În ciuda faptului că se întâmplă an de an și în ciuda încercărilor de a stabili un fus orar permanent, schimbarea ceasurilor de două ori pe an rămâne o neplăcere pentru cei matinali, cei pesimiști și, în general, pentru toți cei care au un ritm circadian. Dar ce-ar fi dacă ar exista un loc în care am putea stabili singuri în ce fus orar ne aflăm, să decidem că este ora 8 dimineața și să luăm un mic dejun rapid înainte de a hotărî că deodată este ora 2 dimineața și că a trecut de mult de ora de culcare? Ei bine, avem o veste bună, în lume există un loc în care nu există un fus orar dar, după cum probabil bănuiţi, acolo este foarte frig.

Timpul este, probabil, cea mai importantă resursă a vieții oamenilor. În funcție de el ne trăim toate întâmplările vieții, ne facem planuri, muncim, călătorim și multe altele. A ști cât este ora a devenit o necesitate vitală pentru omul modern. Dar, foarte probabil, mulți oameni și-ar dori să se afle într-un loc în care nimeni să nu le reproșeze că dorm până la prânz ori că se duc la culcare la 3 noaptea.

La polii planetei, ziua și noaptea nu sunt la fel de separate ca în apropierea ecuatorului De fapt, în mod evident, datorită modului în care este înclinată planeta, dacă am privi în sus și am vedea răsăritul soarelui la Polul Sud, asta ne-ar spune doar că este august, septembrie sau octombrie, ceea ce nu nu ne ajută prea mult să răspundem la întrebarea „este oare momentul să mergem la serviciu?”. Cu toate acestea, modul în care funcționează timpul depinde de partea planetei pe care ne trăim vieţile.

Antarctica este singurul loc din lume în care nu există fus orar

Singurul loc din lume în care nu există un fus orar

Deși nu există rezidenți permanenți în Antarctica, aproximativ 5.000 de persoane în timpul verii – oameni de știință și personal de sprijin – operează stațiile de cercetare de pe continent și aproximativ 1.000 în timpul iernii. Aceștia au început să dezvolte chiar și propriul accent, atunci când vorbesc.

• CITEŞTE ŞI:  Charles Cullen, asistentul medical care ar putea fi cel mai prolific criminal din istorie

Din rațiuni practice, de exemplu, ei se pun de acord asupra momentului în care e vremea pentru muncă ori pentru odihnă și trebuie să stabilească propria oră locală.

În Antarctica, de regulă, ora este stabilită de fiecare echipă de cercetători în funcție de ora țării de care aparțin și care le finanțează cercetarea. Pentru unii, acest lucru înseamnă chiar să-și potrivească ceasul de două ori pe zi. La extremitatea Polului Sud, de exemplu, Stația Polară Amundsen–Scott funcționează după fusul orar al Noii Zeelande, așa că vizitatorii adoptă, de asemenea, acea oră pe durata șederii loc acolo.

La celălalt pol, în Arctica, fusul orar zonal este stabilit la latitudinea căpitanului navei care se află în acea regiune.[sursa]

Acest lucru a dus la unele situații ciudate în care navele de aprovizionare operează după fusuri orare complet diferite faţă de cele ale navelor pe care le aprovizionează. Acesta rămâne unul dintre puținele locuri de pe Pământ în care vă puteți alege propriul fus orar, presupunând că sunteți căpitanul propriei nave.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele