizibilă în decursul a doar câteva decenii.

Un studiu publicat în anul 2018 a analizat schimbările în ceea ce privește îmbătrânirea biologică (de la markeri precum tensiunea arterială și funcția pulmonară) schimbată în raport cu vârsta cronologică, între anii 1988 și 2010. Cercetătorii au descoperit că, chiar și în acest interval scurt de timp, au existat diferențe semnificative în ceea ce privește îmbătrânirea, generațiile mai recente fiind „mai tinere” din punct de vedere biologic decât cele care au venit înaintea lor.

„În ultimii 20 de ani, vârsta biologică a populației americane pare să fi scăzut pentru bărbați și femei în toată gama de vârstă. Cu toate acestea, gradul de schimbare nu a fost același pentru bărbați și femei sau în funcție de vârstă. Rezultatele noastre au arătat că bărbații tineri au înregistrat îmbunătățiri mai mari decât femeile tinere. Această constatare poate explica de ce mortalitatea la începutul vieții adulte a scăzut mai mult pentru bărbați decât pentru femei, contribuind la reducerea diferenței de mortalitate între sexe. În plus, îmbunătățirile au fost, de asemenea, mai mari pentru adulții mai în vârstă decât pentru adulții mai tineri.”, a scris echipa de cercetare în studiu.[sursa]

Studiul a pus accentul pe factorii legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, care au explicat parțial de ce s-a redus decalajul dintre vârstele biologice ale bărbaților și femeilor, deoarece bărbații au început să fumeze mai puțin, iar femeile au recuperat decalajul, plus că utilizarea medicamentelor a dus la îmbunătățiri ale stării de sănătate.

• CITEŞTE ŞI:  Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ

„Dar o proporție semnificativă a scăderilor în timp nu a fost explicată. Alte explicații pentru îmbunătățirile în sănătatea populației pe care nu am putut să le testăm sunt condiții mai bune la începutul vieții și în perioada prenatală și reduceri ale bolilor infecțioase.”, se mai arată în studiul menţionat.

Publicitate

În timp ce acești factori pot juca un rol în motivul pentru care oamenii din trecut ne par mai bătrâni, nu este nicidecum întreaga poveste. După cum arată şi Michael de la Vsauce, aceasta ar explica faptul că persoanele de 60 de ani arată de 56, cele de 40 de ani arată de 37, iar cele de 20 de ani arată de 19.

Deci, ce altceva se mai întâmplă?

Potrivit Vsauce, un factor important (alături de toate celelalte schimbări, cum ar fi îmbunătățirile în îngrijirea dentară și protecția solară care protejează pielea de îmbătrânire) este pur și simplu legat de prejudecățile noastre cu privire la modul în care privim moda mai veche.

Pe măsură ce asociem moda veche cu bătrânețea – gândeşte-te la tatăl tău care continuă să poarte aceeaşi cămașă pe care o poartă din anul 1972 – asociem retroactiv acea modă cu bătrânețea, chiar și atunci când ne uităm la fotografii cu persoane tinere din anul 1972 care poartă aceeași cămașă.

Adăugaţi unele prejudecăți de selecție și probabil că aveți o explicație bună a motivului pentru care oamenii din trecut par mai în vârstă decât acum. Un bun exemplu este personajul Sonny din filmul Grease (1978), care cu siguranţă nu dă impresia că ar fi un adolescent de 18 ani.

în trecut oamenii arătau mai bătrâni
Sonny (Michael Tucci) în filmul Grease, avea doar 18 ani

Alte studii care confirmă că în trecut oamenii arătau mai bătrâni

Un studiu publicat în revista Current Biology a comparat fotografii ale oamenilor din secolele al XIX-lea și al XX-lea cu fotografii ale oamenilor din secolul XXI. Studiul a constatat că oamenii din secolele al XIX-lea și al XX-lea aveau trăsături faciale mai mature, cum ar fi linii mai adânci, riduri mai pronunțate și pomeți mai puțin proeminenţi.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  10 preşedinţi americani, înainte şi după terminarea mandatului

Un alt studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a analizat scheletele oamenilor care au trăit în diferite perioade de timp. Studiul a constatat că oasele oamenilor care au trăit în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea prezentau semne de îmbătrânire mai pronunțate decât oasele oamenilor care au trăit în secolul XXI.[sursa]

Aceste studii arată că în trecut oamenii arătau mai bătrâni decât oamenii de aceeași vârstă din prezent din cauza factorilor de mediu, cum ar fi nutriția precară, îngrijirea medicală limitată și condițiile sanitare slabe.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: