Maria Ventura s-a născut în data de 13 iulie 1886, cu numele de Artistida Maria Ventura. A fost fiica actriţei Lea Fanseta Valmont şi a omului de teatru şi scriitorului român Grigore Ventura. Numele său, care sună foarte cunoscut în zilele noastre în special datorită teatrului care i-a purtat numele, era şi în vremurile sale un nume răsunător, atât în România, cât şi în Franţa. 

Mama sa a fost actriţă, iar tatăl dramaturg. Astfel, Maria Ventura părea că s-a născut sub o stea care să-i fi hărăzit succesul în lumea artelor. Cu toate acestea, drumul până la succes nu a fost unul uşor.

Lea Fanşeta Vermont şi-a cunoscut soţul când a dat examen de admitere la Conservatorul din Bucureşti. Scriitorul şi dramaturgul Grigore Ventura făcea parte din comisia de admitere şi se spune că a fost vrăjit de frumuseţea candidatei. În urma legăturii romantice dintre cei doi, pe 13 iulie 1888, a venit pe lume Artistida Maria Vermont, care a primit numele mamei. Abia după ce doi au oficializat relaţia şi s-au căsătorit, fetiţa a primit numele tatălui, devenind Maria Ventura.

maria ventura
Maria Ventura

Venită pe lume într-o familie de artişti, Maria Ventura şi-a petrecut copilăria în teatru, la repetiţii şi în cabinele actorilor. „Parcă o văd pe Marioara Ventura cum aleargă printr-o curte lungă din str. Labirint. Cădea pe brânci şi se ridica. Era un nodul de copil, de trei anişori poate, care în loc să plângă ca toţi copii care fac buf, dimpotrivă, se opintea să facă mai mult decât o ţineau picioarele-i fragede: bătea cu picioarele pământul până putea să alerge. (…) Se amesteca în repetiţii. Noi făceam mişcarea în scenă. Venea Calotescu şi o dădea afară. Atunci, tărăboi, ţipete, plânsete, vroia să deschidă uşa şi nu ajungea cu mâna pe clanţă. În pauză se repezea la scaun în mijlocul odăii, dădea din mâini şi din picioare, îşi da ochii peste cap, zicea că şi ea face teatru, era aşa de comică, încât noi toţi o aplaudam.”, spunea marele actor Constantin Nottara despre fetiţa crescută printre actori.

• CITEŞTE ŞI:  La Galaţi a fost inventată pâinea cu gust de carne: „Friptura nu se vede, dar se simte”

Copila şi-a pierdut mama la o vârstă fragedă şi a rămas în grija tatălui. Suferind după pierderea soţiei, tatăl fetei a început să-şi petreacă des zilele cu amicii pe la “Capşa”, celebra cofetărie și restaurant, stând la băut. După liceu, Maria s-a îndreptat către o carieră artistică şi a susţinut examenul de admitere la Conservatorul din Bucureşti, unde a fost admisă.

Maria Ventura a fost logodnica marelui Tony Bulandra

Pe vremea când studia la Conservator, Maria Ventura l-a cunoscut pe marele actor Tony Bulandra. Cei doi au avut o relaţie amoroasă şi au fost logodnici vreme de câţiva ani. Au jucat împreună în reprezentaţii pe scena Teatrului cel Mare fiind una dintre cele mai admirate perechi ale vremii.

Relaţia lor, însă, nu a durat. Cei doi s-au despărţit, văzându-şi fiecare de propriul drum. Grigore Ventura îşi dorea ca fiica sa să devină mare actriţă pe scenele Parisului. Astfel, a făcut demersuri pentru obţinerea unei burse de studii în Paris.

