Stan Laurel și Oliver Hardy, cunoscuți în mod obișnuit în România ca „Stan și Bran”, au fost o celebră pereche de comedianţi din Epoca de Aur a filmului mut, dar și a filmului sonor. Cei doi au reușit să creeze pe marele ecran o chimie unică și să devină una dintre cele mai emblematice și durabile cupluri comice din istoria cinematografiei. Dar, pe cât de multă veselie au adus pe marele ecran, pe atât de trist și-au încheiat cariera cei doi mari comedianți.

Filmele lor stârnesc și astăzi hohote de râs, iar succesul lor s-a datorat în mare măsură și prieteniei care i-a legat în spatele camerelor de filmat.

Stan Laurel pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, s-a născut pe 16 iunie 1890, în Marea Britanie, provenind dintr-o femilie care iubea teatrul. În țara sa natală, Laurel a jucat în drame, musicaluri, dar și la circ. A lucrat, de asemenea, alături de Charlie Chaplin, fiind o dublură pentru acesta. În anul 1913, Stan s-a mutat în Statele Unite ale Americii, acolo unde a jucat pe scenă și în filme mute, schimbându-şi numele în Laurel.

Oliver Hardy, pe numele său real Norvell Hardy, s-a născut pe 18 ianuarie 1892, în Statele Unite. Hardy provenea dintr-o familie care nu avea nimic de-a face cu actoria, teatrul sau filmul. Era din Harlem, și, deși inițial a studiat dreptul, a abandonat acest domeniu pentru a conduce un cinematograf în anul 1910. Nu a existat vreo slujbă pe care să nu o fi făcut în cinematograful său. Hardy a gestionat totul, de la vânzarea biletelor până la curățenia sălii de spectacol.

stan şi bran
Stan şi Bran în diferite roluri

Stan şi Bran

Prima colaborare dintre cei doi a avut loc în anul 1921 pentru filmul The Lucky Dog. Apoi, în anul 1926, au apărut împreună într-un film scurt. Stan și Bran au devenit oficial o echipă în anul 1927, la studiorile Hal Roach, când au apărut în filmul mut Putting Pants on Philip.

În comediile lor, cei doi jucau rolul unor prieteni săraci cu duhul dar etern optimiști. Stan era cel care cauza mare parte din problemele celor doi, în timp ce planurile lui Bran mergeau mereu prost. Cu naivitatea și incompetența lor incredibilă, Stan și Bran reușeau să transforme o situație simplă, întâlnită în viața de zi cu zi, într-o adevărată aventură.

• CITEŞTE ŞI:  Gătitul metamfetaminei într-o rulotă nu te face Heisenberg

Oamenii au apreciat căldura fundamentală a personajelor lor, poate chiar datorită faptului că erau prieteni atât de apropiați. Chiar și atunci când se certau, un caz comun în multe dintre filmele lor, Stan şi Bran au oferit o lecție de prietenie, deoarece întotdeauna îngropau securea războiului la sfârșit.

De obicei, Bran era cel care împingea acțiunea înainte în intrigile filmelor lor. El punea ceva la cale, cum ar fi să facă un ban uşor ori să cucerească o fată. Stan, întotdeauna stângaci, un maestru al dezastrelor, îi ducea în mod repetat pe cei doi în necazuri, moment în care, de obicei, Bran își rostea celebra replică: „Ei bine, iată încă o încurcătură frumoasă în care m-ai băgat.”

Pe măsură ce era filmului mut s-a sfârșit, popularitatea celor doi nu s-a stins. Din contră, au reuşit cu succes să se adapteze noilor trenduri ale cinematografiei. Au reușit să treacă cu succes de la filmele mute la cele sonore, lucru remarcabil pentru acea vreme, câștigându-și recunoașterea, după cum se arăta în celebra revistă Time, ca „practic singurele stele ale comediei mute care și-au repetat succesul fenomenal în filmele sonore, probabil pentru că mimica lor vorbea mai tare decât cuvintele.”[sursa]

