Ştim că dictatorii au obiceiuri dubioase. Atunci când li se pune ceva pe creier, fac tot posibilul pentru a-şi duce planul la capăt, oricât de bizar ar părea. Iar actorii răpiţi şi obligarea acestora să facă filme de succes pentru a salva o industrie cinematografică deplorabilă reprezintă un astfel de exemplu.

Deşi povestea în sine pare un scenariu de film, lucrurile s-au întâmplat în realitate. Un regizor şi o actriţă, soţia lui, din Coreea de Sud, au fost răpiţi de către regimul de la Phenian.

Cei doi au fost ţinuţi acolo 8 ani, pentru a face filme pentru liderul de atunci al ţării comuniste, Kim Jong-Il, tatăl decedat al actualului preşedinte nord-coreean, Kim Jong-Un.

Kim Jong-Il era înnebunit după filme. Urmărea avid producţiile de la Hollywood, făcând tot posibilul să-şi procure ultimele apariţii.

Elizabeth Taylor era actriţa lui preferată, iar filmele din seria James Bond i-au trezit apetitul pentru organizarea de operaţiuni de spionaj.

Kim Jong-il (foto stânga), Choi Eun-Hee şi Marilyn Monroe

De asemenea, dictatorul era extrem de invidios pe succesul cinematografiei vecinilor din sud.

Anii ’60 au reprezentat o adevărată epocă de aur a cinematografiei din Coreea de Sud, primind multe nominalizări şi premii la festivalurile internaţionale. Acest lucru l-a făcut pe liderul suprem să recurgă la un plan diabolic, la care doar un dictator fără scrupule s-ar putea gândi.

Astfel, a decis să ia, la propriu, o parte din succesul vecinilor săi.[History.com]

Actorii răpiţi pentru a face filme în Coreea de Nord

Actriţa Choi Eun-hee și actorul şi regizorul Shin Sang-ok erau un fel de Brad Pitt şi Angelina Jolie ai Coreei de Sud.

actorii răpiţi
Choi Eun-hee alături de Shin Sang-ok, actorii răpiţi de Kim Jong-Il

Cariera actriţei era în declin în anul 1977 şi se despărţise de soţul său. Totuşi, cei doi au rămas în relaţii bune. Ca prin minune, în anul următor un producător i-a propus o ofertă extrem de bună.

• CITEŞTE ŞI:  Iubirea dintre Nichita Stănescu şi Dora, în ciuda diferenţei de 23 de ani dintre ei

Impresionată şi dornică de a-şi relansa cariera, Choi a acceptat să se întâlnească cu misteriosul producător în Hong Kong. În realitate, era un rus angajat de regimul de la Phenian pentru a-i răpi pe cei doi actori.

Publicitate

După semnarea aşa-zisului contract, actriţa a fost convinsă să meargă pe o insulă, la o petrecere. Pe drum, maşina în care se afla, s-a oprit la un moment dat în apropierea unui golf, unde erau, într-o ambarcaţiune, mai mulţi bărbaţi.

Actriţa a fost răpită şi sedată.

După ce s-a trezit, a constatat că era în cabina comandantului unei nave nord-coreene, iar deasupra ei era portretul aproape în mărime naturală al liderului de la Phenian, Kim Ir-Sen, bunicul actualului dictator şi fondatorul ţării comuniste.

Portretul părea că îi zâmbeşte larg. După 8 zile, actriţa a ajuns la Phenian.

Într-o ceremonie bizară, dictatorul Kim Jong-Il i-a mulţumit lui Choi Eun-hee pentru vizita în ţara sa.

Răpirea regizorului

Deşi se despărţiseră, Choi şi Shin încă se iubeau. Iar vestea că actriţa a fost răpidă s-a răspândit rapid, ajungând la urechile bărbatului.

Fiind afectat, acesta a decis să plece la Hong Kong în căutarea lui Choi. Regizorul a fost trădat de unul dintre colegii săi, care s-a dovedit a fi agent nord-coreean.

„Cineva mi-a tras un sac pe cap şi nu am mai văzut nimic. Abia mai respiram.”, a povestit bărbatul.

Shin a încercat să evadeze şi nu dorea să colaboreze cu regimul comunist. Din această cauză, bărbatul a fost trimis într-un lagăr, unde a rămas timp de 4 ani.

La un moment dat, a cedat şi a acceptat să coopereze cu Phenianul, mai mult pentru a se reuni cu soţia lui.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul tragic al fiilor lui Cuza. Făcuţi cu amanta, copiii au fost adoptaţi de Elena Cuza

Colaborarea cu regimul

La 5 ani de la răpire, cei doi au început să colaboreze cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Il. Spre surprinderea lor, dictatorul era un fin cunoscător al producţiilor cinematografice, iar în scurt timp au început să discute ca între profesionişti. Dictatorul le-a expus celor doi că este invidios pe succesul Coreei de Sud şi că doreşte să realizeze filme de calitate.

Chiar era dispus să renunţe la propaganda comunistă care era prezentă în fiecare producţie cinematografică nord-coreeană şi le-a dat mână liberă celor doi artişti pentru realizarea de comedii sau filme romantice.

Astfel, Choi şi Shin au produs împreună mai multe filme pentru Coreea de Nord. Cel mai vizionat a devenit „Pulgasari”[IMDB], o variantă autohtonă a filmului „Godzilla”.

Actorii au reuşit să fugă la 8 ani după ce au fost răpiţi

În opt ani de captivitate în ţara lui Kim Jong-Il, regizorul şi actriţa îi câştigaseră încredrea dictatorului comunist. Astfel, l-au convins pe Kim Jong-Il îi lase să facă o călătorie la Viena, la un festival internaţional de film.

Shin Sang-ok şi Choi Eun-hee, după fuga în SUA

Cei doi şi-au dat seama că aceea era singura şansă de a scăpa din Coreea de Nord. Astfel, actorii au reuşit să scape de agenţii nord-coreeni şi s-au urcat într-un taxi, care i-a dus la Ambasada SUA.

Shin şi Choi au obţinut azil în SUA, ajungând sub protecţia CIA. Într-un final, cei doi s-au mutat la Los Angeles, unde Shin a lucrat sub pseudonim la Hollywood, până la moartea sa din anul 2006.

Choi Eun-hee a murit în anul 2018, la vârsta de 91 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele