Să ne gândim la o situaţie simplă.

Fie că eşti extrem de obosit din cauza muncii, fie că ai venit la serviciu după o noapte dificilă, un lucru e clar: nu poţi, nici în ruptul capului, să dormi în timpul programului.

Ce spun şefii? Ce spun colegii? Este corect să dormi în timpul programului?! Doar primeşti bani ca să fii dedicat 100% serviciului!

Asta nu se întâmplă doar la noi. În cele mai multe ţări, dacă adormi la locul de muncă, nu doar că vei scădea în ochii colegilor, dar acest lucru s-ar putea să te coste şi serviciul.

În Japonia, însă, somnul la birou este ceva obișnuit și acceptat din punct de vedere social. Faptul că japonezii dorm in timpul serviciului nu îi face leneşi, ci sunt apreciaţi pentru devotamentul lor.

Somnul în timpul serviciului este văzut ca un semn de sârguință, deoarece “acela care doarme în timpul programului este atât de dedicat muncii, încât a lucrat până la epuizare”.

Japonezi epuizaţi în timpul serviciului

Ce este „inemuri”?

Un studiu al guvernului nipon arată că japonezii dorm în medie doar 6 ore și 35 de minute în fiecare noapte. De asemenea, 39,5% dintre adulţi dorm mai puţin de 6 ore pe noapte.

Drept urmare, oamenii adorm deseori în timpul călătoriei spre job sau la locul de muncă, în parcuri, în cafenele, în librării, în centre comerciale și în orice alt loc public.

Oamenii nu-şi fac probleme în ceea ce priveşte siguranţa bagajelor. Rata criminalităţii în Japonia este foarte scăzută.

• CITEŞTE ŞI:  Doi părinţi au ajuns în stare de şoc după ce s-au uitat pe acest desen găsit în ghiozdanul fetiţei lor
Japonezi dormind în timpul călătoriei cu metroul

Este atât de răspândit și atât de normal acest lucru încât japonezii au un cuvânt pentru a descrie această stare, și anume: inemuri.

Inemuri înseamnă, într-o traducere liberă, “prezent în timpul somnului”, conform The New York Times.

Companiile japoneze nu pun la îndoială seriozitatea angajaţilor când vine vorba de serviciu.

Publicitate

De asemenea, angajaţii îşi îndeplinesc îndatoririle de serviciu cu simţ de răspundere.

Dr. Brigitte Steger este cercetător la Universitatea Cambridge, şi studiază inemuri de peste un deceniu.

“Am întâlnit întâi aceste atitudini de a dormi fără vreo jenă în timpul primei mele șederi în Japonia de la sfârșitul anilor 1980. La vremea aceea, Japonia era în plin boom economic. Viața zilnică era, în consecință, una foarte agitată. În această perioadă națiunea și-a câștigat reputația unei națiuni muncitoare, fără timp de odihnă”, afirmă dr. Steger.

Inemuri are, însă, unele reguli

„Totuși, în prezent inemuri are regulile sale. Spre exemplu, dacă sunteți nou în companie trebuie să arătați cât mai activ, nu puteți dormi. Dar dacă aveți 40 sau 50 de ani și sunteți de mulți ani în acea companie puteți dormi fără nicio problemă. Cu cât sunteți mai sus pe scara socială, cu atât mai mult puteți dormi. De asemenea, este nepoliticos și arată o lipsă de respect dacă dormiți sub birou sau într-un mod ostentativ. Trebuie să stați ca și cum ați asculta cu atenție tot ce se întâmplă în jurul dvs și să arătați respect față de ceilalți colegi care muncesc”, a declarat Dr. Brigitte Steger.

Marile companii au adoptat această tehnică în rândul propriilor angajaţi.

• CITEŞTE ŞI:  Nicolae Minovici, medicul care a sfidat moartea în numele ştiinţei

Există la marile corporaţii astfel de spații amenajate pentru angajații care sunt foarte obosiți și doresc ca în pauza de masă se se odihnească. Printre aceste companii amintim Google, Apple, Nike, Facebook, sau Opel.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele