Apolodor din Damasc s-a născut în jurul anului 60 d.Hr. în orașul Damasc, care făcea parte din provincia romană Siria. A fost un arhitect şi inginer de origine greacă, care a studiat matematica și ingineria la Alexandria.
Apolodor din Damasc a intrat în serviciul împăratului Traian în jurul anului 98 d.Hr., când acesta l-a numit arhitect-șef al Imperiului Roman. Se spune că Apolodor era un om foarte inteligent şi extrem de curios, dorind să-şi lărgească mereu sfera de cunoştinţe. Apolodor a călătorit pe tot cuprinsul Imperiului Roman, studiind arhitectura și ingineria din toate regiunile acestuia.
Realizările tehnice ale lui Apolodor din Damasc
De asemenea, Apolodor l-a însoțit pe Traian în perioada celor două Războaie Daco-Romane (101-102 și 105-106 d.Hr.), fiind responsabil pentru proiectarea și construcția unor fortificații, drumuri, poduri și monumente care au facilitat cucerirea Daciei de către romani. Cel mai faimos dintre acestea este Podul lui Traian peste Dunăre, de la Drobeta-Turnu Severin.
Podul era lung de circa 1.135 metri, lat de circa 15 metri şi înalt de circa 19 metri. A fost construit din bârne de lemn încrucișate, sprijinite de piloni construiți din piatră, caramidă, mortar și un ciment special, numit puzzolană, fabricat din cenușă vulcanică adusă din Italia. Podul lui Traian peste Dunăre este considerat a fi una dintre cele mai mari realizări de inginerie din antichitate.[sursa]
După victoria romanilor asupra dacilor, Apolodor s-a întors la Roma, unde a continuat să lucreze pentru Traian la realizarea unor opere grandioase de arhitectură și urbanism.
Arhitectul din Damasc a proiectat și supravegheat construcția Forului lui Traian, care era cel mai mare și mai fastuos dintre toate forurile imperiale romane. Tot acolo se află şi celebra Columnă a lui Traian, pe care Apolodor a decorat-o cu un basorelief spiralat care ilustra scene din războaiele dintre romani și daci.
Unii istorici îl indică pe Apolodor din Damasc ca fiind arhitectul grandiosului Panteon din Roma. Această informaţie, însă, nu poate fi confirmată, întrucât nu există date concrete despre arhitectul acestei construcţii măreţe.
În ciuda măiestriei sale, povestea vieții lui Apolodor din Damasc este mai mult un mit decât o istorie concretă. Puține detalii despre viața sa personală sunt cunoscute în ziua de azi. Cu toate acestea, se spune că a fost un om modest și muncitor, care a trăit o viață simplă, fiind recunoscut mai ales pentru munca sa, şi nu pentru bogăția sa.
Moartea lui Apolodor din Damasc
Deşi a fost un arhitect respectat, Apolodor din Damasc a murit într-un mod tragic şi injust. În timpul domniei împăratului Hadrian, Apolodor a căzut în dizgrație și a fost acuzat de către inamicii săi politici de conspirație împotriva împăratului.
Apolodor din Damasc a murit în jurul anului 125 d.Hr. Istoricul roman Cassius Dio arată că Hadrian ar fi ordonat execuţia lui Apolodor din cauza unei dispute privind implicarea împăratului în domeniul arhitecturii. Apolodor ar fi criticat Templul lui Venus şi al Romei, proiectat de însuşi Hadrian, spunând despre acesta că era prea mic pentru statuile zeilor sau că era prea jos față de nivelul solului.
Împăratul Hadrian, deşi îl aprecia pentru operele sale, a ordonat execuţia lui Apolodor prin decapitare. Această decizie a fost considerată nedreaptă şi tristă, încă din acele vremuri.
Conform unei legende, în timp ce se apropia de locul execuției, Apolodor i-a cerut permisiunea împăratului să-i prezinte ultima sa creație. Acesta a desenat rapid pe nisip o schiţă pentru un arc care ar fi putut fi construit în mod ideal în acel loc. Împăratul ar fi fost impresionat de creativitatea și ingeniozitatea lui Apolodor, dar nu a fost dispus să-și schimbe decizia cu privire la condamnarea sa.
În ciuda faptului că a căzut în dizgraţia împăratului, este un lucru recunoscut că genialitatea lui Apolodor a contribuit la extinderea și consolidarea Imperiului Roman prin operele sale magnifice. Astfel, moștenirea sa arhitecturală a continuat să inspire generații de constructori și proiectanți, până în zilele noastre.
Ca si la noi a spune adevarul iti tai creanga de sub picioare .Eu ca sef de lucrare daca un subordonat inferior are alta ideie o accept imediat.Cum procedez ? cind incep o lucrare ,o explic la toti si ii intreb daca au alta ideie ? si au fost cazuri cind părerea unuia am considerat ca era mai buna el avind experienta in acel domeniu.Din pacate unii au platit cu viata pentru o gindire mai buna,si se continua acest mod si acum si in toate domeniile.Sa cautam sa incurajam si sa valorificam ideile bune care vin de multe ori de la oameni simplii dar cu gindire evoluata.