Iniţial, a fost respinsă la Conservatorul din Paris

Drumul spre marile scene ale Parisului nu a fost însă deloc uşor. Maria Ventura a fost respinsă la primul examen de admitere la Conservatorul din Paris. Din cauza dicţiei, a limbii franceze cu accent românesc, comisia nici măcar n-a ascultat-o până la final. Viitoarea actriţă nu s-a descurajat şi a luat lecţii de dicţie în limba franceză vreme de un an. „Am citit cu voce tare câte şase ore pe zi, corectată de un repetitor, până îmi mureau buzele.”, povestea mai târziu Maria.

maria ventura

La Paris l-a întâlnit pe ieşeanul Edouard de Max, care era cunoscut în Paris, jucând de multă vreme pe scenele pariziene. Acesta avea să o protejeze, iar ea i-a fost alături până în ultimele clipe. Maria Ventura, Elvira Popescu şi ieşenii Eduard de Max şi Yonnel au fost singurii actori români care au făcut carieră înternaţională în acele vremuri, consacrându-se în teatrele din Paris.

• CITEŞTE ŞI:  Copilul meu se droghează! Ce să fac?

Un an mai târziu, a dat din nou examenul de admitere de la Conservatorul din Paris. A fost admisă cu aplauze, după ce a uimit comisia cu interpretarea unui monolog din tragedia ”Fedra”.

Odată ajunsă pe scenele de teatru din Paris s-a bucurat de apreciere atât din partea publicului, cât şi din partea colegilor de scenă, actori consacraţi. Printre cei care au sprijinit-o în carieră s-a numărat marea actriţă Sara Bernhardt cu care Maria Ventura a jucat în multe spectacole.

Publicitate

A îngrijit răniţii în Primul Război Mondial

Se bucura de un succes remarcabil la Paris, însă Maria Ventura n-a putut sta departe de România. Dorul de ţara sa o măcina şi astfel făcea naveta între Bucureşti şi Paris.

Apoi a venit Marele Război. În timpul conflagraţiei, Maria Ventura a venit în România şi a îngrijit bolnavii de pe front alături de Regina Maria şi marile doamne ce făceau parte din protipendada românească. Deşi risca să fie contaminată cu tifos, holeră şi alte boli provocate şi întreţinute de mizerie, nu a dat înapoi.

La finalul războiului, Maria Ventura a pleacat din nou în Franţa şi a jucat pe scenele din Paris. Începând cu anul 1919, actriţa a jucat la Comedia Franceză. Din anul 1922, Maria Ventura a devenit societară la Comedia Franceză, unde a triumfat în roluri clasice sau în piese moderne. A fost prima actriţă de origine română care a cunoscut succesul pe această mare scenă şi prima femeie care a pus în scenă o piesă la Comedia Franceză, anume „Ifigenia” de Racine, în anul 1938.

Teatrul Maria Ventura

În ciuda succesului parizian, actriţa a vrut să se bucure de recunoaştere şi să contribuie la dezvoltarea teatrului în ţara de origine. A revenit în România şi şi-a pus la bătaie toate resursele pentru deschiderea unui teatru.

• CITEŞTE ŞI:  Care este produsul fotosintezei?

Astfel a înfiinţat Teatrul “Maria Ventura”. Începând cu anul 1929 a fost o prezenţă activă în teatrul care i-a purtat numele. A fost cap de afiş la reprezentaţiile pe care teatrul ”Maria Ventura” le-a susţinut în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Acest lucru a dat un mare imbold dramaturgiei româneşti. Artistă de mare sensibilitate, cu un simț ascuțit al tragicului, dotată cu o voce impresionantă și folosind o gestică elegantă, Ventura s-a înscris în șirul marilor actori români de reputație europeană.

În România, Maria Ventura a jucat în primul film românesc de ficţiune numit „Independenţa României”. Ea a interpretat rolulul Reginei Elisabeta, avându-l partener pe Constantin Nottara, care a jucat rolul regelui Carol I.

În ultimii ani din viaţă a continuat să joace la Paris. Deşi era chinuită de boală, din cauza unei afecţiuni la rinichi, Maria Ventura a urcat pe scenă până în ultima clipă, susţinând reprezentaţii la Comedia Franceză şi la Teatrul Libre.

După anul 1945, s-a pensionat la cerere şi s-a retras la Neuilly, în Franţa. A mai apărut, rareori, pe scena franceză. S-a stins din viaţă la doar 68 de ani, în data de 3 decembrie 1954 şi a fost înmormântată la Cimetière de Passy din Paris.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.