Acceleratorul de particule CERN se află în cadrul celui mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Evident, acesta este un teritoriu foarte productiv pentru adepţii teoriilor conspiraţioniste, care au lansat de-a lungul timpului diverse ipoteze mai mult sau mai puţin interesante.

Un accelerator de particule este o instalație complexă folosită în domeniul fizicii de înaltă energie pentru a accelera particule elementare. Acceleratorul de particule din laboratorul CERN, denumit Large Hadron Collider (LHC), este situat la câteva zeci de metri sub pământ întins pe o distanță de 25km, și au lucrat la el peste 7000 de savanți și fizicieni. Oamenii de știință urmăresc ca prin unirea a două particule elementare la o viteză apropiată de cea a luminii, să se genereze așa-zisa „particulă a lui Dumnezeu”.

Cum a devenit acceleratorul de particule de la CERN subiect pentru conspiraţionişti

După cum spuneam, laboratorul CERN a fost întotdeauna subiectul a diverse teorii ale conspirației, de la crearea de găuri negre până la sacrificii umane în incinta sa. Se pare că teoreticienii conspirației au emis teorii din ce în ce mai complexe în ultima perioadă, probabil vizionând filme precum Doctor Strange în multiversul nebuniei, deoarece ultimele zvonuri s-au concentrat în jurul deschiderii unui portal către o altă dimensiune.[sursa]

acceleratorul de particule de la CERN
Acceleratorul de particule CERN

„Cine simte de ceva vreme că se apropie o mare schimbare?”, a scris un astrolog cu bulină albastră pe Twitter, într-un exemplu tipic pentru teoriile conspirației. „Acum, pe 5 iulie, vom schimba literalmente liniile temporale, atunci când CERN va porni chestia lor cu mașinăria, se va deschide un portal prin care să trecem și necunoscutul va intra. Păstrați-vă vibrațiile pozitive și energia ridicată.”, a transmis un alt specialist în vibraţii pozitive.

• CITEŞTE ŞI:  Descrierea perfectă a studentului român

„Am cercetat acest lucru.”, a adăugat un altul, „căutați efecte Mandela de 10 ori mai multe… pentru că în 2012 au făcut un nivel record de tensiune care a provocat aceste efecte Mandela, indiferent de portalul pe care îl deschid, nu ar trebui să o facă.”, a completat acesta.

Oricât de amuzant ar fi să ne imaginăm că vibraţiile pozitive recomandate de conspiraţionişti ne vor ajuta să evităm să fim târâţi într-un univers paralel creat de „maşinăria diabolică de la CERN”, haideţi să încercăm luăm în serios această teorie a conspirației pentru un scurt moment.

Să ne punem imaginaţia la treabă

Dacă lăsăm puţin datele reale deoparte, am putea presupune că teoriile privind dimensiunile alternative se bazează pe ideea că acceleratorul de particule ar putea, cel puţin teoretic, să detecteze dovezi ale existenţei unor dimensiuni diferite de a noastră.

„Cum am putea testa existența unor alte dimensiuni? O opțiune ar fi să găsim dovezi ale unor particule care pot exista doar dacă extra-dimensiunile sunt reale.”, explică CERN pe site-ul său.[sursa]

„Teoriile care sugerează existența unor extra-dimensiuni prevăd că, în același mod în care atomii au o stare fundamentală de energie joasă și stări excitate de energie înaltă, ar exista versiuni mai grele ale particulelor standard în alte dimensiuni. Aceste versiuni mai grele ale particulelor – numite stări Kaluza-Klein – ar avea exact aceleași proprietăți ca și particulele standard (și astfel ar fi vizibile pentru detectoarele noastre), dar cu o masă mai mare.

Dacă CMS sau ATLAS ar găsi o particulă asemănătoare cu Z sau W (bosonii Z și W fiind purtătorii forței electromagnetice slabe) cu o masă de 100 de ori mai mare, de exemplu, acest lucru ar putea sugera prezența unor dimensiuni suplimentare. Astfel de particule grele pot fi descoperite doar la energiile înalte atinse de Large Hadron Collider (LHC).”, mai arată savanţii.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie a ieşit pe aripa avionului pentru „o gură de aer proaspăt”

O altă posibilitate este că LHC ar putea produce găuri negre (extrem de) temporare și (incredibil de) mici. Apariția acestor găuri negre microscopice ar putea să ne spună despre existența unor dimensiuni suplimentare. Cu toate acestea, acestea nu sunt ceva care să înghită planeta și s-ar prăbuși în ele însele în aproximativ 10-27 secunde.

Publicitate

„Speculațiile privind găurile negre microscopice de la LHC se referă la particule produse în urma coliziunilor dintre perechi de protoni, fiecare dintre acestea având o energie comparabilă cu cea a unui țânțar în zbor. Găurile negre astronomice sunt mult mai grele decât orice altceva care ar putea fi produs la LHC.”, mai arată savanţii de la CERN.[sursa]

Ce spun conspiraţioniştii

Așadar, cum au reacționat teoreticienii conspirației atunci când LHC a fost pornit și nu am schimbat dimensiunile, vă întrebați? Ei au schimbat stâlpii porții mai repede decât un proton care este aruncat în jurul unui accelerator de particule.

„Mulți oameni nu iau în considerare cât de serioasă este cu adevărat agenda CERN privind acceleratorul de particule. Nu este ca și cum ființe ies dintr-un portal și ucid instantaneu pe toată lumea.”, a scris un utilizator. „Nu așa funcționează ritualurile satanice. Ramificațiile a ceea ce s-a întâmplat ieri se vor dezvălui în următoarele luni.”, a spus altul după efectuarea unui experiment major la CERN.

Alţi conspiraţionişti cred că acceleratorul de particule de la CERN ar putea deschide un portal către o altă dimensiune, prin care o cometă sau un asteroid neașteptat ar putea apărea brusc înainte de a lovi Pământul din senin. Unii au susținut chiar că acceleratorul de particule l-ar putea aduce pe Antihrist pe Pământ, pentru a provoca o Apocalipsă.

• CITEŞTE ŞI:  Testul Celentano | Află acum cât de beţiv eşti

Alţii, ceva mai prăpăstioşi, au răspândit pe Twitter un mesaj mai alert: „în 8 ore se vor deschide porțile Iadului. Ființele reptiliene transdimensionale vin după tine și familia ta. Acesta nu este un exercițiu!”. Evident, mesajul a fost „ciripit” de zeci de mii de utilizatori. A trecut mai bine de un an de atunci.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele