Lidice este o localitate în Cehia, la nord-vest de Praga. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după uciderea de către partizani a protectorului german al Boemiei și Moraviei Reinhard Heydrich, localitatea a fost distrusă complet de hitleriști, iar populația a fost exterminată, rezultatul fiind cunoscut posterităţii drept „Masacrul de la Lidice”.
În mai 1942, partizanii cehi și slovaci l-au atacat si l-au ucis pe Reinhard Heydrich, un înalt demnitar nazist german, Protector al Reich-ului pentru Boemia și Moravia, al treilea om în ierarhia fascistă.
Era considerat a fi un posibil succesor al lui Adolf Hitler.
Ca răspuns, Fuhrerul a ordonat ca localitatea Lidice să dispară de pe suprafața pământului. Bărbații au fost trimiși în lagăre, femeile au ajuns la spitalul în care a murit Heydrich, pentru a avorta, iar 88 de copii au fost ucişi.
Masacrul de la Lidice avea să fie unul dintre cele mai crunte masacre din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.[1]
Pe 27 septembrie 1941, unul dintre cei mai bine văzuți oameni din ierarhia nazistă, Reinhard Heydrich, despre care se spunea că putea fi succesorul lui Adolf Hitler, a devenit Protectorul Reich-ului pentru Boemia și Moravia.
Imediat, în Marea Britanie, partizani slovaci și cehi au fost antrenați pentru un atentat care să-l ucidă pe acesta. Josef Gabcik și Jan Kubis au fost parașutați în luna decembrie 1941 în Boemia, în cadrul operațiunii ”Antropoid”. În dimineața zilei de 27 mai 1942, cei doi ai încercat să-și pună planul în aplicare. La început, acesta a dat greș, dar, finalmente, o bombă a aruncat mașina în aer.
Rănit, germanul a ajuns la spitalul Bulkova din Praga. Dar, pentru că a refuzat să fie operat de medici non-germani, a murit de septicemie la începutul lunii iunie.
Acesta a fost momentul în care Hitler și Himmler au luat foc. S-a decretat starea de urgență în teritoriile ocupate, iar teroarea a început.
21.000 de oameni au fost anchetați, iar peste 36.000 de case au fost cercetate.
Masacrul de la Lidice: 88 de copii ucişi
Toți bărbații satului au fost prinși și duși la ferma familiei Horák la marginea satului.
Din casele învecinate au fost luate saltele, și așezate vertical pe pereții hambarului lui Horák. Execuția barbaților a început în jurul orei 7 dimineața.
La început bărbații erau împușcați în grupuri de câte cinci, dar lui Böhme i s-a părut că execuțiile decurg prea încet și a ordonat să fie împușcați câte zece bărbați odată.
Morții erau lăsați acolo unde au căzut, iar cei nou aduși, viitoare victime, trebuia să treacă mai întâi prin dreptul celor deja morți, pentru ca apoi să fie aliniați în fața lor.
Plutonul de execuție făcea doar doi pași în spate și scena de groază se repeta. Bărbații nu erau legați la ochi și erau duși la locul de execuție fără cătușe.
Acest spectacol a continuat până la orele după-amiezii când în livada fermei lui Horák erau 173 de cadavre.
În ziua următoare alți unsprezece bărbați care lucrau într-o mină, împreună cu șapte femei au fost trimiși la Praga unde au fost de asemenea împușcați.
Femeile şi copiii
Toate femeile și copiii din sat au fost duși mai întâi la școala din Lidice. Apoi au fost transportați în orașul învecinat Kladno, unde au fost deținuți în școala de gramatică pentru trei zile. Copiii au fost despărțiți apoi cu forța de mamele lor.
184 de femei din Lidice au fost urcate în camioane și transportate la 12 iunie 1942 la gara din Kladno și urcate cu forța într-un tren special de călători păzit de o escortă numeroasă.
În dimineața lui 14 iunie 1942 trenul s-a oprit pe o linie de încărcare/descărcare unde asteptau o mulțime de femei gardieni cu câini și înarmate.
Sub strigăte și abuzuri verbale continue, femeile din Lidice au fost duse la lagărul de concentrare Ravensbrück. La sosire, ele au fost mai întâi izolate într-un bloc special. Femeile au fost puse să muncească în fabrici de textile, pielărie, construcție de drumuri și fabrici de muniție.
La fabrica de muniție cea mai mică ofensă era pedepsită prin stat în picioare și înfometare pentru multe ore, sau prin scufundare în apă rece ca gheața.
Lipsa igienei și răspândirea bolilor contagioase a dus la moartea majorității femeilor. Altele au înnebunit sau au fost ucise.
Optzeci și opt de copii din Lidice au fost transportați în incinta fostei fabrici de textile de pe strada Gneisenau din Łódź (Polonia). Sosirea lor a fost anunțată de o telegramă de la biroul din Praga al lui Horst Böhme, care se încheia cu: copiii își vor lua cu ei doar hainele ce le poartă.
Nu se dorește niciun tratament special. Grija a fost minimă. Copiii nu au fost hrăniți suficient și câțiva copilași de care aveau grijă fetele mai în vârstă plângeau întruna de foame.
Cum au fost trataţi copiii
Copiii au dormit pe podeaua goală și s-au acoperit doar cu hainele aduse de acasă — dacă și-au adus. Au suferit din cauza lipsei de igienă și din cauza bolilor.
Conform ordinelor conducerii lagărului, copiilor nu li s-a acordat nicio îngrijire medicală. La scurt timp după sosirea lor la Łódź, șapte copii au fost aleși la întâmplare pentru germanizare forțată.
Spre sfârșitul lui iunie Adolf Eichmann o ordonat masacrarea celor 81 de copii rămași.
La 11 iulie 1942 copiilor din Lidice li s-a permis să trimită vederi rudelor.
La 2 iulie 1942 toți cei 81 de copii din Lidice au fost mânați spre biroul gestapoului din Łódź, care i-a transportat la lagărul de exterminare Chełmno, la 70 de kilometri distanță, unde au fost gazați cu substanță Magirus. Este aproape sigur ca au fost uciși în ziua sosirii.
Din cei 105 copii din Lidice, 82 au murit la Chełmno, iar 6 au murit în orfelinatele germane „Lebensborn”. S-au întors acasă numai 17 copii.
Satul a fost ars din temelii, iar rămășițele clădirilor au fost distruse cu buldozerele, fiecare dovadă rămasă în picioare fiind distrusă.
Nici chiar cei îngropați în cimitirul satului nu au fost cruțați. Rămășițele lor au fost dezgropate și distruse.
În total, aproximativ 340 de persoane din Lidice au murit în urma represaliilor germane (192 bărbați, 60 femei și 88 copii).
După terminarea celei mai mari conflagrații a omenirii, Lidice începe să fie reconstruit pe locul fostei așezări.
Poste ne scrieti si de masacrul rusesc de la Katyn unde 20000 de polonezi su fost inpuscati de rusi (fara sa l omoare pe Heydrich sau alt demnitar rus)
Invingatorii fac istoria ca intodeauna
Sau cel de la Odessa unde circa 22000 de oameni au fost omorati de armata romana la ordinul lui Antonescu.
Tu știi sigur ceea ce spui?
Da Fantana Alba nimic?
Păi am scris despre asta într-un alt articol. Ai vrea să scrie toată istoria omenirii într-un singur articol?
4 aprilie 1944 – 2942 de morti si aproape 4000 de raniti, dupa 1 ora de bombardament. Asta au facut americanii in Bucuresti Asta da masacru.