„Aici sunt doi bieți vagabonzi care vin de nicăieri. Nu au bani. Întotdeauna încearcă să facă lucrul corect, dar ajung într-o încurcătură. Ei iau eșecul și îl transformă în ceva de care poți râde. Capacitatea lor de a se face plăcuți a fost o parte esențială a ceea ce i-a făcut amuzanți. Erau caricaturi adorabile ale prostului din fiecare om, un arc și o vioară lovind acorduri delicios disonante într-o lume nebună.”, se mai arată în articol.

stan şi bran
Stan şi Bran în diferite perioade ale vieţii

Vieţile personale ale lui Stan şi Bran

Prima iubire a lui Stan a fost actrița Mae Dahlberg, pe care a cunoscut-o pe scenă, în anul 1921. Ea a fost cea care l-a convins pe Stan Jefferson să-și schimbe numele în Laurel, considerând că numele său inițial împreună cu prenumele poartă ghinion, pentru că însumează 13 litere. Apoi, Mae a adoptat și ea numele Laurel, cel mai probabil pentru că, în ciuda faptului că declarase că este văduvă, s-a dovedit ulterior că avea totuși un soț în Melbourne. Actrița a avut și reputația de femeie „temperamentală și dură”. Au urmat și alte tragedii în viața bietului Stan și un șir de căsnicii nefericite care i-au măcinat sentimentele, împreună cu resursele financiare.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Moartea misterioasă a lui Natalie Wood, fosta iubită a lui Elvis

Pe de altă parte, Oliver și-a găsit „jumătatea” la o vârstă mai înaintată. Din păcate, nici pentru el dragostea nu prea a fost generoasă, provocându-i doar probleme. Oliver s-a căsătorit cu cântăreața Madelyn Saloshin în același an în care a cunoscut-o, însă, după șapte ani, a părăsit-o pentru actița Myrtle Reeves, o femeie care avea probleme cu alcoolul și suferea de afecțiuni mentale.

Ambele soții l-au dat în judecată pe Oliver pentru bani. Acesta a părăsit-o și pe Myrtle, după ce s-a îndrăgostit de o femeie care avea un copil, pe nume Viola Morse. Pe cei doi i-a unit pasiunea pentru jocurile de noroc, care a fost la un pas să le distrugă viața. Din cauza problemelor cauzate de această dependență, Viola a încercat să se sinucidă și a făcut accident cu mașina, însă a supraviețuit în mod miraculos.

Sfârşitul carierei şi moartea celor doi comedianţi

După ce Stan şi Bran s-au despărțit de studioul Hal Roach, în anul 1941, cei doi au intrat într-o nouă „eră” și au început să lucreze cu studioul 20th Century Fox. În acest moment, popularitatea lor a început să stagneze. În cele din urmă, au renunțat la filme până la începutul anilor 1950, deși au continuat să facă turnee în Marea Britanie și în restul Europei pentru o perioadă, în cadrul cărora au fost foarte apreciați.

Frumoasa lor prietenie a luat sfârșit în data de 7 august 1957, când Oliver Hardy (Bran) a murit în urma unui atac cerebral. Prietenul său, Stan Laurel, și el bolnav la acea vreme, a fost devastat la aflarea veștii. A fost pur şi simplu zdrobit de veste şi, din cauza durerii, a refuzat să participe la înmormântare. Mai mult, nu și-a mai revenit niciodată cu adevărat și a promis că, fără Bran, nu va mai urca niciodată pe scenă. Aşa a şi făcut.

• CITEŞTE ŞI:  O fată era să-şi bage tatăl în spital cu biletul acesta

Stan a mai trăit încă opt ani după moartea lui Bran. În data de 19 februarie 1965 a suferit un atac de cord. Marele actor a murit pe 23 februarie 1965, la vârsta de 74 de ani.

În ultimii opt ani din viață, s-a dedicat în totalitate fanilor săi. Se întâlnea cu oamenii și îi asculta cu poftă ceea ce aveau de spus despre Stan şi Bran. De asemenea, făcea schimb de scrisori cu ei și, înainte de a i se deteriora vederea, bătea întotdeauna la mașină un răspuns pentru fiecare fan în parte.

A trecut mai mult de jumătate de secol de când Stan şi Bran au apărut pe marele ecran, dar comedianții contemporani pot privi în urmă la munca lor pentru a găsi o moștenire și o prietenie care să-i inspire.

Vizionaţi mai jos unul dintre filmele cu Stan şi Bran

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele