Elbrus Gogichaev, un soldat din trupele speciale de elită ruseşti denumite Speţnaz, a salvat o fetiţă de doar câteva luni în anul 2004, în urma unui atentat terorist, iar povestea lui a emoţionat o lume întreagă.

Pe 1 septembrie 2004, unul dintre cele mai grave atentate teroriste din istoria Rusiei a avut loc la o școală din micul oraș Beslan, din regiunea Osetia de Nord.

Zeci de atacatori ceceni înarmați au luat școala cu asalt și au capturat peste 1.100 de oameni. Între aceştia se aflau peste 750 de copii, veniți să sărbătorească împreună cu rudele începutul anului școlar.

Confruntarea a durat două zile și jumătate, dar tocmai finalul ei a fost cel mai sângeros capitol al poveștii. Doar câteva persoane fuseseră omorâte în primele două zile ale luării de ostatici.

În ultimele ore ale asediului, pe 3 septembrie, sute de oameni au murit. Majoritatea erau copii. În total, atentatul s-a soldat cu moartea a 338 de persoane, din care 186 de copii. Alte câteva sute de persoane au fost rănite.

De asemenea, au fost ucişi 32 de terorişti.[sursa]

Povestea lui Elbrus, un soldat care a salvat o fetiţă din mâinile teroriştilor

După masacrul de la Beslan, publicaţiile internaţionale au început să publice imaginea unui soldat care ţinea în braţe un bebeluş.

soldat salvat fetita2
Imaginea cu Elbrus şi micuţa Alyona s-a răspândit în toată lumea

Bărbatul se numeşte Elbrus Gogichaev. Acesta a fost luptător în cadrul trupelor Speţnaz şi a intervenit pentru eliberarea ostaticilor.

Fetiţa se numeşte Alyona Tsekayeva şi avea doar 6 luni la momentul atacului. Mama Alyonei, Fatima, a fost ţinută ostatică în interiorul şcolii alături de cei trei copii ai săi. În cea de-a doua zi, teroriştii au decis ca bebeluşii să fie eliberaţi din şcoală.

• CITEŞTE ŞI:  Iosif Capotă, veterinarul care a plătit cu viaţa, după ce a îndrăznit să candideze împotriva comuniştilor

Deşi putea fi vorba despre o capcană, Elbrus nu a ezitat şi s-a oferit să o preia pe micuţă chiar din mâinile mamei acesteia. Fatima a fugit înapoi în clădire, unde se aflau ceilalţi doi copii ai săi, Makharbek, în vârstă de 3 ani şi Kristina, de 6 ani, care urma să înceapă şcoala în acea zi.

Atunci când a început acţiunea în forţă, iar atacatorii au început să ucidă ostaticii, Fatima a reuşit să-l arunce pe geam pe micul Makharbek.

Publicitate

Din păcate, Fatima şi Kristina au fost ucise în urma exploziilor şi a schimbului de focuri dintre forţele de ordine şi atacatori.

S-au reîntâlnit după 17 ani

Alyona a fost crescută alături de fratele său de către tatăl celor doi, rămas văduv. După oribilul episod, Elbrus a mai ţinut legătura o perioadă cu familia fetiţei, însă s-au îndepărtat după ce luptătorul a ieşit la pensie.

Prietenii bărbatului au declarat ulterior că acesta a fost foarte afectat în urma atacului. Era depresiv şi avea insomnii, fiind mereu preocupat de soarta fetiţei.

La 17 ani de la tragedie, Alyona a terminat liceul şi a dorit ca unchiul Elbrus, aşa cum l-a numit ea de atunci, să participe la festivitatea de absolvire.

soldat a salvat o fetiţă
Elbrus şi Alyona la festivitatea de absolvire

Fostul luptător s-a bucurat atunci când a primit invitaţia şi s-a prezentat la ceremonie.

Înainte de a o întâlni din nou pe tânără în această zi importantă din viaţa ei, Elbrus a declarat că este foarte fericit că o va revedea. Totuşi, era convins că amintirile din cele aproape trei zile de groază îi vor veni din nou în minte.

Cei doi s-au reîntâlnit şi, deşi nu au vrut să ofere un interviu presei, s-au putut auzi câteva cuvinte pe care Elbrus i le-a adresat Alyonei: „Totul va fi bine!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.