Corpul uman este o structură extrem de complexă, care realizează o mulțime de activități. Ca atare, se pare că este alcătuit dintr-un număr destul de mare de celule. De la celule cerebrale și celule sanguine, la celule ale pielii și celule stem, fiecare tip este setat pentru a îndeplini o sarcină specifică, care, atunci când sunt combinate, ne mențin în viață și ne fac să funcționăm în modul în care o facem. Dar câte celule există în organismul uman?

Celula este unitatea de bază structurală, funcțională și genetică a tuturor organismelor vii. Este cea mai mică unitate a vieții, care poate fi clasificată ca o vietate și este adesea numită bloc de viață. Unele organisme, cum ar fi cele mai multe bacterii, sunt unicelulare, adică sunt formate dintr-o singură celulă. Alte organisme, cum ar fi oamenii, sunt multicelulare.

Câte celule există în organismul uman

Conform unei noi analize a peste 1.500 de lucrări științifice, există un număr uriaș de 36 de trilioane de celule la un bărbat adult mediu, un număr la fel de impresionant de 28 de trilioane la o femeie adultă medie și un număr încă foarte mare de 17 trilioane la un copil mediu de 10 ani. Pentru a ne face o idee mai exactă, un trilion înseamnă o mie de miliarde. Pe scurt, o mulțime de celule.

câte celule există în organismul uman

În mod neașteptat, cercetătorii, care provin de la instituții din Germania, Canada, Spania și SUA, au descoperit, de asemenea, că masa celor mai mici celule combinate este aproximativ aceeași cu masa comună a celulelor mai mari.

• CITEŞTE ŞI:  Viermi antici, care au trăit în urmă cu 46.000 de ani, readuşi la viaţă de oamenii de ştiinţă

„Aceste modele sugerează un compromis la nivelul întregului organism între dimensiunea și numărul de celule și implică existența homeostaziei dimensiunilor celulare între tipurile de celule.”, scriu ei în lucrarea lor.[sursa]

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetare a efectuat un studiu cuprinzător al datelor publicate anterior, analizând în mod specific ce tipuri de celule există, câte din fiecare tip, precum și masa și dimensiunea acestora. Cercetătorii au identificat mai mult de 1.200 de grupuri diferite, cuprinzând 400 de tipuri de celule cunoscute în 60 de țesuturi.

Folosind trei modele anatomice de referință – un bărbat adult de 70 de kilograme, o femeie adultă de 60 de kilograme și un copil de 32 de kilograme – au estimat apoi numărul total de celule din fiecare tip de corp.

Acest lucru a mai fost făcut înainte – iar estimările au fost făcute în același registru – dar cercetarea relației dintre dimensiunea și numărul de celule nu a fost niciodată examinată în mod oficial pe întregul corp uman, așa cum s-a făcut aici.

„Ai putea bănui că există o dimensiune medie a celulelor și că am fi în cea mai mare parte compuși din această dimensiune medie a celulelor. Dar, de fapt, acest lucru nu este adevărat.”, a declarat Eric Galbraith, autorul studiului.[sursa]

În schimb, se pare că există o relație inversă între dimensiune și numărul de celule, prin care avem mai puține celule mai mari și un număr mai mare de celule mai mici pentru a menține echilibrul între tipurile de celule.

„În corpul nostru avem aproximativ aceeași cantitate, în ceea ce privește masa, de celule foarte mici, precum și de celule foarte mari și toate dimensiunile de celule intermediare.”, a adăugat Galbraith.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Ion Băieșu: creatorul celebrelor personaje umoristice „Tanța și Costel”

Mecanismele de dezvoltare care stau la baza acestui lucru nu sunt încă cunoscute și rămân multe întrebări fără răspuns.

„Perspectiva noastră holistică asupra dimensiunii și numărului de celule a identificat unele lacune majore în cunoaștere, dintre care unele pot avea implicații asupra sănătății, cum ar fi numărul total de limfocite din organism.”, au concluzionat autorii. De asemenea, ar putea afecta ceea ce știm despre creșterea și proliferarea celulară, continuă ei.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.