Maria Egipteanca s-a născut în jurul anului 344, în apropiere de Alexandria, Egipt. Aceasta a petrecut zeci de ani în pustietate, după o viaţă de prostituată, devenind un exemplu de pocăință şi sacrificiu.

La vârsta de 12 ani, urmându-și pasiunile trupești, Maria a fugit la Alexandria, departe de părinții ei.

Acolo a trăit o viață de prostituată timp de 17 ani.

Nu de puţine ori, Maria refuza banii bărbaților cu care îşi făcea poftele, trăind mai degrabă din cerșit și din torsul inului.[sursa]

Cum a devenit credincioasă Maria Egipteanca

Într-o zi, Maria a întâlnit un grup de bărbați care voiau să călătorească pe mare, spre Ierusalim, pentru a se închina Sfintei Cruci.

Maria a mers cu ei în această călătorie, seducându-i, pe rând, de dragul distracției. Atunci când grupul a ajuns la Ierusalim și au mers cu toţii la biserică, Maria a fost oprită la intrare de o forță nevăzută.

După trei încercări nereușite, rămasă afară, în curtea bisericii, tânăra a văzut o icoană a Maicii Domnului. Se spune că a început să plângă și să se roage din toate puterile către Maica Domnului pentru a-i da voie să vadă Sfânta Cruce, promițând ea că va renunța la dorințele lumeşti și că va merge oriunde îi va spune Maica Domnului.

După această convertire din inimă la porțile bisericii, Maria Egipteanca a mers în deșertul de lângă Iordan unde a început o viață de pustnică.

A trăit mulți ani doar cu trei pâini și mai apoi cu rarele verdețuri ale pământului. Timp de 17 ani a fost chinuită de „fiare sălbatice”, sub forma unor pasiuni și dorinţe nebunești. După toți acești ani de tentații, pe care a reuşit să le depăşească, a devenit ucenica Maicii Domnului.

maria egipteanca
Maria Egipteanca şi Sfântul Zosima

Viaţa de pustnică

Maria a petrecut 47 de ani de pustnicie, în deplină singurătate. În deşert l-a întâlnit pe preotul Sfântul Zosima, care a convins-o să-i povestească viața sa.

• CITEŞTE ŞI:  Popeye Marinarul a existat în realitate, iar povestea sa este impresionantă

Ea i-a povestit cu multă smerenie povestea ei, în timpul acesta arătându-i preotului că are darul înainte vederii. Ştia cine a fost și cine era Zosima, cu toate că nu se mai întâlniseră vreodată până atunci.

Publicitate

La sfârșit, ea i-a cerut lui Zosima să se întâlnească din nou, anul următor, la apusul soarelui, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, pe malurile Iordanului. Voia să se împărtăşească.

Deşi avea dubii, Zosima a făcut așa cum i s-a propus. După ce soarele apusese, Maria a apărut pe malul opus al Iordanului. În mod miraculos, Maria a mers pe apă pentru a-l întâlni pe Zosima.

Când el a încercat să-i facă o metanie, ea s-a tras înapoi spunându-i că un preot este mult superior și că, pe lângă aceasta, el are cu el Sfintele Taine. Așadar Maria a primit Sfânta Împărtășanie și a trecut înapoi Iordanul. I-a propus să se vadă în anul următor, în acelaşi loc.

Când preotul a venit în anul următor, a găsit trupul neînsuflețit al Mariei împreună cu un mesaj scris pe nisip. Maria îi cerea să o înmormânteze și îi spunea că murise imediat după Împărtășanie.

Zosima s-a reîntors la mănăstire şi le-a povestit tuturor ceea ce a trăit. Astăzi, putem observa picturi cu Sfânta Maria Egipteanca în bisericile ortodoxe din România, fiind prăznuită în data de 1 aprilie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele