Cain și Abel, primii fii ai lui Adam și ai Evei, sunt protagoniștii uneia dintre cele mai cunoscute și tulburătoare povești din Biblie. Relatarea uciderii lui Abel de către Cain a stârnit controverse și a generat interpretări multiple de-a lungul secolelor. În acest articol, vom explora motivele posibile ale acestui act tragic din perspectiva biblică, științifică și conspiraționistă.

Cain şi Abel: perspectiva biblică

Potrivit cărții Genezei, Cain și Abel au fost primii doi fii ai lui Adam și ai Evei, primii oameni creați de Dumnezeu. Cain lucra pământul, iar Abel era păstor. Amândoi i-au adus lui Dumnezeu jertfe din roadele muncii lor, dar Dumnezeu a privit cu plăcere spre Abel și către jertfa lui, iar la Cain și la jertfa acestuia nu s-a uitat. Acest lucru l-a întristat și l-a mâniat pe Cain, care a devenit gelos pe fratele său.

În acest context, Dumnezeu l-a avertizat pe Cain să-și stăpânească furia și să facă bine, altfel păcatul îl va stăpâni. Dar Cain nu a ascultat de Dumnezeu și l-a chemat pe Abel la câmp, unde l-a lovit și l-a omorât. Dumnezeu l-a întrebat pe Cain unde este Abel, iar el a răspuns: “Nu știu. Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?”. Atunci Dumnezeu i-a spus lui Cain că a auzit glasul sângelui lui Abel strigând din pământ și l-a blestemat să fie gonit de pe fața pământului, care și-a deschis gura să primească sângele fratelui său.

cain şi abel
Cain şi Abel sunt fiii lui Adam şi ai Evei

Cain s-a plâns că pedeapsa este prea mare și că oricine îl va găsi îl va ucide. Dumnezeu i-a pus lui Cain un semn pe frunte, ca să nu fie ucis de nimeni și l-a trimis să locuiască în țara Nod, la răsărit de Eden. Acolo, Cain și-a luat o soție și a avut un fiu pe nume Enoh, după care a zidit un oraș și i-a dat numele fiului său. (Geneza 4:1-17)

• CITEŞTE ŞI:  De cât timp există rechinii? Au apărut pe Pământ înaintea copacilor

Motivul exact pentru care Dumnezeu a preferat jertfa lui Abel nu este explicitat în Biblie. Interpretarea uciderii lui Abel de către Cain diferă în funcție de tradiția religioasă și de comentatorii biblici. Unii văd în acest episod o alegorie a conflictului dintre agricultură și păstorit, între civilizație și nomadism, între progres și conservatorism. Alții văd în acest episod o ilustrare a naturii umane căzute în păcat, a consecințelor neascultării de Dumnezeu, a importanței credinței și a pocăinței, a responsabilității față de aproapele, a milostivirii și a dreptății divine.

Există, totuși, câteva interpretări mai simple:

 • Calitatea jertfei: Abel a adus o jertfă de animale, considerată mai valoroasă decât o jertfă de vegetale. Între cei doi a apărut astfel invidia, totul culminând cu uciderea lui Abel.
 • Atitudinea lui Cain: Cain a adus jertfa cu o inimă plină de mânie și invidie, în timp ce Abel a adus-o cu credință și smerenie.
 • Simbolism: Jertfa lui Abel simboliza credința în Mesia care avea să vină, Mielul lui Dumnezeu care va lua păcatele lumii.

De ce l-a ucis Cain pe Abel: alte perspective

Dincolo de interpretările religioase, unii oameni de știință au încercat să explice uciderea lui Abel de către fratele său din punct de vedere psihologic și sociologic:

 • Gelozia: Cain ar fi putut fi gelos pe Abel pentru că jertfa sa a fost acceptată de Dumnezeu, în timp ce a lui nu.
 • Conflictul dintre agricultori și păstori: Cain era agricultor, iar Abel păstor. Această diferență de ocupație ar fi putut duce la un conflict de interese și la o rivalitate între cei doi frați.
 • Instinctul de dominare: Cain, ca fiu mai mare, ar fi putut simți nevoia de a-și domina fratele mai mic.
• CITEŞTE ŞI:  Pasărea Dodo şi modul în care omul a făcut-o să dispară

Inevitabil, există și interpretări conspiraționiste ale uciderii lui Abel, care nu se bazează pe dovezi științifice sau religioase:

 • Cain nu era fiul lui Adam: Unii cred că în realitate Cain era fiul șarpelui din Grădina Edenului, motiv pentru care a comis o crimă.
 • Abel era un extraterestru: O teorie controversată susține că Abel nu era un om, ci un extraterestru care a fost ucis de Cain pentru a proteja rasa umană.
 • Uciderea lui Abel a fost un sacrificiu ritualic: Unii cred că uciderea lui Abel nu a fost o crimă, ci un sacrificiu ritualic ordonat de Dumnezeu. Această teorie se bazează pe interpretarea unor pasaje biblice care descriu jertfele rituale din Vechiul Testament.
 • Cain a fost posedat de un demon: O teorie mai tradițională sugerează că Cain a fost posedat de un demon atunci când l-a ucis pe Abel. Această teorie se bazează pe credința că demonii pot influența oamenii să comită acte de violență.
 • Cain era un om de Neanderthal: O teorie mai recentă, dar la fel de controversată, sugerează că Cain era un om de Neanderthal, iar Abel un om modern. Conform acestei teorii, uciderea lui Abel ar fi putut fi un act de conflict inter-specii.

Motivele pentru care Cain l-a ucis pe Abel rămân un mister, cu interpretări multiple și controversate. Indiferent de perspectivă, povestea lui Cain și Abel este o lecție atemporală despre gelozie, furie și consecințele tragice ale violenței.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 prostituate celebre din istorie şi poveştile lor impresionante

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele