Ținutul Nod sau Pământul Nod (în ebraică ’eretz-Nod) este un loc menționat în Biblie, în cartea Genezei, în care Cain s-a refugiat după ce l-a ucis pe fratele său Abel.

Numele acestui loc său înseamnă „rătăcire” sau „fugă” și sugerează starea de exil și de blestem a lui Cain, care a urmat după crima comisă.

Unde s-ar afla Ţinutul Nod şi cine sunt urmaşii lui Cain

Biblia oferă doar o descriere succintă a acestui loc, menționând doar că se află „la răsărit de Eden”. Lipsa detaliilor a dat naștere la numeroase interpretări și speculații cu privire la Ţinutul Nod și la viața lui Cain acolo.

ţinutul nod cain

Întrucât nu se precizează unde se afla acest ținut, unii comentatori îl localizează în Afganistanul de astăzi. Alții îl consideră un simbol al lumii păgâne și a civilizației corupte, în contrast cu lumea credincioasă și a dreptății reprezentată de Seth, fiul născut lui Adam și al Evei după moartea lui Abel.

În Ţinutul Nod, Cain și-a luat o soție, care era una dintre surorile sale, și a avut un fiu pe nume Enoh. Cain a zidit o cetate și i-a dat numele fiului său.

Biblia ne prezintă apoi genealogia lui Cain, care cuprinde șapte generații, până la Lameh, primul poligam și primul om care a recunoscut că a ucis pe cineva. Printre urmașii lui Cain se numără Tubal, părintele celor ce cântă la harpă și la fluier, Tubal-Cain, părintele celor ce lucrează arama și fierul, și Naama, singura femeie menționată în genealogia lui Cain. (Geneza 4:16-243)[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cum a fost tăiată misterioasa piatră Al Naslaa perfect, în urmă cu mii de ani

Urmaşii lui Cain

Potrivit Bibliei, Cain a fost primul fiu al lui Adam și al Evei, iar Noe a fost un descendent al lui Set, al treilea fiu al lui Adam și al Evei, născut după moartea lui Abel. Deși Biblia nu oferă o genealogie detaliată a lui Noe, se poate deduce că el era descendentul lui Set prin intermediul lui Enos, Kenan, Mahalalel, Iared, Enoh, Matusalem și Lameh.

Nu se spune cu exactitate în Biblie nici ce s-a întâmplat cu Ţinutul Nod și cu poporul lui Cain după Potopul lui Noe, care a distrus toată omenirea, cu excepția familiei lui Noe. Unii cred că Dumnezeu a avut milă de Cain și de urmașii săi și i-a salvat de la Potop, fie prin intermediul lui Noe, fie prin alte mijloace. Alții cred că Dumnezeu i-a nimicit pe toți urmașii lui Cain și că Ţinutul Nod a fost înghițit de ape.

Alții mai cred că Dumnezeu a permis ca unele dintre invențiile și cunoștințele lui Cain și ale urmașilor săi să fie păstrate și transmise de Noe și de fiii săi, pentru a contribui la dezvoltarea civilizației umane de după Potop. Aceste teorii nu au însă nicio susținere biblică și sunt doar speculații umane.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele