Clienţii unei bănci au retras zeci de milioane de dolari în urma unei defecţiuni tehnice, care a permis retrageri cash aproape „nelimitate”.

Cea mai mare bancă comercială din Etiopia încearcă să recupereze sume mari de bani retrase de clienți după o „eroare de sistem”. Clienții au descoperit în data de 16 martie 2024 că puteau scoate mai mulți bani decât aveau în conturile lor de la Banca Comercială a Etiopiei (CBE). Mai mult de 40 de milioane de dolari au fost retrase sau transferate către alte bănci, a relatat presa locală. A fost nevoie de câteva ore pentru ca instituția să blocheze tranzacțiile.[sursa]

Clienţii unei bănci au retras zeci de milioane de dolari deşi nu aveau bani în cont

O mare parte din bani au fost retrași de studenți de la CBE, deținută de stat, a declarat luni președintele băncii, Abe Sano. Vestea despre defecțiune s-a răspândit în universități în mare parte prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și al apelurilor telefonice.

Clienţii unei bănci au retras zeci de milioane
Clienţii unei bănci au retras zeci de milioane, cu toate că nu aveau bani în conturi

S-au format cozi lungi la bancomatele din campusurile universitare, un student din vestul Etiopiei declarând pentru BBC că oamenii au retras bani până când polițiștii au ajuns în campus pentru a-i opri.

Studentul, care urmează cursurile Institutului Universitar de Tehnologie Jimma, a declarat că „nu a crezut că este adevărat” atunci când prietenii săi i-au spus în jurul orei locale 01:00 că este posibil să retragă sume mari de la bancomate sau să transfere banii folosind aplicația băncii.

Un alt student, de la Universitatea Dilla din sudul Etiopiei, a declarat că mai mulți colegi de-ai săi au scos bani de la CBE între miezul nopții și ora locală 02:00.

• CITEŞTE ŞI:  Juana Maria, femeia care a trăit singură pe o insulă timp de 18 ani

Peste 38 de milioane de persoane dețin conturi la CBE, bancă ce a fost înființată în urmă cu 82 de ani.

Banca Centrală a Etiopiei, care servește drept organism de guvernare a sectorului financiar, a emis duminică o declarație în care a afirmat că „o eroare” a avut loc în timpul „activităților de întreținere și inspecție”. Cu toate acestea, declarația s-a concentrat pe serviciul întrerupt care a avut loc după ce CBE a înghețat toate tranzacțiile. Aceasta nu a menționat banii retrași de clienți şi care vor fi măsurile care urmează a fi luate.

Abe Sano nu a spus exact câți bani au fost retrași în timpul incidentului din data de 16 martie, dar a declarat că pierderea suferită a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii.

Preşedintele băncii a mai declarat că CBE nu a fost lovită de un atac cibernetic și că clienții nu ar trebui să fie îngrijorați, deoarece conturile lor personale erau intacte.

Cel puțin trei universități au publicat apeluri în care îi sfătuiesc pe studenți să returneze orice bani care nu le aparțin și pe care este posibil să îi fi luat de la CBE. Oricine va returna banii nu va fi acuzat de o infracțiune penală, a declarat Abe Sano.

Publicitate

Cu toate acestea, nu este clar cât de reușite au fost până acum încercările băncii de a-și recupera banii.

Studentul de la Universitatea Jimma a declarat ulterior că nu a auzit ca cineva să fi dat banii înapoi, dar a spus că a văzut vehicule de poliție în campus. Un oficial de la Universitatea Dilla a declarat că angajații băncii se aflau în campus pentru a colecta banii pe care unii studenți îi returnau în mod voluntar.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: