Maria Teohari a fost prima femeie astronom din România. Într-o perioadă în care femeile erau privite cu scepticism în domeniul ştiinţific, Maria Teohari a reuşit prin muncă şi ingeniozitate să treacă dincolo de prejudecăţi.

Maria Teohari s-a născut la 22 aprilie 1885, în Giurgiu, fiind cea mai mare din cele trei fete ale medicului Christu Teohari și a Alexandrei Teohari. Moartea tatălui a lăsat amprente asupra viitorului familiei Teohari, cele trei fete fiind crescute doar de mamă.

Maria Teohari: copilărie şi studii

Maria a urmat clasele primare la Giurgiu. Fiind cea mai mare dintre cele trei fete ale familiei Teohari, a fost cea responsabilă în susținerea familiei, alături de mama sa, după moartea subită a doctorului Teohari.

„Medicul Teohari a murit în urma unei înţepături în deget care a avut loc la spitalul din Giurgiu în timpul unei operaţii. Rana s-a infectat, iar doctorul Teohari s-a stins lăsând în urmă o văduvă cu trei copii. Aşa cum era atunci în epocă, femeile nu lucrau. Erau casnice, aşa că vă daţi seama cât de greu i-a fost unei femei să crească singură trei fete.”, a spus muzeograful Emil Păunescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Giurgiu.

maria Teohari

Maria Teohari și-a continuat studiile liceale la București la școala „Elena Doamna” și Școala Centrală, acolo unde s-a mutat împreună cu mama și cele două surori. Având încliații către desen, literatură și limbi străine, s-a orientat către un domeniu cu totul diferit și plăcut de aceasta: astronomia.

Astfel, tânăra Maria a început studiile universitare la Facultatea de Științe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris și Nisa, acolo unde a fost trimisă din inițiativa profesorului Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din București. În cadrul acestor universități a făcut observații asupra Soarelui, planetelor mici și asteroizilor.

• CITEŞTE ŞI:  Inteligența artificială a descoperit peste 27.000 de asteroizi trecuți cu vederea în imagini vechi ale telescoapelor

Studierea petelor solare i-a distrus sănătatea

Ca astronom, Maria Teohari a publicat mai multe lucrări de specialitate, în urma studiilor asupra planetelor mici, petelor solare şi chiar a cometei Halley. Lipsa unui echipament adecvat aproape că i-a adus orbirea. Medicii au avertizat-o că dacă mai continua studiul Soarelui şi privea către acest corp ceresc, în studiile sale cu telescopul, risca să îşi piardă vederea.

Din această cauză, Maria a fost nevoită să renunţe la studii şi la locul de muncă de la Observatorul Astronomic şi să devină profesor de astronomie şi matematică la Liceul „Domniţa Ileana”, acolo unde a devenit în scurt timp foarte populară. De asemenea, a fost autoare de manuale pentru majoritatea disciplinelor legate de matematică şi astronomie şi popularizatoare a ştiinţelor acestora. Totodată, în perioada interbelică a scris articole în revista Natura şi a susţinut numeroase conferinţe pentru cei pasionaţi de astronomie.

„Am cunoscut foste eleve ale profesoarei Maria Teohari şi pot spune că o divinizau. A scris inclusiv manuale de astronomie şi matematică.”, a mai spus Emil Păunescu.

În paralel cu cariera didactică, Maria Teohari a păstrat legătura cu Observatorul Astronomic. Deşi nu a mai efectuat cercetări, a devenit un adevărat mentor. „Putem afirma fără să greşim că a fost profesorul neoficial al astronomilor români din secolul XX.”, a mai arătat Emil Păunescu.

Maria Teohari, prima femeie astronom din România nu s-a bucurat de notorietate

Prima femeie astronom din România nu a avut niciodată notorietate, însă a fost respectată de toţi savanţii cu care a fost contemporană. Acest lucru a fost demonstrat şi de o lucrare aparţinând lui I. M. Ştefan, unul dintre primii istorici români ai ştiinţei. Acesta a publicat o lucrare formată din interviuri şi portrete cu o mulţime de savanţi, printre care şi Maria Teohari.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Arhimede, una dintre cele mai luminate minţi ale omenirii

„În acea carte se regăsesc cei mai importanţi oameni de ştiinţă români. Constructori de avioane, doctori, ingineri. Toţi cu o foarte mare notorietate, cunoscuţi în popor. Ei bine, singura persoană din acea carte fără notorietate în rândul maselor este chiar Maria Teohari. Aşadar o femeie pusă în rând cu savanţi de renume mondial. Chiar dacă nu era cunoscută pe scară largă, nu era o profesoară oarecare.”, a mai arătat Emil Păunescu.

Maria Teohari s-a stins din viaţă în anul 1975, în Bucureşti. Avea 89 de ani. La fel ca cele două surori ale sale nu a avut urmaşi.

În ciuda eforturilor, muzeografii giurgiuveni nu au mai găsit informaţii preţioase despre familia Teohari. Casa în care a copilărit Maria a fost distrusă de bombardamentele din Primul Război Mondial, ştergând orice urmă a existenţei sale. În acest moment, în Giurgiu, nu există absolut nimic care să aducă aminte de femeia savant: nicio casă memorială, stradă, catedră ori concurs şcolar.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele