Cum ai vrea să fii amintit de posteritate? O întrebare pe care şi-o pun cei mai mulţi dintre noi şi care, de cele mai multe ori, rămâne fără răspuns. Această dilemă avea să-l schimbe radical pe inventatorul dinamitei.

În urmă cu mai bine de un secol, un bărbat pe nume Alfred îşi citea ziarul de dimineaţă.

Spre surprinderea lui, la secţiunea de necrologuri apărea numele său.

Ziarele vremii l-au confundat cu fratele său, Ludwig, care decedase de curând. Totuşi, dincolo de confuzia creată, titlurile l-au pus pe gânduri.

De obicei, despre o persoană decedată, oamenii spun numai de bine sau deloc.

”A murit vânzătorul de moarte”, era titlul unui necrolog.

„Regele dinamitei a murit”, spunea altul.

Inventatorul dinamitei

Bărbatul era inventatorul dinamitei. Fusese confundat dar, ceea ce-l durea cel mai tare, era felul în care era privit de cei din jur. Avea să rămână în memoria posterităţii drept „Comerciantul morţii”?

Acea zi avea să fie momentul schimbării pentru cel pe care astăzi îl cunoaştem cu toţii: Alfred Nobel, fondatorul celebrului Premiu Nobel.

„Doctorul Alfred Nobel, care a făcut avere descoperind un mijloc de a ucide cât mai multe persoane mai repede ca în trecut, a murit ieri”, scria cotidianul respectiv.

Alfred a fost oripilat când a citit acel articol şi apoi a devenit obsedat de reputaţia lui postumă. A decis să-şi schimbe testamentul.

Publicitate

Invenţia „ucigaşă”

Alfred Nobel avea să descopere că prin amestecarea nitroglicerinei cu diatomit se formează o pastă care putea fi modelată în diferite forme și dimensiuni.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai secetos loc de pe Pământ nu se află unde v-aţi fi aşteptat. Nu a mai plouat de 2 milioane de ani

În anul 1867 își brevetează invenția sub denumirea de dinamită.[Wiki]

Baton de dinamită cu fitil

Pentru a putea declanșa explozia, Alfred Nobel a brevetat o altă invenție, un detonator bazat pe aprinderea unui fitil.

Datorită faptului că dinamita reducea substanțial costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, Alfred a făcut din vânzarea dinamitei o afacere foarte profitabilă.

Din acel moment, până la moartea sa, în anul 1896, s-a gândit cum să-și ”repare” greșeala. În anul 1895 și-a redactat testamentul, lăsând cu limbă de moarte nașterea unor premii în fizică, psihologie, medicină, literatură sau pace.

Mai mult, a decis ca 94 la sută din averea sa să meargă spre aceste distincții. Făcând o conversie, asta însemnau circa 150 de milioane de euro la nivelul anului 2008.

Din anul 1901, Premiul Nobel se acordă celor mai luminate minți ale Pământului.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele