De cele mai multe ori, atunci când ne trezim în jurul orei 3 noaptea, suntem predispuși să ne judecăm și să punem la îndoială multe dintre acțiunile noastre. Gândurile sunt adesea agasante, dar acestea dispar dimineața, demonstrând că gândirea de la acea oră a fost complet irațională și neproductivă. Dar de ce ne trezim la ora 3 noaptea şi ce se întâmplă în organismul nostru atunci?

De ce ne trezim la ora 3 noaptea şi ce se întâmplă în organism atunci

În această perioadă a ciclului de somn, ne aflăm la cel mai scăzut nivel fizic și cognitiv. Din punctul de vedere al naturii, aceasta este menită să fie o perioadă de recuperare fizică și emoțională, așa că este oarecum de înțeles că resursele noastre interne sunt scăzute. S-ar putea spune că trezitul la ora 3 noaptea este un răspuns firesc al organismului uman la anxietate.

Dar ne lipsesc și alte resurse în miez de noapte – conexiunile sociale, activele culturale, toate abilitățile de adaptare ale unui adult nu sunt disponibile în acest moment. Fără niciuna dintre abilitățile și capitalul nostru uman, suntem lăsați singuri în întuneric cu gândurile noastre. Așadar, mintea are parțial dreptate atunci când concluzionează că problemele pe care le-a generat sunt de nerezolvat. La ora 3 noaptea, majoritatea problemelor ar putea să pară astfel.[sursa]

de ce ne trezim la ora 3 noaptea
Trezitul la 3 noaptea este o problemă pentru foarte mulţi dintre noi

Odată ce soarele răsare, ascultăm radioul, ne bem cafeaua și împingem pisica de pe scaun, iar problemele noastre de la 3 noaptea sunt puse în perspectivă.

Dramatizarea la primele ore ale dimineții

Adevărul este că mintea noastră nu caută cu adevărat o soluție la ora 3 noaptea. Am putea crede că rezolvăm probleme lucrând mental asupra unor chestiuni la această oră, dar, în realitate, nu este cu adevărat un moment potrivit pentru rezolvarea problemelor. De fapt este geamănul malefic al rezolvării de probleme: îngrijorarea.

• CITEŞTE ŞI:  Otilia Cazimir: viaţa poetei şi iubirea secretă pentru George Topîrceanu

Îngrijorarea constă în identificarea unei probleme, rumegând la cel mai rău rezultat posibil și neglijând resursele pe care le-am pune la dispoziție în cazul în care rezultatul nepreferat ar avea loc.

Dramatizarea este un proces cognitiv prin care credem că ceva este mult mai rău, mai sumbru sau mai grav decât este în realitate sau ne imaginăm ori ne așteptăm la cele mai negative evenimente sau scenarii în care noi sau cineva drag nouă va fi implicat.

Odată ce ne începem ziua, problemele și gândurile negative care ne-au măcinat în timpul nopții, dispar.

Ce putem face dacă ne trezim la 3 noaptea

De ce ne trezim la ora 3 noaptea, iar gândurile sunt foarte centrate pe sine? În noapte, este ușor să alunecăm fără să ne dăm seama într-o stare de egocentrism extrem.[sursa]

Învârtindu-ne în jurul conceptului de „eu”, putem genera sentimente dureroase, precum vinovăția sau regretul sau să ne îndreptăm gândurile obosite spre viitorul mereu incert, generând temeri nefondate.

Budismul are o poziție fermă față de acest tip de activitate mentală: sinele este o ficțiune, iar această ficțiune este sursa tuturor suferințelor. Mulți dintre noi practicăm în prezent o atenție conștientă de factură budistă pentru a gestiona stresul în timpul zilei.

Publicitate

În astfel de momente este bine să fim atenți la simțurile noastre, în special asupra sunetului respirației. Când observăm că apar gânduri, ar trebuie să ne concentrăm doar pe sunetul respirației. Adică să medităm.

Uneori, meditația funcţionează, iar alteori nu. Dacă după 15 sau 20 de minute suntem încă prinși în gânduri negative, am putea urma sfatul dat în timpul unei ședinte de terapie cognitiv-comportamentală: aprindem o lumină slabă și citim. Această acțiune poate părea banală, dar la ora 3 dimineaţa este plină de compasiune și ne poate ajuta să ieşim din această gândire neproductivă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele