Zaraza este unul dintre cele mai îndrăgite şi cunoscute cântece româneşti, care şi în ziua de azi stârneşte sentimente la auzul versurilor sale. Dar în spatele frumoasei romanţe ar sta o legendă tristă. Se spune că Zaraza era o brunetă focoasă, celebră în Bucureştiul interbelic, în ciuda meseriei sale, de o moralitate discutabilă. Aceasta ar fi sfârşit în mod tragic, fiind ucisă din gelozie.

Celebrul şlagăr a fost creat de către Cristian Vasile, un interpret foarte cunoscut al acelor vremuri. Iar însuşi cântăreţul ar fi avut o poveste de dragoste devastatoare cu această Zaraza. Povestea dintre ei, adevăr sau ficţiune, a fost spusă de scriitorul Mircea Cărtărescu, în cartea sa „De ce iubim femeile”.

Cine a fost Zaraza

Se spune că frumoasa care i-ar fi cucerit inima lui Cristian Vasile era fiica unui boier grec și a unei țigănci pe nume Didina. Cântăreţul ar fi cunoscut-o pe când cânta la “Vulpea Roșie” de pe Lipscani, un local celebru în Bucureștiul interbelic.

Zaraza era descrisă ca o femeie frumoasă, cu ”buze senzuale şi părul lung şi negru dat din belşug cu ulei de nucă”. Era considerată una dintre curtezanele de lux ale Micului Paris, şi se spune despre ea că avea trecere doar la cei mai sofisticaţi boieri ai acelor vremuri. Se spune că bruneta obişnuia să poarte o rochie verde-praz, cercei lungi şi mari şi pantofi împodobiţi cu strasuri. De asemenea, şi Zaraza s-ar îndrăgostit de Cristian Vasile atunci când l-a auzit pentru prima dată cântând.

• CITEŞTE ŞI:  Vincenzo Peruggia, omul care a furat pictura Mona Lisa

“Cei din public, îmbogăţiţii şi colaboraţioniştii oraşului, putred de corupţi, păreau să fi uitat până şi ei Sodoma josnică şi monotonă a vieţii lor. Unii tăceau, privind sticlos în faţa ochilor. Alţii duceau paharul alungit de şampanie la gură şi beau din el mult mai mult decât de obicei. Femeile, multe dintre ele târfe trecute prin ciur şi darmon, plângeau ca şcolăriţele. Se surprinse şi Zaraza lăcrimând, şi nu-şi amintea s-o mai fi făcut vreodată.”, scrie Mircea Cărtărescu în cartea ”De ce iubim femeile”.

zaraza
Interpretul Cristian Vasile şi o întruchipare a Zarazei

Zaraza a fost ucisă, iar Cristian Vasile devastat

Frumoasa brunetă şi cântăreţul Cristian Vasile ar fi avut o relaţie vreme de doi ani. Dar de frumuseţea ei ar fi fost atras, în acelaşi timp, un alt lăutar celebru: Zavaidoc.

Povestea de iubire dintre Vasile şi Zaraza s-a încheiat brusc, în octombrie 1946, într-o seară în care Zaraza a ieşit să cumpere tabac pentru iubitul ei. Tânăra a fost ucisă de un criminal care ar fi fost tocmit chiar de către Zavaidoc. Bruneta a fost găsită a doua zi cu gâtul tăiat.

„A fost omorâtă de un ţigan gelos, pe malul Dâmboviţei, în timp ce mergea să cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru că o iubea atât de mult, se zice că, după ce a fost incinerată, lăutarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenuşa ei şi ar mâncat-o cu linguriţa.”, spune istoricul Dan Falcan.

Cristian Vasile a fost distrus de durere. Zile în şir a zăcut într-o beţie continuă. Legenda spune că intepretul ar fi mâncat cenuşa Zarazei cu linguriţa şi şi-ar fi turnat terebentină pe gât, ca să-şi ia viaţa. N-a murit, dar i-au fost afectat corzile vocale şi nu a mai cântat vreodată la acelaşi nivel.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă teorie a conspiraţiei: Luna nu este o piatră luminată de Soare, ci emite propria lumină

Dacă povestea Zarazei este sau nu adevărată, nu ştim cu certitudine. Nu a fost confirmată pe deplin până acum. Varianta originală a celebrului tango „Zaraza” aparţine compozitorului uruguayan Benjamin Tagle-Lara. Textul adaptat al versiunii românești a tangoului nu este o traducere din spaniolă și nu are nicio legătură cu textul original. Varianta românească a fost creată de poetul Ion Pribeagu.

Celebra melodie, succesul lui Cristian Vasile şi frumoasa legendă de dragoste au devenit de-a lungul anilor subiecte de roman şi film. Regizorul Sergiu Nicolaescu a transpus povestea Zarazei în filmul ”Supravieţuitorul”.

Publicitate

Moartea lui Cristian Vasile

Interpretul ”Zarazei” a avut parte de un sfârşit tragic. Bolnav de plămâni, în ultima parte a vieţii, Vasile a mai suferit şi o paralizie a corzilor vocale şi o boală de inimă. Dar povestea sa este mult mai complexă de atât.

„Marele Cristian Vasile, vedeta muzicii ușoare, cel din lumina reflectoarelor, aplaudat, bisat, aclamat, admirat, era nevoit să trăiască la pat. Murea câte puțin în fiecare zi. Ros de boală, se hrănea doar cu amintirea unui trecut glorios. Deși i se făcuse recomandarea de a sta numai în poziție orizontală, era deseori găsit stând în fotoliu, cu ochii umeziți. Alteori, privea cu orele pe geam.”, a spus Virgiliu Vasile, fratele interpretului.

Celebrul interpret a murit în data de 15 iunie 1974, la Sibiu. Afectat de uitarea în care a căzut în ultimii ani ai vieţii sale, se spune că a cerut să nu i se pună cruce inscipţionată cu nume pe mormânt. Ultima sa dorinţă înainte de moarte a fost să fie dat uitării şi nimeni să nu cunoască povestea măririi şi decăderii lui.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Zaraza nu a existat!
    Tangoul „Zaraza” este compus de catre Benjamin Taglie Lara( muzica si versuri) in 1929, iar in refren este si cuvantul „zaraza”, numai ca el inseamna cu totul si cu totul altceva…
    Zaraza este ceea ce argentinienii denumeau/denumesc CRETON-ul, un material textil cu imprimeu.

    Povestea din tango este a unui batran care se intoarce acasa in carul sau, tras de un bou baltat, batran si el…
    Batranul nostru se adreseaza boului, ca unui vechi prieten, cu care strabate un drum cunoscut: „A la huela, la huela, zaraza…” adica: „Pe poteca, pe poteca, baltatule”…

    De la „baltat” la Zaraza este o mare diferenta…

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele